< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ez lesz a vége a Kína-USA háborúnak

| Mobile | RSS

Ez lesz a vége a Kína-USA háborúnak

2016. november 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Ez lesz a vége a Kína-USA háborúnak

2-foldgomb
www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Ha az USA megválasztott elnöke betartja Kínával kapcsolatos választási ígéreteit, akkor méretes kárt okozhat saját országának. Minden fronton vereségre van ítélve, ha keménykedni próbál a vörös óriással.

Van 10 millió forintja? Fektesse Aegon abszolút hozamú befektetési alapokba és 1% bónusz hozamot adunk megtakarításaira! A részletekért kattintson!

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke a választási kampányban megfogalmazott néhány barátságtalan ígéretet Kínával kapcsolatban. Például azt, hogy kormánya 45 százalékos vámmal fogja sújtani az ázsiai ország amerikai exportját, illetve hogy nem hagyja, hogy Kína megerőszakolja az USA-t, ahogy azt szerinte most teszi.
Visszakézből adna pofont Kína, ha megvalósul Trump nagy ígérete

Korai lenne még megsaccolni, mit tart be a fenyegetéseiből, ám az biztos, hogy ha megpróbálná tartani magát kampányígéreteihez, az kereskedelmi háborúhoz vezetne a két ország között. A CNN Money hét okot sorol fel annak alátámasztására, hogy botorság lenne kesztyűt dobni Kína arcába.

Visszaütnek

Erősebbek vagyunk Kínánál, gazdasági hatalmunk van felette, amit az emberek nem látnak – mondta a kampány idején Trump. Ez annyiban igaz, hogy az ázsiai ország sokkal többet exportál az USA-ba, mint fordítva, és ennek elvesztése rosszul érintené.

Ennek ellenére megbosszulhatná, ha durva vámokat vetnének ki rá. Kína túl nagy ahhoz, hogy ilyen módon a sarokba szorítsák – mondja David Dollar, az USA pénzügyminisztériumának korábban Pekingben dolgozó pénzügyi megbízottja.

Sérülhetnek a márkák

Jelentős amerikai márkák, amelyek sokat várnak az 1,3 milliárd lakosú Kínától, súlyos károkat szenvedhetnek. A Starbucks, a Boeing az Apple és mások szeretik a kínai vásárlókat. Válaszul a 45 százalékos adóra a kínaiak egyszerűen Boeing utasszállítók helyet Airbusokat vennének és máshonnan szereznék be az USA-ból származó szóját és kukoricát – vélik a Global Times című lapnak nyilatkozó elemzők.

Láttunk már ilyet

Az Obama-adminisztráció 2009-ben már bepróbálkozott a kínaiaknál: megadóztatta a szerinte dömpingáron szállított kínai gumiabroncsokat. A Kereskedelmi Világszervezet az USA mellé állt, ám ez nem tartotta vissza Pekinget attól, hogy klasszikus szemet szemért választ adjon: megadóztatta az amerikai csirkeexportot. Hasonló villongások voltak a napelemek, az acél és más termékek körül.

A Trump-féle magas vámok azzal járnának, hogy a kínai áruk megdrágulnának az USA-ban vagy eltűnnének a piacról. Nem hiszem, hogy az amerikai vezetés találna ezeket helyettesítő termékeket, vagy ha igen, azok drágábbak lennének, ami megdobná az inflációt – véli Jianguang Shen, a Mizuho Securities Asia tőketársaság vezető elemzője.

Pénzügyi kár

Kína a világ második legnagyobb gazdasága, az ottani vállalatok egyre versenyképesebbé válnak a világpiacon. Az utóbbi időben nő az USA-ban befektetett tőkéjük nagysága. Az amerikai cégek 1990 óta 225 milliárd dollár tőkét vittek Kínába, míg a kínaiak 65 milliárdot az Egyesült Államokba.

Szakértők szerint az egyirányú pénzáramlás kétirányúvá vált. Emellett a kínai befektetők korábban soha nem látott mennyiségben vásárolnak fel amerikai vállalatokat. És végül, de nagyon nem utolsósorban: Kína birtokolja a világon a legtöbb – 1,3 ezer milliárd dollár értékű – amerikai államkötvényt.

Nem jönnek vissza az állások

Trump azt ígérte a szavazóknak, hogy ha ő lesz az elnök visszahozzák az USA-ba az elmúlt évtizedekben külföldre vándorolt munkahelyeket. Ez egy irreális vállalás. Például évtizedekkel ezelőtt elvesztek azok a textilipari munkahelyek, amelyeket korábban Észak-Karolina üzemei kínáltak.

Ezek az állások mostanában Banglades és Vietnam felé vándorolnak. Az új vámok nem változtatnának ezen a helyzeten, sőt rontanának rajta – véli Edward Alden külügyekkel foglalkozó tudományos kutató, arra utalva, hogy a válaszul megemelt kínai vámok miatt az amerikai exportcégek kitelepíthetik a termelésüket.

Nem alulértékelt

Trump, pestiesen szólva le, van maradva egy brosúrával, amikor arról beszél, hogy a pekingi vezetés az export ösztönzése érdekében manipulálja a jüan árfolyamát, azaz mesterségesen alulértékeli a kínai valutát. A szakértők, köztük a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzői is úgy látják, hogy a jüan értéke megfelel a piaci viszonyoknak. Sőt, a pekingi jegybank aktívan támogatja a valutát, hogy ne értékelődjön le túlságosan.

Kihasználnák

Ha Trump a protekcionizmus mellett dönt, akkor kínai kollégái ki fogják ezt használni. Amint az USA kihátrál az ázsiai és európai szabadkereskedelmi megállapodásokból, Kína benyomul a helyére: kész közelebb húzni magához azokat az országokat, régiókat, amelyek kezét az USA elengedi.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |