< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Közös kormányülésen és gazdasági fórumon találkozik Magyarország és Szerbia

| Mobile | RSS

Közös kormányülésen és gazdasági fórumon találkozik Magyarország és Szerbia

2016. november 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Közös kormányülésen és gazdasági fórumon találkozik Magyarország és Szerbia
2-foldgomb

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

A magyar miniszterelnök a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta, szerb kollégája szerint a politikai kapcsolatok kiválóak – A migráció ügyében nem lehet tévedni+VIDEÓ

Közös kormányülést és gazdasági fórumot tart Magyaroszág és Szerbia Nisben. Orbán Viktor találkozik Aleksandar Vuciccsal, illetve a magyar kormány több tagja is egyeztet szerb kollégáikkal. A kormányülés témai között szerepetek az Infrastrukturális projektek, a gazdasági kapcsolatok erősítése, a befektetési lehetőségek, a kisebbségi ügyek és a migrációs kérdések.

nis_szerbmagyarcsúcs576Orbán Viktor magyar (b4) és Aleksandar Vucic szerb (b5) miniszterelnök Nisben. Balról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3), jobbról Ivica Dacic szerb külügyminiszter (j2) és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Harmadszorra tartott a magyar és a szerb kormány együttes ülést Nisben. 2014-ben Belgrádban, tavaly pedig Budapesten találkoztak.


A migráció ügyében nem lehet tévedni
A migráció olyan ügy, amelyben nem lehet viccelni, hibázni, tévedni, átgondolatlanul engedményeket tenni, mert azt később nem lehet kijavítani – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő közölte: ahova tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik, és” a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, hogy miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, és miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak”.
Orbán Viktor kiemelte: együtt érez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá.
A kormányfő kifejtette: Magyarország nyitva áll minden szerb ember előtt, aki dolgozni, kereskedni, beruházni vagy csak meglátogatni akarja, minden szerbet szívesen lát. A migráció viszont teljesen más téma, amelyben ha egyszer hibázik az ember, nem tudja kijavítani – magyarázta. Úgy látja, ha egyszer a migránsok azt gondolják, hogy Magyarország célország lehet, ahova törvénytelenül, ellenőrzés nélkül, a jobb élet reményében korlátlanul jöhetnek, már nem fognak elmenni többet. Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy mindenki visszatérhessen a saját hazájába, és jogszerűtlenül, a törvényeket megsértve senki nem léphet be vagy tartózkodhat az országban. Nem fogadjuk el azt sem, hogy Brüsszelől mondják meg, kik éljenek az országban, ennek a mi döntésünknek kell lennie – hangsúlyozta.

Orbán Viktor: Itt az ideje a magyar-szerb gazdasági együttműködés megerősítésének

Az elmúlt években a magyar-szerb gazdasági együttműködés politikai feltételeit megteremtették, most itt az ideje gyakorlatiasnak lenni, hogy mindkét országot szolgáló beruházások jöjjenek létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb kormányülés alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

A kormányülésről az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az elemzéseink azt mutatják, hogy Szerbia nagy fellendülés előtt áll, és ugyan nehezen hiszi az ember, hogy jobb idők következnek, mert “az optimizmus nem természetes tulajdonsága” a közép-európai embereknek, de a számok világosan beszélnek, és Szerbia fellendülése küszöbön áll, így sokkal nagyobb gazdasági lehetőségek kínálkoznak itt a befektetőknek, mint bármikor korábban. Mint mondta, komoly befektetendő magyar tőke halmozódott fel az elmúlt években, ennek egy részét itt szeretnék befektetni, és Dél-Szerbiában is gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat lehet kiépíteni.

A kormányfő úgy vélte, miután a politikai feltételek létrejöttek, most gyakorlatiasnak kell lenni, a gazdaság nyelvén kell beszélni, és a két ország érdekét szolgáló beruházásokat megvalósítani. Emlékeztetett: Magyarországnak jó és rossz tapasztalatai is vannak a külföldi beruházókkal, és a jók ahhoz kapcsolódnak, amikor a befektetők egyeztették terveiket a magyar gazdaságstratégiával, és hosszú távon fennmaradó befektetések jöttek létre, amelyek nyereségesek voltak, és a magyarok elfogadták őket. Mi is így csináljuk most, és csak olyan területeken lesznek magyar befektetések, amelyek szolgálják Szerbia érdekét, kapcsolódnak az itteni gazdaságstratégiához – közölte.

“Az amerikai választást követően esélyünk van újragombolni a kabátot”
Orbán Viktor szerint az amerikai elnökválasztást követően most esély van “újragombolni kabátot”, és jobb legyen a helyzet, mint eddig volt, és ez sikerülni is fog. A kormányfő szerint több szerénység, empátia, megértés, partnerség és szellemi alázat kell a nemzetközi politikában az eddig tapasztaltnál. Az, hogy bárki fellépjen azzal az igénnyel, hogy ő “minden jónak tudója”, minden erkölcsi felsőbbrendűség garanciája, és aki eltérően gondolkodik a migrációról, a nemzetről vagy a családról, az csak erkölcsileg alacsonyabb rendű álláspontot képvisel, mérhetetlenül bántott minket – fogalmazott. Hozzátette: remélhetőleg ettől most megszabadulhatunk.
Orbán Viktor kifejtette: a “sajátos közép-európai lelkiség” nagyon érzékeny az elnyomás minden fajtájára, és oka van annak, hogy az érzékeny közép-európaiak már hosszú évek óta úgy érzik, van a világban egyfajta szellemi elnyomás.
Úgy látja, Európában is változások kellenek, “mert elegünk van a kioktatásból, abból, hogy nem lehet elmondani a véleményünket, mert attól kell tartanunk, hogy erkölcsileg vagy politikailag megbélyegeznek minket. Meg kell szabadulni a szellemi elnyomástól” – magyarázta.
A kormányfő úgy vélte, nekünk is bátrabbnak kell lennünk, szabadabban kell beszélnünk, érvelnünk. Most könnyebb lesz a dolgunk, mint korábban, és nagy reményekkel nézünk az Egyesült Államokban várható változások elé – tette hozzá.

Orbán Viktor egyúttal azt kérte, hogy küldjenek szerb befektetőket Magyarországra, mert ugyan a magyar gazdaság számai most erősebbek (a szerbénél), de ezek ki fognak egyenlítődni, és azt szeretnék, hogy egyensúly jellemezze a kétoldalú kapcsolatokat. A magyar pénzügyi rendszer áll a szerb vállalkozók rendelkezésére, hogy sikeres és látható beruházásokat valósítsanak meg Magyarországon, és a magyar kormány támogatni fogja ezeket a beruházásokat – mondta. Kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország ma gazdaságilag sikeres, így vannak olyan erőforrásai, amelyek arra fordíthatók, hogy Szerbiában magyar, vagy magyar-szerb közös beruházásokat támogasson. Magyarország most akar bekapcsolódni a leendő szerb sikerbe, amelyről három-négy év múlva természetességgel beszélünk majd – tette hozzá. A miniszterelnök közölte: az Eximbank 61 millió eurós pénzügyi keretet nyitott, ez nem végleges szám, ha kimerítik a szerb és magyar vállalkozók, megemelik, tehát nincs pénzügyi akadálya a magyar-szerb együttműködésnek, minden feltétel adva van a vállalkozóknak.

Arról is beszélt, hogy Szerbia minden olyan lépését támogatják, amely az illegális migráció megállítására irányul, élőerővel, szakértőkkel és anyagi forrásokkal is, mert Szerbia stabilitása Magyarország, Közép-Európa és egész Európa érdeke. A legjobb befektetés mindig a jó szomszéd, ezért érdekeltek vagyunk Szerbia sikerében – jelentette ki, hangsúlyozva a terrorizmus elleni és a biztonság érdekében tett közös erőfeszítések jelentőségét is.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Szerbia szívügyének tekinti az országban élő magyarokat, messze kiemelkedik Európában a kisebbségeket támogató politikájával, és a Magyarországon élő szerbek is számíthatnak a magyar kormányra. Bár kevesebb szerb él Magyarországon, mint amennyi magyar Szerbiában, “ez nem mennyiségi kérdés”, hanem elvi, becsületbeli ügy, így a magyar kormány mindig támogatni fogja a szerb közösséget és ennek pénzügyi terheit is vállalja – mondta. A miniszterelnök megjegyezte: korábban megtekintették az épülő a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely bár Szerbiában épül, Magyarországnak is fontos.

A jövő, az üzlet, a profit Közép-Európában van
A jövő, az üzlet, a profit és a gazdasági lehetőségek Közép-Európában vannak – mondta Orbán Viktor a magyar-szerb üzleti fórumon, ahol kiemelte: a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport (V4) lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.
Hangsúlyozta: soha ilyen jó nem volt még a magyar-szerb politikai kapcsolatrendszer, mint most. Az elmúlt két-három évben Szerbia pénzügyi konszolidációs sikereket ért el, olyan gazdaság ez, ahol rendben vannak a pénzügyek, stabil lábakon áll a gazdaság, van növekedési lehetőség – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország pedig 2010 után mélyről indulva eljutott oda, hogy már az 5 százalékhoz közelítő gazdasági növekedéshez szükséges eszközökről lehet beszélni, és komoly gazdasági potenciál halmozódott fel.
Orbán Viktor szerint aligha találni olyan időszakot a két nép történetében, amikor olyan kiegyensúlyozottak, erősek és barátiak voltak a kapcsolataik, mint most. Ez nem magától, vagy a szerencsének köszönhetően alakult így, sokan nagyon sokat dolgoztak ezért, köztük a szerb kormány és miniszterelnök is – tette hozzá.
Felidézte: korábban nem sok reményre adtak okot a szerb gazdasági mutatók, de inkább egymás ismeretére kell hagyatkoznunk, és mi látjuk a másikban lakozó tehetséget, Magyarországról nézve Szerbia pedig mindig is lehetőségként élt bennünk.
A miniszterelnök azt ajánlotta a magyar üzletembereknek: “tegyék fel a térképre ismét Szerbiát”, de ne csak a Vajdaságot és Belgrádot, hanem az egész országot. Szerbia gazdasága felívelő pályán van, pedig nem tagja az EU-nak – mutatott rá.
A kormányfő úgy vélte, vége annak a korszaknak, amikor csak egymás rovására lehetett üzletet tető alá hozni, bátran lehet keresni a kapcsolatokat, meg lehet találni azokat a pontokat, amelyek mindkét országnak előnyösek, ez már a visegrádi csoportban is látható.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy két határátkelőt nyitnak, továbbá az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a gázellátás terén is. Szerbia ma Magyarországon keresztül juthat gázhoz, és Magyarország miatt egyszer sem került veszélybe az ország gázellátása, ezt vállaljuk a jövőben is – közölte. Hozzátette: ha Szerbia gázt akar tárolni, az is megoldható Magyarországon, a teljes rendszer áll Szerbia rendelkezésére. Megjegyezte: a Déli Áramlat gázvezetéket ugyan Brüsszel egyelőre megvétózta, de mindkét ország érdeke, hogy előbb-utóbb meglegyen a vezeték.

Aleksandar Vucic: Soha nem voltak még ilyen jók a magyar-szerb kapcsolatok

Történelmi csúcson vannak a magyar-szerb kapcsolatok, és a közös kormányülésekkel azt az üzenetet közvetíti a két ország, hogy a kapcsolat további elmélyítésére törekszik az élet minden területén – jelentette ki üdvözlő beszédében Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök. A szerb kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a közös kormányülés, valamint az üzleti fórum a politikai, a gazdasági, de a magyar és a szerb nép közötti nemzeti kapcsolatokat is erősíti. Kiemelte, hogy a két kormány között jó az együttműködés, viszont számos olyan terület van még, amelyen a kapcsolatok további javítására lehet törekedni.

A két kormány közötti tárgyalások kiindulópontjának nevezte, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, és a két ország együttműködik a migrációs válság, valamint a terrorizmus elleni harc terén. Emellett az idegenforgalom, az energetika, valamint a privatizáció területén számít a kapcsolatok erősödésére. A fontosabb közös infrastrukturális projektek között a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítését, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztését, valamint több szerbiai autópálya kiépítését említette. Mint mondta: ezek az utak Szerbián keresztül vezetnek, de voltaképpen Magyarországot kötik össze Bulgáriával, Törökországgal, Macedóniával, Görögországgal, Koszovóval és Albániával.

Az együttes ülést követően Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kijelentette: a jó politikai kapcsolatok a gazdaságot is erősítik. A szerb miniszterelnök történelminek nevezte a magyar kormány dél-szerbiai látogatását. Elmondta, hogy az utóbbi időszakban nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, és a nisi kormányzati csúcs egyik célja éppen az volt, hogy további magyar befektetőket vonzzon Szerbia a térségbe, de egyre több szerb befektetőt várnak Magyarországra is.

Közös kormányülésen és gazdasági fórumon találkozik Magyarország és Szerbia
A magyar miniszterelnök a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta, szerb kollégája szerint a politikai kapcsolatok kiválóak – A migráció ügyében nem lehet tévedni+VIDEÓ

MH/MTI – 2016.11.21. 10:58

Közös kormányülést és gazdasági fórumot tart Magyaroszág és Szerbia Nisben. Orbán Viktor találkozik Aleksandar Vuciccsal, illetve a magyar kormány több tagja is egyeztet szerb kollégáikkal. A kormányülés témai között szerepetek az Infrastrukturális projektek, a gazdasági kapcsolatok erősítése, a befektetési lehetőségek, a kisebbségi ügyek és a migrációs kérdések.

nis_szerbmagyarcsúcs576Orbán Viktor magyar (b4) és Aleksandar Vucic szerb (b5) miniszterelnök Nisben. Balról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3), jobbról Ivica Dacic szerb külügyminiszter (j2) és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Harmadszorra tartott a magyar és a szerb kormány együttes ülést Nisben. 2014-ben Belgrádban, tavaly pedig Budapesten találkoztak.

A migráció ügyében nem lehet tévedni
A migráció olyan ügy, amelyben nem lehet viccelni, hibázni, tévedni, átgondolatlanul engedményeket tenni, mert azt később nem lehet kijavítani – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő közölte: ahova tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik, és” a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, hogy miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, és miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak”.
Orbán Viktor kiemelte: együtt érez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá.
A kormányfő kifejtette: Magyarország nyitva áll minden szerb ember előtt, aki dolgozni, kereskedni, beruházni vagy csak meglátogatni akarja, minden szerbet szívesen lát. A migráció viszont teljesen más téma, amelyben ha egyszer hibázik az ember, nem tudja kijavítani – magyarázta. Úgy látja, ha egyszer a migránsok azt gondolják, hogy Magyarország célország lehet, ahova törvénytelenül, ellenőrzés nélkül, a jobb élet reményében korlátlanul jöhetnek, már nem fognak elmenni többet. Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy mindenki visszatérhessen a saját hazájába, és jogszerűtlenül, a törvényeket megsértve senki nem léphet be vagy tartózkodhat az országban. Nem fogadjuk el azt sem, hogy Brüsszelől mondják meg, kik éljenek az országban, ennek a mi döntésünknek kell lennie – hangsúlyozta.

Orbán Viktor: Itt az ideje a magyar-szerb gazdasági együttműködés megerősítésének

Az elmúlt években a magyar-szerb gazdasági együttműködés politikai feltételeit megteremtették, most itt az ideje gyakorlatiasnak lenni, hogy mindkét országot szolgáló beruházások jöjjenek létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb kormányülés alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

A kormányülésről az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az elemzéseink azt mutatják, hogy Szerbia nagy fellendülés előtt áll, és ugyan nehezen hiszi az ember, hogy jobb idők következnek, mert “az optimizmus nem természetes tulajdonsága” a közép-európai embereknek, de a számok világosan beszélnek, és Szerbia fellendülése küszöbön áll, így sokkal nagyobb gazdasági lehetőségek kínálkoznak itt a befektetőknek, mint bármikor korábban. Mint mondta, komoly befektetendő magyar tőke halmozódott fel az elmúlt években, ennek egy részét itt szeretnék befektetni, és Dél-Szerbiában is gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat lehet kiépíteni.

A kormányfő úgy vélte, miután a politikai feltételek létrejöttek, most gyakorlatiasnak kell lenni, a gazdaság nyelvén kell beszélni, és a két ország érdekét szolgáló beruházásokat megvalósítani. Emlékeztetett: Magyarországnak jó és rossz tapasztalatai is vannak a külföldi beruházókkal, és a jók ahhoz kapcsolódnak, amikor a befektetők egyeztették terveiket a magyar gazdaságstratégiával, és hosszú távon fennmaradó befektetések jöttek létre, amelyek nyereségesek voltak, és a magyarok elfogadták őket. Mi is így csináljuk most, és csak olyan területeken lesznek magyar befektetések, amelyek szolgálják Szerbia érdekét, kapcsolódnak az itteni gazdaságstratégiához – közölte.

“Az amerikai választást követően esélyünk van újragombolni a kabátot”
Orbán Viktor szerint az amerikai elnökválasztást követően most esély van “újragombolni kabátot”, és jobb legyen a helyzet, mint eddig volt, és ez sikerülni is fog. A kormányfő szerint több szerénység, empátia, megértés, partnerség és szellemi alázat kell a nemzetközi politikában az eddig tapasztaltnál. Az, hogy bárki fellépjen azzal az igénnyel, hogy ő “minden jónak tudója”, minden erkölcsi felsőbbrendűség garanciája, és aki eltérően gondolkodik a migrációról, a nemzetről vagy a családról, az csak erkölcsileg alacsonyabb rendű álláspontot képvisel, mérhetetlenül bántott minket – fogalmazott. Hozzátette: remélhetőleg ettől most megszabadulhatunk.
Orbán Viktor kifejtette: a “sajátos közép-európai lelkiség” nagyon érzékeny az elnyomás minden fajtájára, és oka van annak, hogy az érzékeny közép-európaiak már hosszú évek óta úgy érzik, van a világban egyfajta szellemi elnyomás.
Úgy látja, Európában is változások kellenek, “mert elegünk van a kioktatásból, abból, hogy nem lehet elmondani a véleményünket, mert attól kell tartanunk, hogy erkölcsileg vagy politikailag megbélyegeznek minket. Meg kell szabadulni a szellemi elnyomástól” – magyarázta.
A kormányfő úgy vélte, nekünk is bátrabbnak kell lennünk, szabadabban kell beszélnünk, érvelnünk. Most könnyebb lesz a dolgunk, mint korábban, és nagy reményekkel nézünk az Egyesült Államokban várható változások elé – tette hozzá.

Orbán Viktor egyúttal azt kérte, hogy küldjenek szerb befektetőket Magyarországra, mert ugyan a magyar gazdaság számai most erősebbek (a szerbénél), de ezek ki fognak egyenlítődni, és azt szeretnék, hogy egyensúly jellemezze a kétoldalú kapcsolatokat. A magyar pénzügyi rendszer áll a szerb vállalkozók rendelkezésére, hogy sikeres és látható beruházásokat valósítsanak meg Magyarországon, és a magyar kormány támogatni fogja ezeket a beruházásokat – mondta. Kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország ma gazdaságilag sikeres, így vannak olyan erőforrásai, amelyek arra fordíthatók, hogy Szerbiában magyar, vagy magyar-szerb közös beruházásokat támogasson. Magyarország most akar bekapcsolódni a leendő szerb sikerbe, amelyről három-négy év múlva természetességgel beszélünk majd – tette hozzá. A miniszterelnök közölte: az Eximbank 61 millió eurós pénzügyi keretet nyitott, ez nem végleges szám, ha kimerítik a szerb és magyar vállalkozók, megemelik, tehát nincs pénzügyi akadálya a magyar-szerb együttműködésnek, minden feltétel adva van a vállalkozóknak.

Arról is beszélt, hogy Szerbia minden olyan lépését támogatják, amely az illegális migráció megállítására irányul, élőerővel, szakértőkkel és anyagi forrásokkal is, mert Szerbia stabilitása Magyarország, Közép-Európa és egész Európa érdeke. A legjobb befektetés mindig a jó szomszéd, ezért érdekeltek vagyunk Szerbia sikerében – jelentette ki, hangsúlyozva a terrorizmus elleni és a biztonság érdekében tett közös erőfeszítések jelentőségét is.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Szerbia szívügyének tekinti az országban élő magyarokat, messze kiemelkedik Európában a kisebbségeket támogató politikájával, és a Magyarországon élő szerbek is számíthatnak a magyar kormányra. Bár kevesebb szerb él Magyarországon, mint amennyi magyar Szerbiában, “ez nem mennyiségi kérdés”, hanem elvi, becsületbeli ügy, így a magyar kormány mindig támogatni fogja a szerb közösséget és ennek pénzügyi terheit is vállalja – mondta. A miniszterelnök megjegyezte: korábban megtekintették az épülő a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely bár Szerbiában épül, Magyarországnak is fontos.

A jövő, az üzlet, a profit Közép-Európában van
A jövő, az üzlet, a profit és a gazdasági lehetőségek Közép-Európában vannak – mondta Orbán Viktor a magyar-szerb üzleti fórumon, ahol kiemelte: a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport (V4) lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.
Hangsúlyozta: soha ilyen jó nem volt még a magyar-szerb politikai kapcsolatrendszer, mint most. Az elmúlt két-három évben Szerbia pénzügyi konszolidációs sikereket ért el, olyan gazdaság ez, ahol rendben vannak a pénzügyek, stabil lábakon áll a gazdaság, van növekedési lehetőség – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország pedig 2010 után mélyről indulva eljutott oda, hogy már az 5 százalékhoz közelítő gazdasági növekedéshez szükséges eszközökről lehet beszélni, és komoly gazdasági potenciál halmozódott fel.
Orbán Viktor szerint aligha találni olyan időszakot a két nép történetében, amikor olyan kiegyensúlyozottak, erősek és barátiak voltak a kapcsolataik, mint most. Ez nem magától, vagy a szerencsének köszönhetően alakult így, sokan nagyon sokat dolgoztak ezért, köztük a szerb kormány és miniszterelnök is – tette hozzá.
Felidézte: korábban nem sok reményre adtak okot a szerb gazdasági mutatók, de inkább egymás ismeretére kell hagyatkoznunk, és mi látjuk a másikban lakozó tehetséget, Magyarországról nézve Szerbia pedig mindig is lehetőségként élt bennünk.
A miniszterelnök azt ajánlotta a magyar üzletembereknek: “tegyék fel a térképre ismét Szerbiát”, de ne csak a Vajdaságot és Belgrádot, hanem az egész országot. Szerbia gazdasága felívelő pályán van, pedig nem tagja az EU-nak – mutatott rá.
A kormányfő úgy vélte, vége annak a korszaknak, amikor csak egymás rovására lehetett üzletet tető alá hozni, bátran lehet keresni a kapcsolatokat, meg lehet találni azokat a pontokat, amelyek mindkét országnak előnyösek, ez már a visegrádi csoportban is látható.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy két határátkelőt nyitnak, továbbá az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a gázellátás terén is. Szerbia ma Magyarországon keresztül juthat gázhoz, és Magyarország miatt egyszer sem került veszélybe az ország gázellátása, ezt vállaljuk a jövőben is – közölte. Hozzátette: ha Szerbia gázt akar tárolni, az is megoldható Magyarországon, a teljes rendszer áll Szerbia rendelkezésére. Megjegyezte: a Déli Áramlat gázvezetéket ugyan Brüsszel egyelőre megvétózta, de mindkét ország érdeke, hogy előbb-utóbb meglegyen a vezeték.

Aleksandar Vucic: Soha nem voltak még ilyen jók a magyar-szerb kapcsolatok

Történelmi csúcson vannak a magyar-szerb kapcsolatok, és a közös kormányülésekkel azt az üzenetet közvetíti a két ország, hogy a kapcsolat további elmélyítésére törekszik az élet minden területén – jelentette ki üdvözlő beszédében Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök. A szerb kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a közös kormányülés, valamint az üzleti fórum a politikai, a gazdasági, de a magyar és a szerb nép közötti nemzeti kapcsolatokat is erősíti. Kiemelte, hogy a két kormány között jó az együttműködés, viszont számos olyan terület van még, amelyen a kapcsolatok további javítására lehet törekedni.

A két kormány közötti tárgyalások kiindulópontjának nevezte, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, és a két ország együttműködik a migrációs válság, valamint a terrorizmus elleni harc terén. Emellett az idegenforgalom, az energetika, valamint a privatizáció területén számít a kapcsolatok erősödésére. A fontosabb közös infrastrukturális projektek között a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítését, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztését, valamint több szerbiai autópálya kiépítését említette. Mint mondta: ezek az utak Szerbián keresztül vezetnek, de voltaképpen Magyarországot kötik össze Bulgáriával, Törökországgal, Macedóniával, Görögországgal, Koszovóval és Albániával.

Az együttes ülést követően Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kijelentette: a jó politikai kapcsolatok a gazdaságot is erősítik. A szerb miniszterelnök történelminek nevezte a magyar kormány dél-szerbiai látogatását. Elmondta, hogy az utóbbi időszakban nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, és a nisi kormányzati csúcs egyik célja éppen az volt, hogy további magyar befektetőket vonzzon Szerbia a térségbe, de egyre több szerb befektetőt várnak Magyarországra is.

A sajtótájékoztató előtt a szaktárcák két megállapodást írták alá. Az egyik Szerbia európai integrációjának folytatására, illetve annak támogatására vonatkozik. Jadranka Joksimovic európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszter a dokumentummal kapcsolatban kijelentette, hogy annak értelmében Budapest szakembereket küld Szerbiába, akik a csatlakozási tárgyalások során a magyar tapasztalatokat felhasználva segítik Belgrádot.A másik megállapodással a Tisza nemzetközi hajózásra alkalmassá válik, azaz a jövőben már nemcsak magyar és szerb, hanem más felségjelzésű hajók is használhatják. A tiszai hajózásról szóló korábbi megállapodást 1955-ben írták alá, az új dokumentum pedig már a korszerű igényeknek is megfelelő feltételeket tartalmazza. Ezzel a megállapodással a Tisza a Rajna-Duna európai hajózási útvonal részévé válik.

A kormánycsúcs témái között továbbá a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, valamint az idegenforgalom területét érintő együttműködésekről esett szó. Itt elhangzott, hogy a gyógyfürdők kiépítése terén szerzett magyar tapasztalat nagyon hasznos lehet Szerbia számára, itt ugyanis még gyerekcipőben jár az idegenforgalom ezen ága. Az infrastrukturális kapcsolatok erősítése között a Budapest-Belgrád, valamint a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal felújítását, valamint több autópálya kiépítését említette a szerb miniszterelnök. A két kormányfő hétfőn megtekintette a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely egy fontos közlekedési folyosó részét képezi, miután az út teljes egészében elkészül, összeköti majd Budapestet Szófiával és Isztambullal. Kiemelte, hogy a migráció és a terrorizmus elleni harc területén meglévő belügyminisztériumi együttműködés jól működik, és ezt a továbbiakban is folytatni kell. Elmondta, hogy kiemelkedően jó a szerb kormány kapcsolata a szerbiai magyarsággal, és ugyanilyen jó a magyar kormány viszonya a magyarországi szerbséggel.

A kormányfő köszönetet mondott a magyar kormánynak azért az 50 milliárd forintos támogatásért, amelyet a vajdasági gazdaságfejlesztési programon keresztül a délvidéki vállalkozásoknak juttat. Mint mondta: minden befektetés jó hírnek számít, és minden ilyet csak támogatni tud a kormány.

Aleksandar Vucic köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének – aki szintén részt vett a közös kormányülésen -, mert az utóbbi időszakban hídként kötötte össze a két népet és a két kormányt.

Pásztor István: A vajdasági magyarság is profitálhat a virágzó kapcsolatokból
A vajdasági magyarság is profitálhat a gyümölcsöző magyar-szerb kapcsolatokból, és nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az infrastrukturális vagy a gazdasági fejlesztések szempontjából is – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke. Megfogalmazása szerint a csúcson tovább mélyültek a két ország tárcáinak viszonyai, a két oldal közötti kapcsolatok legnagyobb haszonélvezője pedig a szerbiai magyarság és a magyarországi szerbség. Mindkét fél részéről elhangzott Pásztor István kiemelkedő szerepe a két kormány közötti jó kapcsolatok kialakításában. A VMSZ elnöke ezt úgy kommentálta, hogy az utóbbi hat-hét évben sokat dolgozott a két kormány közötti baráti viszony kialakításán. Mint mondta: ezen a jó kapcsolaton keresztül a vajdasági magyarság is könnyebben tudja elérni, hogy megbecsült tagja legyen Szerbiának. Magyarázata szerint sok olyan kérdés van, amelyet helyben kell megoldani, és ezért is fontos, hogy a vajdasági magyar közösség a VMSZ-en keresztül rendelkezik olyan politikai erővel, amely a szerb kormány tagjaként érdekérvényesítő kapacitással bír. Pásztor István elégedettségének adott hangot, hogy a szerb kormány nem gördít akadályt a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési program elé, amelynek keretében Budapest 2018-ig 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a vajdasági magyar gazdasági szereplőknek, emellett pedig 30 milliárd forint értékben vehetnek igénybe kedvezményes kamatozású hitelt.

Simicskó István: Erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést

Erősíteni kell a magyar-szerb katonai együttműködést mindkét nép biztonsága és a jövő érdekében – hangsúlyozta hétfőn a dél-szerbiai Nisben Simicskó István honvédelmi miniszter az MTI-nek nyilatkozva. A tárcavezető összegezte a Zoran Djordjevic szerb védelmi miniszterrel folytatott megbeszélését, amelyen áttekintették az utóbbi másfél év migrációs tapasztalatait, és megállapították, hogy közös veszélyről van szó, amellyel szemben fel kell lépni. A védelmi tárcavezetők megállapították, hogy az utóbbi időszakban nagyon hatékony volt az együttműködés a két minisztérium között, és ezt folytatni kell. Zoran Djordjevic ismertette a szerb alkotmányban foglalt szabályozást, amely a hadsereg alkalmazására vonatkozik, a magyar fél pedig azt a jogi munkát vázolta fel, amelyet annak érdekében végeztek, hogy a határok biztonságát a rendőrök mellett a magyar katonák is tudják biztosítani.

Simicskó István kiemelte, hogy a katonai titkosszolgálatok együttműködését kiemelkedően fontosnak minősítették, hiszen minél gyorsabban információkat kell szerezni ahhoz, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az illegális migrációval szemben. Megállapította, hogy eddig is jó volt a kapcsolat, de ezt fokozni kell, még hatékonyabbá kell tenni. A katonai együttműködés erősítése végett közös hadgyakorlatok várhatók a jövőben – tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője. Elmondta, hogy már most is vannak közös képzések, de ezeket a jövőben bővíteni szeretnék. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a képzés lehetővé teszi, hogy ott szerb katonák tanuljanak, és ezt kölcsönössé szeretnék tenni. Hozzáfűzte, hogy Cipruson már együtt dolgoznak a magyar és a szerb katonák, és most annak lehetőségét vizsgálják, hogyan lehetne bővíteni, más térségekre is kiterjeszteni a magyar és a szerb erők együttműködését.

Regionális központot nyitott az OTP Dél-Szerbiában

Regionális központot nyitott az OTP Dél-Szerbiában, ez szimbóluma lehet a gazdasági együttműködésnek, amelyről a magyar és a szerb kormány a dél-szerbiai közös kormányzati csúcson egyeztetett – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a fiókintézet megnyitóján Nisben.

Csányi Sándor az OTP vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az OTP Bank tíz éve jelent meg Szerbiában, amikor megvásárolta a Niska Bankát (Nisi Bank), és további terjeszkedésre, újabb bankfiókok megvásárlására készül, amellyel a legnagyobb bankok sorába emelkedhet Szerbiában.
A vezérigazgató a bankot is bemutatta a helyieknek, elmondta, hogy az OTP Kelet-Közép-Európa egyetlen független pénzintézete, olyan önálló bank, amely nem került nagy külföldi intézetek tulajdonába, emellett pedig kiemelkedő tőkeerővel, jelentős likviditási tartalékkal rendelkezik. Az OTP kilenc országban van jelen, több mint 1300 fiókja több mint 12 millió ügyfelet szolgál ki.
Mint mondta, a bank konzervatív, óvatos üzletpolitikát folytat, ugyanakkor dinamikusan fejlődik, és mindig élen járt új pénzügyi szolgáltatások, pénzügyi technológiák alkalmazásában, így Szerbiában az OTP vezette be először a mobiltelefonos szolgáltatást.
Kiemelte, hogy a jó magyar-szerb politikai-gazdasági kapcsolatok elősegítik mindkét ország gazdasági fejlődését, és további jó együttműködésre lehet számítani, mivel már láthatók a szerb gazdaság fejlődésének, élénkülésének jelei.
Orbán Viktor miniszterelnök ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy a magyar kormány tagjai egyebek mellett azért érkeztek Dél-Szerbiába, hogy meggyőzzék a magyar vállalkozókat, Belgrádtól délre is érdemes beruházási lehetőségeket keresni. A magyar-szerb üzleti fórumon több mint 90 magyar vállalkozó vett részt, akit a két kormányfő arról próbált meggyőzni, hogy ne csak a Belgrád-Budapest vagy a Vajdaság-Budapest kapcsolatban gondolkodjon, hanem az egész szerb gazdaságban.
Az OTP nisi központjának megnyitása bizonyíték arra, hogy Szerbia szívesen várja a magyar befektetőket, Magyarország pedig támogatja az ilyen típusú befektetéseket – tette hozzá a miniszterelnök. A bankfiók megnyitója olyan szimbolikus pillanat – folytatta Orbán Viktor -, amely alátámasztja a szoros együttműködést szorgalmazó gazdaságpolitikát.
Aleksandar Vucic szerb kormányfő pedig reményét fejezte ki, hogy mindkét fél számára gyümölcsöző lesz a nisi beruházás.
Az OTP Bank jelentős célpiacként tekint Szerbiára. A nisi beruházás összértéke az előzetes bejelentések szerint mintegy félmillió euró.
A magyar cégek közül a Mol a második legfontosabb szereplő a szerbiai üzemanyag-kereskedelmi piacon, a Richter pedig folyamatosan növeli piaci részesedését.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |