< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Nagyon jön föl a Pázmány – itt a friss felsőoktatási rangsor

| Mobile | RSS

Nagyon jön föl a Pázmány – itt a friss felsőoktatási rangsor

2016. november 23. | hozzászólás | Kultúra

Nagyon jön föl a Pázmány – itt a friss felsőoktatási rangsor

Tizenkettedik alkalommal jelenik meg a Heti Válasz felsőoktatási rangsora. Idén először olyan rangsorokat is készítettünk, amelyek az oktatók kiválósága szerint minősítik az intézményeket. Részletek a csütörtöki lapszámban.
Hirdetés
A három legjobb magyar egyetem idén a Pázmány, a Corvinus és az ELTE lett. A Pázmány három képzési terület – informatika, jog és műszaki – rangsorában került első helyre, az ELTE és a Budapesti Corvinus Egyetem pedig két-két rangsorban áll az élen (a Corvinus a gazdaságtudományokban és a társadalomtudományban, az ELTE a bölcsészettudományban és a pedagógusképzésben a legjobb). Az utóbbi két intézmény hagyományosan a magyar felsőoktatás minőségi zászlóshajója, a Pázmány élre törése azonban friss fejlemény, bár az előzményei már az előző években is látszottak.

Elkészítettük a legnépszerűbb szakok rangsorait is, melyek között három intézmény kínál kimagasló minőséget: az ELTE, amely hét szak esetében a legjobb, a Pázmány hat népszerű szakos első hellyel és a Szegedi Tudományegyetem öt népszerű szakon adja a legjobb képzést. A három legnépszerűbb műszaki szak tekintetében semmi nem veszélyezteti a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezető szerepét, és az orvosképzésben is megingathatatlan a Semmelweis Egyetem dominanciája.

A Heti Válasz az előző rangsorokhoz képest egy jelentős újítást is bevezetett: már nemcsak a felvett hallgatók, hanem az oktatók kiválósága szerint is rangsoroltuk az intézményeket, vagyis figyelembe vettük, hol oktatnak a legjobban képzett tanárok, és egy oktatóra hány hallgató jut, vagyis mennyire személyes a képzés. Választ adunk a diákokat talán legjobban érdeklő kérdésre is, hogy konkrétan melyik egyetem képzésének elvégzése után milyen fizetésre számíthatnak.

A Heti Válasz rangsora az Oktatási Hivatal együttműködésével készült, a hivatal kezelésében lévő felsőoktatási statisztikai adatbázisból származó adatok felhasználásával. A teljes rangsor lapunk november 24-i számában olvasható – vagy elektronikusan a Digitalstandon.

Leave a Reply 228 megnézve, 2 alkalommal mai nap |