< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az MSZP elnöke egyéniben is elindul 2018-ban

| Mobile | RSS

Az MSZP elnöke egyéniben is elindul 2018-ban

2016. november 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

narancshenger
Az MSZP elnöke egyéniben is elindul 2018-ban

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

A budapesti szocialisták csütörtökön jóváhagyták, kiket indítanának 2018-ban a választáson. A lista nem végleges, hiszen a DK-val és az egyéb pártokkal még tárgyalnak a jelöltállításról. A legmeglepőbb, hogy az egyik körzetben maga a párt elnöke, Molnár Gyula a jelölt.

Habár még jó másfél év van a 2018-as parlamenti választásokig, a háttérben a pártok természetesen már készülnek a megmérettetésre. A baloldali pártok pár hete elkezdték az előválasztásról az egyeztetést, amely a kiszivárgott hírek szerint egy méretes kiszavazóshow-vá fajult.
Ez arra utal, hogy aligha előválasztáson fog eldőlni, hogy a baloldali pártok mindenesetre elkezdték kiválasztani a szóba jöhető jelöltjeiket. A budapesti MSZP olyannyira előrehaladt, hogy információnk szerint a csütörtök esti budapesti párttanácson (így nevezik a fővárosi szocialisták legfőbb szervét) már jóvá is hagyták, ki lesz a jelölt az egyes választókerületekben.
A listán szereplők még messze nem hivatalos jelöltek, most csupán az dőlt el, hogy ők irányítják a választókerületi felkészülést a kampányra. És a lista persze még változhat, ha az MSZP időközben megegyezik a DK-val, esetleg más baloldali pártocskával.
Az Index által megszerzett listán láthatjuk, hogy a 18 körzet egy részében a “győztes csapaton ne változtass”-elv érvényesült, vagyis bizalmat kaptak azok, akiknek 2014-ben is sikerült nyerni. Például Hiller István Pesterzsébeten, Tóth Csaba Zuglóban Kiss László Óbudán vagy Hiszékeny Dezső Angyalföldön.
A budapesti elnök, Kunhalmi Ágnes, aki 2014-ben pár szavazattal kapott ki, ismét Pestszentlőrincen indul el. Meglepő, hogy a listán szerepel Móricz Eszter is, aki 2014-ben pár szavazattal kikapott, majd a kvótaszavazási kampányban tett kijelentése miatt fegyelmi vizsgálatot indított ellene a párt, és végül megrovást adott neki.

Választókerület 2014-es jelölt 2018-as MSZP-s jelölt
1. (I., V., VIII., IX. kerület) Kerék-Bárczy Szabolcs (DK) nincs döntés
2. (II. kerület) Józsa István Józsa István
3. (XII. kerület) Bauer Tamás (DK) Tüttő Kata
4. (II., III. kerület) Szelényi Zsuzsanna (Együtt) Molnár Zsolt
5. (VI, VII. kerület) Oláh Lajos (DK) Devosa Gábor
6. (VIII. kerület) Pál Tibor Pál Tibor
7. (XIII. kerület) Hiszékeny Dezső Hiszékeny Dezső
8. (XIV. kerület) Tóth Csaba Tóth Csaba
9. (X. kerület) Burány Sándor Burány Sándor
10. (III. kerület) Kiss László Kiss László
11. (IV., XIII. kerület) Kiss Péter (Horváth Imre) nincs jóváhagyva
12. (XV. kerület) Móricz Eszter Móricz Eszter
13. (XIV, XVI. kerület) Karácsony Gergely (PM) Bárándy Gergely
14. (XVII. kerület) Lukoczki Károly Lukoczki Károly
15. (XVIII. kerület) Kunhalmi Ágnes Kunhalmi Ágnes
16. (XIX., XX. kerület) Hiller István Hiller István
17. (XXI. kerület) Szabó Szabolcs (Együtt) Szenteczky János
18. (XI., XXII. kerület) Somfai Ágnes (PM) Molnár Gyula
Molnár Gyula bevállalja az egyénit
Több helyen azonban új nevekkel találkozhatunk, elsősorban azokban a körzetekben, ahol a 2014-es összefogás-megállapodás értelmében DK-s, PM-es vagy együttös jelölt indult korábban.
A legmeglepőbb jelölés, hogy a 18-as körzetben egyéniben elindulna Molnár Gyula, az MSZP elnöke.
Önmagában az nem meglepő, hogy a XI. és XXII. kerületet magában foglaló körzetben ő a jelölt, hiszen Molnár korábban több cikluson keresztül polgármesterkedett Újbudán. A 18-as körzet ráadásul nyerhetőbb a baloldal számára, hiszen itt vannak az inkább baloldal felé hajló lakótelepi tömbök. Az a meglepő, hogy a párt elnöke egyéni indulást tervez.

Molnár Gyula a kvótanépszavazás után
Fotó: Ajpek Orsi / Index
Az országos elnökök ugyanis két okból nem szoktak egyéniben elindulni: egyrészt az országos kampány rengeteg időt és energiát visz el, alig van ideje egy elnöknek a saját kerületében kampányolni, kopogtatni, fórumozni. Másrészt elég kellemetlen tud lenni, ha egy pártelnököt leszavaznak a saját egyéni kerületében.
Orbán Viktor régóta nem indul egyéniben, legutóbb Mesterházy Attila, míg korábban Gyurcsány Ferenc vagy Kovács László sem indult egyéniben, amikor pártelnök volt. Vona Gábor Jobbik-elnök viszont elindult legutóbb Gyöngyösön, és nem állt messze a győzelemtől, de végül neki sem sikerült nyernie.
Két MSZP-s lyuk
A most bemutatott listán két helyen is van egy lyuk. Az 1-es körzetben négy kerületnek kell megállapodnia a jelöltben (I., V., VIII., IX.), ez még nem történt meg. Újpesten pedig a helyiek támogatják a Kiss Péter halála után az időközin nagy aránnyal diadalmaskodó Horváth Imrét, ám ők majd csak akkor szavazzák meg, ha hivatalosan is elindul a jelölési folyamat, és a DK-val is sikerül megállapodni.
A budapesti párttanács tegnapi döntéséről Kunhalmi Ágnes azt mondta nevek említése nélkülaz Inforádiónak, hogy a választókerületi felelősöket szavazták meg, akik elindítják a felkészülést a 2018-as választásra. “Vannak új nevek a listán, hiszen a 2014-esen többen voltunk, de akkor volt közöttük együttes, PM-es, DK-s és MSZP-s is. A végleges országgyűlési képviselőjelölti lista később fog kialakulni.”

forrás:index.hu

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |