< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A demokrácia nem működik Andy Vajnáék Orbán menekültpolitikáját gúnyolják

| Mobile | RSS

A demokrácia nem működik Andy Vajnáék Orbán menekültpolitikáját gúnyolják

2016. december 17. | hozzászólás | Közélet

A demokrácia nem működik
Andy Vajnáék Orbán menekültpolitikáját gúnyolják

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

A Simpson család sosem ment a szomszédba egy kis csipkelődésért. Ezúttal a menekülteket kirekesztő politikusok kerültek a célkeresztbe
A Simpson család sosem ment a szomszédba egy kis csipkelődésért. Ezúttal a menekülteket kirekesztő politikusok kerültek a célkeresztbe

Zavar támadt az erőben: Andy Vajna tévécsatornája durván nekiment az Orbán-kormánynak. Két társadalmi célú hirdetés, vagyis kormányreklám között kíméletlen cinizmussal tették nevetség tárgyává a menekülteket kirekesztő politikát. Ostobának, korlátoltnak beállítva minden politikust, aki az integráció és az elfogadás helyett az idegenek kizárása mellett kampányol.

A filmügyi kormánybiztos az elmúlt hónapokban több tévécsatornát indított be az állami pénzből megvásárolt TV2 csoport részeként. Köztük a fantáziadús, Humor+ elnevezésű humorcsatornát, vagyis a Comedy Central szegény kistestvérét. Ami olyan, mintha csak muszájból rakták volna össze. A tartalom egy jó része évekkel ezelőtt lecsengett sorozatokból áll, ami ezen kívül van, az pedig más csatornákon futó műsorok ismétlése. Így is találni azonban néhány valóban izgalmas szériát, jellemzően rajzfilmeket, köztük a Simpson család című, évtizedek óta nagy sikerrel futó sorozatot.

A Simpson család sosem ment a szomszédba egy kis csipkelődésért, a politikai szatíra természetes része volt a sorozatnak. Az amerikai Springfield (fiktív) városában élő család kalandjaiban mindig megjelennek a közélet aktualitásai, még ha nem is olyan erőteljesen és nyilvánvalóan, mint a South Parkban. Ha pedig egyszer elkezdték kinevetni, korlátoltként megjeleníteni a politikusokat, akkor nincs menekvés, előbb-utóbb mindenki megkapja a magáét.

Erre valószínűleg nem gondoltak a Humor+ szerkesztői, így kerülhetett adásba péntek délben az az epizód, amely ugyan 1996-ban készült és elsősorban az amerikai társadalom idegenellenességét igyekezett pellengérre állítani, ám tökéletes kritikáját adta a magyar menekültpolitikának.

Homer Simpson, a családfő egy városba tévedő kóbor medve miatt őrség felállítását követeli, ám ettől megnőnek az adók. A polgármester azonban azt állítja, az illegális bevándorlók és a menekültek miatt kell több adót fizetni, a város így az idegenek ellen fordul. Törvényi úton akarnak eltávolítani mindenkit, aki nem amerikai. Csakhogy útközben kiderül, az idegenek is emberek, és a sarki közértestől a német cserediákig mindenki ismer és kedvel valakit, akinek mennie kellene. Homer is rádöbben erre, és aktív ellenkampányba kezd, a törvényt mégis elsöprő többséggel megszavazza a város. A családfő erre – saját korlátoltságát is szándéktalanul kigúnyolva – nyugtázza: a demokrácia nem működik.

Függetlenül attól, hogy ki mit gondol Orbán Viktor menekültpolitikájáról, mulatságos azt látni, ahogy két kormányhirdetés között Andy Vajna csatornája ostobának és korlátoltnak állít be mindenkit, aki az idegenek kizárása mellett érvel, és aki veszélyesnek állítja be a bevándorlókat. „Ugyanolyan emberek vagyunk mind, függetlenül attól, honnan érkeztünk” – üzente tehát nézőinek a kormánybiztos csatornája a Simpson családon keresztül. Ettől persze nem dőlnek le a határ menti kerítések, de izgalmas látni, amikor a fagyi visszanyal.

forrás: mno.hu

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |