< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Búcsú a gázszámlától — megérkezett az LG rendkívül költséghatékony fűtési és hűtési megoldása

| Mobile | RSS

Búcsú a gázszámlától — megérkezett az LG rendkívül költséghatékony fűtési és hűtési megoldása

2016. december 17. | hozzászólás | Közélet

Búcsú a gázszámlától — megérkezett az LG rendkívül költséghatékony fűtési és hűtési megoldása


www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó nagyon jó

Nincs már szükség külön fűtési rendszerre és légkondicionálóra, így olcsóbb a kiépítés és az üzemeltetés is

Lakóparkokban, társasházakban vagy akár nagyobb családi házakban is költséghatékonyan kiépíthető és üzemeltethető az LG Electronics (LG) Magyarországon most bemutatott, Multi V 5 névre keresztelt rendszere, amely akár egyszerre képes a hűtési, fűtési és a használati melegvíz-előállítási feladatok ellátására, extrém külső hőmérsékletek mellett is. A gázszámlának és a kéményseprőknek örökre búcsút mondhatunk. Advertisement

Az LG hazánkban is bemutatta változó hűtőközeg-áramú (VRF — Variable Refrigerant Flow) megoldásának legújabb generációját, a Multi V 5-öt. „Ez, az eddig főként irodaházakban, hotelekben, kereskedelmi központokban, élelmiszer-kereskedelmi láncokban alkalmazott berendezéstípus egyre népszerűbbnek számít az új lakóparkok, társasházak építtetői között, sőt, mind több családi háznál is ezzel oldják meg a hűtést, a fűtést és a használati melegvíz előállítását” — mondta Nagy Sándor József, az LG Electronics Magyar Kft. légkondicionáló üzletágának kereskedelmi vezetője.

A Multi V 5 valóban biztonságos hűtési és fűtési megoldást jelent: a készülék akár 48 C fokos hőségben is képes hűtési feladatát ellátni, továbbá -25 C fokos külső hőmérséklethatárig fűteni.

Búcsú a gázszámlától és a kéményseprőtől

Költséghatékonysági szempontból verhetetlen ez a megoldás, a tervezéstől és a beépítéstől kezdve egészen az üzemeltetésig és az energiaszámláig bezárólag. Nem kell ugyanis külön — kazánt, vezérlő berendezéseket, füstgáz-elvezetést, fűtéscsöveket és fűtőtesteket tartalmazó — fűtési rendszert és külön hűtőrendszer(eke)t megtervezni, beépíteni. Nincs szükség gázterv-engedélyre és a gázfűtéshez szükséges adminisztrációs folyamatra sem, és persze a kéményépítés költsége is megspórolható. Ezek a költségelőnyök az üzemeltetés során is jelentkeznek, hiszen csak egyetlen — ráadásul okos öndiagnosztikai megoldásokkal ellátott — rendszert kell karbantartani, és az időszakos kéményellenőrzés díja is elfelejthető. Az energiaszámla is alacsonyabb lesz, mint ha külön gázfűtést és légkondicionáló berendezéseket üzemeltetnénk. Elég csak a Multi V 5 rendszer energetikai mutatóira gondolni: pl. fűtés esetén 10 kWh elektromos energiából akár 40 kWh hőenergiát képes előállítani. Mindezt összefoglalva elmondható, hogy ez a rendszer lényegében akár azonnali megtérülést is nyújthat. További előnye ennek a megoldásnak, hogy — szemben a gáz-, fa-, pellet-, stb. fűtéssel —, nem jár lokális légszennyezéssel.

„Gyakran felmerül ellenérvként, hogy egy ilyen rendszer áramszünet esetén nem képes ellátni a feladatát. Ez jogos, ám ugyanez érvényes a gázfűtéses rendszerekre is, hiszen ott is szükség van áramra a keringető szivattyú és a vezérlés működtetéséhez” — hívta fel a figyelmet az LG szakértője.

Természet ihlette technikai részletek, kiemelkedő tartósság

A Multi V 5 különleges új funkciója az a kettős érzékelő (Dual Sensing Control), amely a külső és a belső hőmérséklet mellett a páratartalmat is folyamatosan regisztrálja és ellenőrzi, így takarékosabban képes irányítani a hűtési, illetve fűtési folyamatot.

A készülék Smart Load Control elnevezésű rendszere képes arra, hogy vezérelje a kültéri egységben keringő hűtőközeg nyomásértékeit és hőmérsékletét, amivel — a páratartalomtól függően — 15-31% energiahatékonyság-növekedés érhető el. A tipikus VRF-rendszerek általában jelentős ingadozással működve tartják a beállított beltéri hőmérsékletet, ami energiapazarló üzemet jelent. A Multi V 5 kettős érzékelőjének Comfort Cooling funkciója a kívánt belső hőmérséklet és az aktuális páratartalom monitorozása mellett üzemelteti a készüléket, ami maximalizálja a felhasználói kényelmet.

A Multi V 5 kültéri egység szívét jelentő inverter kompresszort páratlan hatékonyság, megbízhatóság, csendes üzemmód és tartósság jellemzi. A készülék hosszú élettartamát szolgálja az LG egyedi korrózióvédelmi rendszere is.

A készülék kültéri egységének különlegessége a biomimetikus, azaz természet ihlette formájú ventilátorlapát. A Szöuli Nemzeti Egyetem mechanikai és repülőgépipari szakán elvégzett kutatások eredményét felhasználva a Multi V 5 tervezői a hosszúszárnyú, más néven púpos bálna uszonyának formájából merítettek inspirációt a korábbiaknál hatékonyabb kialakítású ventilátorlapátok megformálásához.

Az LG legújabb VRF-megoldása, a Multi V 5 2017. január 1-től rendelhető a hazai forgalmazóknál.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 136 megnézve, 1 alkalommal mai nap |