< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nemet mondtak Fideszes belharc hiúsította meg a megállapodást?

| Mobile | RSS

Nemet mondtak Fideszes belharc hiúsította meg a megállapodást?

2016. december 18. | hozzászólás | Közélet

Nemet mondtak
Fideszes belharc hiúsította meg a megállapodást?

Nem Gödöllő volt az egyetlen város, amely nemet mondott az iskolaállamosításra. A minisztérium keresztülviszi az akaratát

Napi szintű problémákat okozhat az iskolák államosítása (képünk illusztráció)
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Nem Gödöllő az egyetlen város, amely nem volt hajlandó aláírni az iskolái működtetését állami kézbe adó megállapodást – derült ki tegnap. A településeknek december 15-ig kellett megkötniük az erről szóló szerződést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyi tankerületi központjaival.
hirdetés

Az iskolák átvételéről szóló szerződés aláírását meglepő módon a Fidesz–KDNP-s vezetésű Dunaújváros is egyhangúlag leszavazta. Lapunknak a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője, Besztercei Zsolt arról beszélt: míg hozzá hasonlóan az ellenzéki képviselők „elvi alapon szavaztak nemmel a totális államosítás ellen”, a fideszes politikusok döntésének hátterében más állt. A DK-s képviselő szerint ugyanis Cserna Gábor fideszes polgármester azért nem szerződött, mert nem az ő ismerősét nevezték ki tankerületi igazgatónak. „Ez személyes bosszú, vihar egy fideszes biliben” – tette hozzá Besztercei. Az ellenzéki politikus szavaival egybecseng a helyi hírportál, a Duol.hu tudósítása a csütörtöki dunaújvárosi közgyűlésről. Mint írták, Cserna Gábor megjegyezte: egy ilyen nagy tankerület esetében, mint a dunaújvárosi, helyesnek tartaná, ha intézményeik fenntartói és immáron működtetői feladatait olyan kolléga venné át, aki nagy szakmai elismertsége mellett helyismerettel is bír. A Duol.hu így azt a következtetést is megfogalmazta: a polgármester által elmondottak alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a többségi frakciónak a dunaújvárosi tankerület jelenlegi vezetőjének személye ellen van kifogása. Lapunk az ügyben szerette volna Cserna Gábor álláspontját is kikérni. A polgármester telefonon nem kívánt nyilatkozni, ehelyett hivatala sajtószóvivőjéhez, Pálfi-Németh Tündéhez irányított bennünket. Ám hiába hívtuk, lapzártánkig nem kaptunk választ.
Máshol is nemet mondtak

A megállapodást Csömör önkormányzata is egyhangúlag leszavazta. Mint közleményükben indokolták, az államosítás az oktatási-nevelési feladatok „szakmai feltételeinek egyértelműen alacsonyabb szinten való biztosítása mellett” az ingatlanok vagyonkezelése tekintetében is kifejezetten hátrányokat hordoz a település számára. Ugyanis az ingatlanok állagmegóvását és az ezzel kapcsolatos fenntartási feladatokat az állam, illetve annak képviseletében az átvevő tankerületi központ nem kívánja szerződésben garantálni.

Csömörön nemet, Budaörsön igent mondtak az államosításra

Szeged városa is tiltakozott az államosítás ellen, ott a közgyűlés napirendre sem vette az oktatási intézmények állami működtetésbe adásáról szóló döntést. Botka László polgármester kijelentette, Szeged mint iskolaváros nem járulhat hozzá az intézmények államosításához, amely egészen biztosan napi szintű problémát fog okozni.
Budaörs végül rábólintott

Ugyanakkor voltak olyan városok is, amelyek bár teljes mértékben ellenezték az államosítást, végül mégis megállapodást kötöttek. Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás ezt azzal indokolta lapunknak: szerették volna elkerülni, hogy az iskolák sorsát egy olyan szerződés rendezze, „amit Balog Zoltán saját magával ír alá, és mindenféle garanciát nélkülöz”. Ugyanis ha visszautasítja is egy önkormányzat, hogy önként átadja köznevelési intézményei működtetését – és ezzel egyetemben azok épületének vagyonkezelési jogát –, akkor sem kerülheti el az államosítást. A köznevelési törvény ugyanis rendelkezik a „lázadókról” is: ha nem jött létre teljes körű megállapodás a megadott határidőig, akkor az oktatásért felelős miniszter, Balog Zoltán feladata azt határozattal létrehozni december 20-ig. Utóbbi ellen pedig fellebbezésnek nincsen helye. Így Budaörshöz hasonlóan például a Párbeszéd politikusa, Karácsony Gergely vezette Zugló önkormányzata, de a szocialista Tóth József irányította XIII. kerület is szerződött végül a helyi tankerületi központtal leszögezve, hogy nem értenek egyet a kötelező államosítással.
hirdetés

A Klik tegnapi közleményéből kiderült, 483 szerződést készítettek elő, azonban nyolc önkormányzat esetében végül nem született megállapodás. Azt viszont már, hogy mely települések esetén fulladt kudarcba a megegyezés és pontosan miért, már nem részletezték.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |