< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Merénylet Lelőtték az orosz nagykövetet Ankarában)))) They shot the Russian ambassador in Ankara

| Mobile | RSS

Merénylet Lelőtték az orosz nagykövetet Ankarában)))) They shot the Russian ambassador in Ankara

2016. december 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Merénylet

Lelőtték az orosz nagykövetet Ankarában

Mevlüt Mert Altıntaş, Andrej Karlov törökországi orosz nagykövet merénylője
Mevlüt Mert Altıntaş, Andrej Karlov törökországi orosz nagykövet merénylője
Fotó: Burhan Ozbilici / MTI

Andrej Karlov orosz nagykövetet súlyosan megsebesítette egy fegyveres, amikor rálőtt az ankarai Kortárs Művészeti Központban. Egy órával a támadás után a nagykövet belehalt sérüléseibe, később az orosz külügyminisztérium is megerősítette, hogy Karlov meghalt – írja a Hürriyet helyi napilap.

Mevlüt Mert Altıntaş többször belelőtt a nagykövetbe
 Fotó: Burhan Ozbilici / MTI

Az újság értesülései szerint a nagykövet a Az Oroszország török szemmel – Kalinyingrádtól Kamcsatkáig fényképkiállítás megnyitójára érkezett a múzeumba. Az első lövést akkor adták le, amikor belekezdett a nyitóbeszédébe, ekkor még csak a levegőbe tüzelt a támadó, majd hátba lőtte később többször belelőtt, amikor már a földön feküdt. Úgy tudni további három embert sebesített meg, súlyos sérültekről nem számoltak be a hatóságok.

Miután a fegyveres megsebesítette a nagykövetet, a civileket kiparancsolta az épületből. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a fegyveres törökül és arabul beszélt. Ne jöjjenek hozzám közelebb, én már nem megyek ki innen élve – idézte több szemtanú is a támadót. Mások azt mondták, közvetlenül a lövés után azt kiáltotta:

Allahu Akbar! Ne feledjétek Aleppót, ne feledjétek Szíriát! Egytől-egyig mindannyian megfizettek, akik részt vettetek ebben a kegyetlenségben!

A rendőrség negyedórán belül körbevette a múzeumot, kivezényelték a terrorelhárítás különleges alakulatát is, behatoltak az épületbe, majd tűzharc kezdődött. A helyszínen lévő újságírók szerint legalább 10-15 különböző fegyvert lehetett hallani. 25 perccel a merénylet után már arról számoltak be, hogy véget ért a lövöldözés. A rendőrség nem sokkal később megerősítette: vége a műveletnek és megölték a támadót. A merényletet mind Moszkva, mind Ankara terrortámadásnak minősítette.

A támadással összefüggésben öt embert – köztük a merénylő anyját, apját és lánytestvérét – vettek őrizetbe.

A Magyar Nemzet megkereste a törökországi orosz nagykövetséget, későbbre ígértek tájékoztatást az ügyről.

„A civileket kiparancsolta az épületből”
 Fotó: Burhan Ozbilici / MTI

Az áldozat

Andrej Karlov 2013 óta Oroszország ankarai nagykövete. 1953-ban született, diplomája megszerzése óta dolgozik az orosz külügyben. Igazi karrierdiplomatának számít, törökországi kinevezése előtt Dél- valamint Észak-Koreában vezette országa külképviseleteit.

A múlt héten részt vett az aleppói tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalásokon is, támogatta, hogy a civil lakosságot kimentsék az ostromlott városból.

Az áldozat, Andrej Karlov törökországi orosz nagykövetet beszél az ankarai galériában rendezett fotókiállítás megnyitóünnepségén, ahol nem sokkal később Mevlüt Mert Altıntaş hidegvérrel kivégezte
 Fotó: Burhan Ozbilici / MTI

Al-kaidás lehetett az elkövető

A hatóságok már közvetlenül a merénylet után közölték, hogy az elkövető rendőrigazolvánnyal jutott be az eseményre. Esti sajtótájékoztatóján Ankara polgármestere, Melih Gökçek elmondta, hogy a támadó Mevlüt Mert Altıntaş volt. Az 1994-ben született férfi két éve végzett a rendőrtiszti főiskolán, majd a lázadók elleni különleges alakulat tagja lett. A július 15-i sikertelen puccskísérletben is érintett lehetett, ezt egyelőre vizsgálják a nyomozók.

Abdulkadir Selvi török biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy több jel is arra utal, hogy Altıntaş az al-Kaida szíriai ágához, az án-Núszra Fronthoz tartozott. Szerinte ezt igazolja a támadás kivitelezése és az, hogy tört arab nyelvű beszédében a terrorszervezet himnuszából idézhetett.

Kiemelte Aszad- és oroszellenességét is: mivel az án-Núszra a szír elnök és Moszkva erői ellen harcolt Aleppóban. Hivatalosan még nem erősítették meg Selvi állítását, azonban a török hivatalos forrásokat is kétkedve kell fogadni, ugyanis Recep Tayyip Erdogan elnök és a kormány retorikájában minden rendszerellenes támadást a szélsőséges iszlamizmussal köt össze.

Andrej Karlov nagykövet a helyszínen életét vesztette
 AFP

Aleppó után, a rendezés előtt

A támadás egy nappal azután történt, hogy tüntetések voltak Törökországban Bassár el-Aszad szír államfő és rezsimje, valamint Oroszország szíriai katonai beavatkozása ellen. Országszerte tízezrek tüntettek a civilek ellen elkövetett atrocitások és a bombázások miatt. Kedden pedig Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter Moszkvában találkozik Szergei Lavrov orosz és Mohammad Dzsávad Zárif iráni külügyi tárcavezetőkkel.

Az eredeti tervek szerint a szíriai polgárháború rendezéséről valamint a terrorizmus elleni harcról egyeztettek volna. A felek közül Törökország az egyetlen, amelyik elképzelhetetlennek tartja a szíriai konfliktus megoldását úgy, hogy Bassár el-Aszad hatalomban marad.

Egy közszolgálati dolgozókat tömörítő török szakszervezet tagjai a terrorizmus ellen tüntetnek Ankarában 2016. december 19-én
AFP

Az RT orosz állami média pedig azt közölte, hogy a nagykövet meggyilkolása után Recep Tayyip Erdogan telefonon beszélt Vlagyimir Putyin elnökkel. Részvétét fejezte ki a támadás miatt. Alekszej Puskov,, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy nem fog válságba kerülni az orosz-török kapcsolat a merénylet nyomán.

Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merényletnek az volt a célja, hogy megakadályozza a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálását – jelentette ki hétfő este nyolckor a török néphez intézett videóüzenetében Erdogan az MTI szerint.

Vlagyimir Putyin az ankarai gyilkosságról

Ez a gyilkosság egyértelműen egy provokáció, melynek célja, hogy aláássa a fejlődő és normalizálódó orosz-török kapcsolatokat, és a szíriai békefolyamatot, melynek megteremtésén Oroszország, Törökország, Irán és néhány másik olyan ország fáradozik, akinek érdekében áll megoldania konfliktust. Az egyetlen válasz, ami erre Moszkvától jöhet, hogy még keményebben lép fel a terrorizmus ellen. A gyilkosok meg fognak lakolni – ígérte Vlagyimir Putyin a nagykövet halála után.

Vlagyimir Putyin
 Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Az orosz elnök hozzátette, hogy a legfontosabb, hogy kiderítsék ki szervezte meg a gyilkosságot, és ki adta a parancsot a bérgyilkosnak. Putyin a meggyilkolt Andrej Karlovot méltatva még elmondta, hogy személyesen ismerte a diplomatát, aki egy kedves ember volt.

Az újra egymásra talált szövetségesek

Az orosz gép tavaly októberi lelövése utáni mélypont után a törökországi puccskísérletet követően a török-orosz kapcsolatok újra erősen javulni kezdtek, ebben a helyzetben történt most a merénylet – értékelte lapunknak a támadás időzítését Demirkan Tarik. A Türkinfo főszerkesztője ugyanakkor úgy vélte, hogy nem valószínű, hogy a merénylet miatt a kétoldalú kapcsolatok hirtelen romlani kezdenének.

Sőt, a szakember szerint még akár az is könnyen elképzelhető, hogy a támadás csak még szorosabbra fűzi a köteléket a terrorizmus elleni harcban a két ország között. Demirkan Tarik arra is rámutatott, hogy ezzel a támadással ismét új szintre lépett a terrorizmus Törökországban, hiszen ezúttal célzott merényletet hajtottak végre. – Bárki is a felelős, ha addig eljutottak, hogy a világ egyik legnagyobb országának nagykövetét meg tudják gyilkolni, az azt jelenti, hogy nagyon szervezettek, és nagyon komoly kapcsolataik vannak – mutatott rá. A Türkinfo főszerkesztője segítségünkre sietett a merénylő szavainak lefordításában is. Mint mondta, a támadó valóban Szíriáért és Aleppóért állt bosszút, sőt, azt ígérte, amíg ott nem lesz biztonság, addig sehol máshol nem lesz az. – Ezek után mindenki, bármelyik nagykövet célkeresztbe kerülhet – figyelmeztetett Demirkan Tarik.

A török rendőrség körbevette az épületet, ahol lelőtték az orosz nagykövetet
Fotó: Abdulhamid Hosbas / AFP

Az Interfax orosz parlamenti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kiállítást, amelyen a merénylet történt az orosz-török kapcsolatok javulása alkalmából rendezték. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Reuters szerint kijelentette: nem fogja engedni, hogy a támadás beárnyékolja a török-orosz barátságot.

Tálas Péter a merényletről

A legfontosabb kérdés jelen pillanatban, hogy ki vagy kik követték el a gyilkosságot, ám nem gondolom, hogy a merénylet megrontaná a két ország kapcsolatát, hiszen úgy tűnik, Ankarának nincs köze a gyilkossághoz – mondta lapunknak Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem igazgatója. A történész, politológus szerint Aleppót az oroszok szerezték vissza az Asszad-rezsimnek, ezért úgy véli, a bombázás brutalitása állhat a gyilkosság hátterében.

Szinte bizonyos abban, hogy a gyilkosságban nincs benne Törökország keze. Miután a török légvédelem lelőtt egy orosz vadászgépet, az incidenst követő félévet nagyon megszenvedte a Törökország, ezért nem állt érdekében konfliktust szítani az oroszokkal. Tálas Péter rámutatott: a kérdés csupán az, hogy a törökök akarják-e majd a kurdok nyakába varrni az ügyet.

Hozzátette: nem gondolja, hogy Törökország és Oroszország keddre tervezett iráni találkozója a merénylet miatt elmaradna, már csak azért sem, mert az azt sugallná, hogy befolyásolhatják a nagyhatalmak viszonyát. A merénylet szerinte ugyanakkor jó alkalom Törökország számára, hogy tovább szigorítson a biztonsági intézkedéseken.

Orbán Viktor levélben fejezte ki részvétét

A miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak. Azt írta, mély megrendüléssel értesült arról, hogy az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Ankarában terrorista merénylet áldozatává vált.

Magyarország teljes mértékben elítéli a terrorizmus minden formáját, az erőszak mindenfajta megnyilvánulását

– közölte Orbán.

A miniszterelnök a kormánya nevében támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint és az orosz népet, illetve részvétét fejezte ki az elhunyt családjának.

forrás:mno.hu

outrage
They shot the Russian ambassador in Ankara
Because Mevlüt Altintas, Andrei Karlov, Russian Ambassador to Turkey bomber

Because Mevlüt Altintas, Andrei Karlov, Russian Ambassador to Turkey bomber
Photo: Burhan Ozbilici / MTI

Andrei Karlov Russian Ambassador seriously wounded by a gunman when he shot at the Ankara Contemporary Arts Center. An hour after the attack on the embassy died of his injuries, the Russian Foreign Ministry also confirmed later that he died Karlov – Hürriyet writes the local newspaper.

Because Mevlüt Altintas fired several times into the ambassador
Photo: Burhan Ozbilici / MTI

The newspaper has learned that the ambassador of “the Turkish eye on Russia – Kaliningrad to Kamchatka” photo exhibition opening ceremony came to the museum. The first shot was then stopped when he began to nyitóbeszédébe, then only fired into the air to attack, and then shot in the back several times later shot him when he was lying on the ground. I know three other people were wounded, severely injured have been reported to the authorities.

After the gunman wounded the ambassador, civilians ordered out of the building. Witnesses reported that armed Turkish and Arabic spoken. “Do not come closer to me, I will not go out of here alive” – ​​quoted several witnesses the attacker. Others said, immediately cried after the shot:

“Allahu Akbar! Remember Aleppo, Syria, do not forget! One by one they all paid, who took part in this cruelty you!”

The police surrounded the museum within four hours, were ordered special corps of counter-terrorism also entered the building and started a firefight. at least 10-15 different guns could be heard, according to journalists at the scene. 25 minutes after the attacks had been reported to have ended in the shooting. The police soon after confirmed the end of the operation and killed the assailant. The assassination both Moscow and Ankara declared a terrorist attack.

In connection with the attack five people – including the bomber’s mother, father and sister – were arrested.

Magyar Nemzet contacted the Russian embassy in Turkey, later promised information about the case.
“The civilians were ordered out of the building”
Photo: Burhan Ozbilici / MTI
The victim

Andrei Karlov since 2013 Russia’s ambassador to Ankara. Born in 1953, working for the Russian Foreign Ministry since gaining their degree. Real karrierdiplomatának matter before the appointment of Southern Turkey and North Korea led country missions.

Last week took part in negotiations on the Aleppo ceasefire agreement also supported the rescue of civilians from the besieged city.
The victim, Andrei Karlov Turkey speaks Russian ambassador in Ankara gallery organized a photo exhibition opening ceremony, which was soon Mevlüt Because Altintas executed in cold blood
Photo: Burhan Ozbilici / MTI
Al-offender could EXPENDITURE

The authorities have been notified immediately after the attacks that the perpetrators came to pass police in the event. Evening press conference in Ankara Mayor Melih Gökçek said that the attacker was Mevlüt Because Altintas. In 1994, he was born two years ago out of the Police Academy and became a member of Special Forces against the rebels. The experiment also failed coup of 15 July was concerned, this is still investigating the investigators.

Abdulkadir Selvi Turkish security policy expert spoke about several signs suggesting that Altintas al-Qaeda branch in Syria, the on-Front belonged to Venus. In his view, this confirms the attack and the execution of that broken Arabic speech to the terrorist organization of anthem given rise.

He emphasized Aszad- of anti-Russian and also because of the on-nous Aleppo fighting against the Syrian president and the forces of Moscow. Not yet officially confirmed Selvi’s claim, but the Turkish official sources doubtfully be accepted, as President Recep Tayyip Erdoğan and the government rhetoric of all systems connected to the attack against extremist Islamism.
Andrei Karlov ambassador were killed on the spot
AFP
After Aleppo, prior to settlement

The attack occurred a day after that there were demonstrations in Turkey against Bashar al-Assad’s regime and the Syrian head of state, as well as Russia’s military intervention in Syria. Tens of thousands protested across the country because of the atrocities committed against civilians and the bombing. Mevlüt Çavuşoğlu On Tuesday, the Turkish Foreign Minister Lavrov in Moscow Szergei meet with Russian and Iranian Foreign Ministry Mohammad Zarif Dzsávad leaders.

The original plan of the settlement of the civil war in Syria and the fight against terrorism would have been consulted. Turkey is the only one of the parties that hold unthinkable solution to the Syrian conflict so that he Bashar al-Assad in power.
A public service workers union members compression Turkish protest against terrorism in Ankara on 19 December 2016
AFP

The

 

Leave a Reply 124 megnézve, 1 alkalommal mai nap |