< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Müezzintilalom Megtámadta az ombudsman a tiltó rendeletet

| Mobile | RSS

Müezzintilalom Megtámadta az ombudsman a tiltó rendeletet

2016. december 20. | hozzászólás | Közélet

Müezzintilalom
Megtámadta az ombudsman a tiltó rendeletet

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, Ásotthalom polgármestere
Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, Ásotthalom polgármestere
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Megtámadta az Alkotmánybíróságon (AB) az alapvető jogok biztosa azt az ásotthalmi önkormányzati rendeletet, amely betiltotta a településen többek között a muszlim nők viseletét, a müezzin tevékenységét és az olyan propagandatevékenységet, amely az azonos neműek közötti házasságot népszerűsítené – tudtuk meg. A Jobbik alelnöke, Toroczkai László által vezetett településen november 24-e óta hatályos a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletnek az a része, amely tiltja az említett „közterületi magatartásokat”.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy tilos közterületen „a müezzin tevékenysége, mivel alkalmas a köznyugalom zavarására, továbbá alkalmas arra is, hogy a helyi lakosság körében félelmet, riadalmat és megbotránkozást keltsen”. Tilos „az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljes egészében az arcot is elfedő burka, nikáb és csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, ideértve az úgynevezett burkini viselése”, továbbá bármilyen olyan propagandatevékenység, amely a házasság intézményét nem az alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be.

Székely László ombudsman friss beadványában a rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az AB-től. Szerinte ugyanis a tilalmak kifejezetten a vallásszabadsághoz kapcsolódnak. A müezzin „az iszlám valláshoz elválaszthatatlanul kapcsolódó szakrális magatartást tanúsít”, hasonlóan a teljes testfelületet takaró öltözet viselésének az alapja is a lelkiismereti meggyőződés. Ezekben az esetekben Székely László szerint a rendelet nemhogy jelentősen érinti, hanem ellehetetleníti a lelkiismereti és vallásszabadság gyakorlását, így „már formai okokból is ellentétesek az alaptörvény alapjog-korlátozásról szóló rendelkezésével”.

Az ombudsman a homoszexuális-propaganda tiltásával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: a véleménynyilvánítás szabadságának része, hogy bárki nyilvánosan kifejthesse véleményét bármilyen kérdésben, különösen ha az a kérdés a társadalom egésze vagy jelentős része szempontjából fontos.

Néhány napja a Csongrád Megyei Kormányhivatal több ponton is törvénysértőnek minősítette a rendeletet. Azt írták, hogy a rendelet a jogalkotási, a lelkiismereti, a vallásszabadságról szóló és az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik. A település polgármestere ugyanakkor jelezte, nem fogadja el a döntést, és kész akár bíróságra is menni. – Négy pontról beszélünk, ebből kettő az illegális migrációval, illetve a muszlim vallással kapcsolatos, kettő pedig az alaptörvényben megfogalmazott család, illetve házasság fogalmával ellentétes, időnként megvalósított úgynevezett homoszexuális-propagandára vonatkozik. Úgy gondolom, hogy ez utóbbi az, amit alkotmányossági szempontból vizsgálni lehet – fogalmazott nemrég a Hír TV-nek.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |