< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Golfdiplomácia Trump szélmalomharca Skóciával és az új külpolitika

| Mobile | RSS

Golfdiplomácia Trump szélmalomharca Skóciával és az új külpolitika

2016. december 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Golfdiplomácia

Trump szélmalomharca Skóciával és az új külpolitika

Donald Trump a skóciai Aberdeenshire-ben a TrumInternational Golf Links golfpálya megnyitóján 2010. július 10-én
Fotó: Andy Buchanan / AFP
Energetikai háború dúl: Obama a sarkköri vizeken nyitott frontot, és közben előkerültek Trump golfpályái is.

Helyenként komikus, de azért elgondolkodtató levelezést tett közzé a Huffington Post amerikai hírportál kedden, amelyből kiderül, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök éveken át győzködte, majd fenyegette a skót kormányt azt követelve: álljon el szélerőmű-építési terveitől. Leginkább azért, mert a szélturbinák az ingatlanmágnás golfpályái mellett épültek volna fel.

A leveleket, amelyek még Trump elnökválasztási kampánya előtt születtek, a portál angliai kiadása szerezte meg a brit információszabadság-törvény segítségével. Az Alex Salmondnak, Skócia akkori első miniszterének (kormányfőjének) írt, egyre dühösebb üzenetekben „a Donald” Skócia partvidékének tönkretételével vádolja a szélerőmű-építést támogató skót vezetést, és Salmondot több esetben is „Őrült Alexnek” nevezi: „Ne legyen az az ember, aki tönkretette Skóciát, ne legyen Őrült Alex” – írja például.

Máskor Trump azt fejtegeti, hogy „Skócia megmentése” motiválja, és az, hogy tiszteletben tartsa édesanyja emlékét (aki Skóciában született, és onnan vándorolt ki Amerikába a 20-as években).

A levelek egyébként rövid úton a kukában kötöttek ki, legalábbis Salmond ezt állítja, aki a tébolyodottak szerkesztőségekbe küldözgetett leveleihez hasonlította az üzeneteket. A levelek létezésére is Salmond egy korábbi megnyilatkozásából derült fény. A volt első miniszter ugyanis korábban arra kérte az amerikaiakat: ne válasszák elnökké Trumpot, mivel zsarnokoskodó és kiszámíthatatlan természete alkalmatlanná teszi őt a hivatal viselésére. Salmond ekkor tett említést az Atlanti-óceánon keresztül futárral érkező küldeményekről.

Trump: A szélenergia nem működik

Trump megújuló energiákkal szembeni bizalmatlansága, illetve a globális felmelegedéshez való szkeptikus hozzáállása köztudomású, de itt nyilvánvalóan elsősorban golfpályái miatt aggódik, amelyeket a világ legnagyszerűbb golfpályáinak nevez. Az olykor kérlelő, olykor kifejezetten fenyegető üzenetekben az ingatlanmágnás azzal vádolja a Skót Nemzeti Párt (SNP) akkori vezetőjét, hogy feltett szándéka tönkretenni a skót partvidéket. Egyik levelében Trump kerek perec kijelenti: „a szélenergia nem működik”, és kifejti Salmondnak, hogy Skócia gazdasága „harmadik világbeli pusztaság lesz, amelyet a befektetők el fognak kerülni”. Egy későbbi levélben pedig az egyre ingerültebb hangnemben írogató Donald Trump elsüti azt a szóviccet is, hogy Salmond „elképzelését a függetlenségről elfújta a szél”.

Trump egyébiránt éveken át küzdött a golfpályái közelében épülő skóciai szélerőművek ellen. A jelek szerint sikertelenül, hiszen 2015 decemberében a brit legfelső bíróság elutasította keresetét. (A keresetben Trump a skót kormány döntését támadta meg, miszerint Aberdeenshire-ben tizenegy szélturbina építését engedélyezik.)

A Huffington Post cikkében emlékeztet arra is, hogy Donald Trump elnökválasztási győzelme után Nigel Farage-t fogadta a New York-i Trump-toronyban, és ott arra kérte a brit UKIP egykori elnökét, hogy folytassa a szélerőművek elleni küzdelmet az Egyesült Királyságban. Ez a hírportál szerint összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel.

Szélerőművek Skóciában
Fotó: Tim Graham / AFP

Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy világszerte szakmai vita zajlik a szélerőművekről. Az ellenzők legfőképpen azzal érvelnek, hogy a szélerőművek sok helyen nem lennének életképesek a komoly állami támogatások nélkül, valamint a szélturbinák időszakos működése komoly gondot okoz az elektromos hálózatok irányításában. A támogatók ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy az utóbbi években a vezérlés kifinomult számítógépes irányítása és az energiatároló rendszerek építése megoldja ezt a problémát, és hogy a szélenergia számos országban a technológia rohamos fejlődése miatt is komoly alternatívává vált.

A Huffington Post egyébiránt valóságos sajtókampányt folytatott Trump ellen a választási korteshadjárat alatt, és mostanság is mindennap előrukkol egy Donald Trumpot ostorozó cikkel. (Az elnökválasztási kampány idején minden Trumpról szóló cikk alatt olvasóit arra figyelmeztette a Huffington Post, hogy Donald Trump sorozatos „hazudozó”, „féktelen idegengyűlölő”, „rasszista és nőgyűlölő”, aki azt terjeszti, hogy Obama elnök nem is Amerikában született, és aki minden muszlimnak megtiltaná az Egyesült Államokba való beutazást. (A jelek szerint a figyelmeztetés lehet, hogy némileg kontraproduktív volt.)

Sakkjáték helyett üzletkötés

A levelezés viszont más szempontból is tanulságos. Egyrészt plasztikusan illusztrálhatja a jövendőbeli Trump-adminisztráció külpolitikai stílusát, ahol minden gazdasági alku, avagy nyomásgyakorlás tárgya lehet Amerika (esetleg Trump saját) üzleti érdekeinek szem előtt tartásával.

Új-Anglia liberális értelmiségi magazinja, az Atlantic Monthly a várható jelentős diplomáciai váltást próbálja elemezni keddi cikkében. Az elemzésben Trump 2000-ben (amikor is az ingatlanmágnás először játszott el komolyan a gondolattal, hogy indul az elnökválasztáson) írt könyvéből is idéznek. Az Amerika, amit megérdemlünk című munkában Donald Trump kifejti: „a sakkjátékos ideje lejárt” (ez nyilvánvaló utalás a Brzezinski által fémjelzett hidegháborús külpolitikára, az amerikai külügy óriásának könyve volt A nagy sakktábla) valamint, hogy „Amerika külpolitikáját az üzletkötő kezébe kell helyezni”.

Az Atlantic rámutat arra, hogy mindez segít megérteni azt is, most miért Rex Tillerson, az ExxonMobil elnök-vezérigazgatója a külügyi poszt várományosa, aki tökéletes választás lehet erre a szerepre: kérlelhetetlen üzletkötő, a kemény alkuk embere.

Háború a sarkköri vizeken

Másrészt a történet egy jelenleg egyre elszántabban folyó küzdelemhez is elvezet. Várható ugyanis, hogy Trump a globális felmelegedésről szóló tudományos kutatások eredményeinek megkérdőjelezésével az energiaóriások helyzetbe hozására készül. Szintén keddi hír, hogy Barack Obama egy utolsó pillanatban meghozott elnöki intézkedésével megtiltotta az olajkitermelést az USA sarkköri és alaszkai vizein, ami nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy az eddig környezetvédelmi okokból az olajtársaságok számára tiltott vizeket a jövőben is zárva tartsa.

A rendelkezést egy 1953-as törvény teszi lehetővé, amely az elnököt felhatalmazza arra, hogy a tengeri fúrásokra és olajkitermelésre vonatkozó új engedélyek kiadását megakadályozza.

A törvény alkalmazása igen nehézzé teszi Obama utódainak, hogy a döntést visszafordítsák, ám mivel a keddi rendelkezés hatóköre példátlanul széles, várható, hogy a Trump-adminisztráció bírósági úton próbálja majd hatályon kívül helyeztetni.

Érdekes, ám remélhetőleg csak véletlen egybeesés, hogy mindeközben a Trump győzelmét meleg szavakkal üdvözlő Orbán Viktor pártjának parlamenti többsége a szélerőművek építését szigorító törvénymódosítást vert keresztül a magyar törvényhozáson. Tette ezt annak ellenére, hogy a korábban már elfogadott módosítást a környezetvédelmi kérdésekben magát gyakran exponáló Áder János köztársasági elnök egyszer már visszaküldte megfontolásra a magyar parlamentnek.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 70 megnézve, 1 alkalommal mai nap |