< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Új bankjegyek jönnek Magyarországon – egytől pedig elbúcsúzhatunk))))) Les nouveaux billets de banque sont en Hongrie – l’un à l’adieu

| Mobile | RSS

Új bankjegyek jönnek Magyarországon – egytől pedig elbúcsúzhatunk))))) Les nouveaux billets de banque sont en Hongrie – l’un à l’adieu

2016. december 25. | hozzászólás | Közélet

Új bankjegyek jönnek Magyarországon – egytől pedig elbúcsúzhatunk

Kivételes év lesz a 2017-es: két új bankjegy jön, emellett meg kell szabadulni a régi húszezresektől is.

Bár a magyarországi bankjegycsere már 2014-ben – az új tízezres bevezetésével – elindult, majd 2015-ben az új húszezres megjelenésével folytatódott, 2017-ben kapcsol magasabb fordulatszámra, ugyanis két új bankjegy is bekerül a forgalomban.
Új bankjegyeket vezet be az MNB – fotóval

Íme, az egymással harcoló a bankjegyek

Mi lesz a húszezresekkel? Itt az MNB bejelentése!

Márciusban jönnek az új kétezresek és ötezresek

Várhatóan márciustól lehet majd fizetni az új kétezresekkel és ötezresekkel, amelyek már 2016. november 15-e óta hivatalos fizetőeszköznek számítanak. Ezzel párhuzamosan a jegybank megkezdi a régi – 2016 előtt kibocsátott – kétezresek és ötezresek visszavonását.

A jelenlegi tervek szerint a régi kétezresekkel és ötezresekkel 2017. július 31-ig lehet fizetni bárhol. Ezt követően azonban a boltokban már nem lehet fizetni velük, de három évig – azaz 2020. július 31-ig – már csak a bankok, a posták fogadják el. Akinél ezután is marad a régi bankókból, az a jegybankba mehet, ahol 2037. július 31-ig tudja újakra cserélni azokat.

Változott a forgatókönyv – 2017-ben kell megszabadulni a régi húszezresektől

Ezzel párhuzamosan folyik a régi tíz- és húszezresek bevonása, de utóbbinál változott az eredeti terv. Az első forgatókönyv szerint a régi húszasokkal 2016. december 31-ig lehetett volna fizetni bárhol, de a jegybank december elején közölte, hogy egy évvel, 2017. december 31-ig meghosszabbítja a régi – 2015 előtt kibocsátott – húszezresek bevonási határnapját.

Így december 31-ig törvényes fizetőeszközként használhatóak. Utána rájuk is a többi bankjegyre vonatkozó visszaváltási szabály vonatkozik majd, azaz 2020. december 31-ig a bankokba és a postákra lehet velük menni, 2037 végéig pedig a jegybankba. A jegybanki adatok szerint novemberben a forgalomban lévő tíz- és húszezresek 82-83, illetve 75 százalékát adták az új bankjegyek.

Majd 2018-ban jön az utolsó forduló

A bankjegyek cseréjére azért van szükség, mert – ahogy Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője az új két- és ötezresek bemutatásakor fogalmazott – a régiek már idősek, és korszerűbb biztonsági elemekkel ellátott bankjegyekre van szükség. A jelenlegi tervek szerint 2018-ban fejeződik be majd a bankjegycsere, akkor kerülhet forgalomba az új ezres és az új ötszázas.

Az ötszázas várhatóan 2018-ban történő leváltása utána is bankjegy marad, nem lesz belőle érme, mint az történt a kétszázasokkal 2009-ben. Pataki a Buksza kérdésére novemberben azt mondta: a készpénzigények nem indokolják az ötszázas bankjegy érmére cserélését.

Nem lesz műanyag a forintból

A cserénél a jegybank marad a papíralapú bankjegyeknél, azaz egyik címletből sem lesz műanyag (polimer) pénz. A legtöbb országban papíralapúak a bankjegyek, ám az utóbbi években több országban is megjelentek a műanyag pénzek.

A műanyag pénzek ugyan tartósabbak és nehezebben hamisíthatóak, mint a papíralapú társaik. Ellenük szól, hogy összehajtani macerás őket, könnyen összetapadnak, ha nedvessé válnak. A műanyag bankjegyek ráadásul speciális gyártói, nyomdatechnikai hátteret igényelnek. A Magyarországhoz hasonló méretű és saját bankjegygyártási kultúrával rendelkező országokban egy ilyen váltás rendkívül költséges és kockázatos lenne. A nemzetközi tapasztalatok szerint pedig a hamisítás elleni hatékony védelem és a tartósság a papíralapú bankjegyekkel is biztosítható. A most folyamatban lévő bankjegycserének is ez a célja.

forrás:napi gazdaság.hu

Les nouveaux billets de banque sont en Hongrie – l’un à l’adieu

Ce sera une année exceptionnelle en 2017, deux nouveaux billets viennent, ainsi que de se débarrasser de vieux de vingt mille bien.

Bien que l’échange de billets de banque hongrois en 2014 – la nouvelle mise en place dix mille – a commencé, puis en 2015 a continué dans la nouvelle apparence vingt mille, en 2017 à une vitesse plus élevée, que deux nouveaux billets de banque est placé sur le marché.
Les nouveaux billets de banque introduits par le MNB – Photos

Ici se battent entre eux pour les billets de banque

Quel sera avec vingt mille? Voici l’annonce de la Banque Nationale!

En Mars, venez le nouveau millénaire et ötezresek

Mars devrait être payé et le nouveau kétezresekkel et cinq mille personnes avec qui depuis le 15 Novembre, 2016, ce nombre de cours légal. En parallèle, la banque centrale va commencer l’ancien – et le nouveau retrait du millénaire ötezresek – délivré avant le 2016e

Selon les plans actuels, les anciens et les cinq mille avec kétezresekkel peut payer partout à partir du 31 Juillet 2017. Par la suite, cependant, les magasins ne peuvent plus payer pour eux, mais pour trois ans – soit jusqu’au 31 Juillet, 2020 – seules les banques, les bureaux de poste acceptent. Qui restera alors de la vieille bankókból, la banque centrale peut aller où vous pouvez les remplacer par de nouvelles avant le 31 Juillet 2037.

Le scénario a changé – en 2017 pour se débarrasser de vieux de vingt mille

être vieux et la participation des dizaines húszezresek en même temps, mais celui-ci changé le plan initial. Dans le premier scénario, l’ancien húszasokkal pourrait payer partout à partir du 31 Décembre 2016, mais la banque centrale dit au début de Décembre de cette année, l’ancien proroger jusqu’au 31 Décembre 2017 – émis avant 2015 – date limite húszezresek raise.

Ainsi 31 Décembre peut être utilisé comme monnaie légale. Ensuite, ils peuvent revenir à la règle de billets de banque et d’autres préoccupations, qui est, jusqu’au 31 Décembre, 2020 les banques et les bureaux de poste peuvent aller avec eux jusqu’à la fin de 2037 et la banque centrale. Selon les données de la banque centrale publié en Novembre, des dizaines de húszezresek 82-83 et 75 pour cent en circulation de nouveaux billets de banque.

Puis en 2018 vient le tour final

L’échange de notes est nécessaire parce que – comme Tibor Pataki, la logistique de trésorerie gestionnaire du nouveau conseil d’administration et deux présentation ötezresek de la Banque a mis – les anciens billets de banque avec des caractéristiques plus âgés et plus avancés sécurité sont obligatoires. Le courant devrait être achevée en 2018, et l’échange des billets de banque, il peut être vendu dans le nouveau cinq cent mille et le nouveau.

avec cinq cents en 2018 devrait rester après le rejet de billets de banque, pièces de monnaie ne l’auront pas, comme cela est arrivé dans le kétszázasokkal 2009. Pataki a raccroché sur la question en Novembre, a déclaré que les besoins de trésorerie ne justifient pas les cinq cents pièces de monnaie d’échange de leurs billets.

Il y aura une HUF plastique

L’échange de la banque centrale restera sur les billets en papier avec, qu’aucun des dénominations sera plastique (polymère) de l’argent. Dans la plupart des pays, les billets sur papier, mais ces dernières années, ils sont apparus dans l’argent en plastique dans plusieurs pays.

L’argent en plastique est aussi durable et plus difficile à forger, comme homologues à base de papier. Contre eux est qu’ils sont une douleur à plier, facile à coller ensemble quand ils sont mouillés. Les billets de banque en plastique, en plus de fabricants spécialisés, l’impression technique de fond est nécessaire. Une taille similaire à la Hongrie et sa production de billets de banque de la culture dans les pays un tel changement serait coûteux et risqué. Selon l’expérience internationale et une protection efficace contre la contrefaçon et la durabilité des billets en papier peuvent être fournis. Le projet de loi est actuellement en instance d’échange dans ce but.

Source: Daily gazdaság.hu

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |