< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Mi valójában a kalória? Most mindent megtudhatsz róla!

| Mobile | RSS

Mi valójában a kalória? Most mindent megtudhatsz róla!

2016. december 26. | hozzászólás | Konyhaművészet

Mi valójában a kalória? Most mindent megtudhatsz róla!


www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

A kalória (cal) az a hőmennyiség, ami ahhoz kell, hogy 1 gramm víz hőmérséklete 1 Celsius-fokkal megemelkedjen. Az ételekben található energia hő formájában biztosítja testünk számára, hogy működni tudjon. A testünk egyrészt elraktározza, másrészt üzemanyagként elégeti a „kalóriát”, a diétázók egy része pedig számolgatja a kalóriabevitelét, hogy így idézzen elő súlycsökkenést.

Meglepő, hogy ennek ellenére a legtöbb esetben, amikor kalóriáról beszélünk, valójában a kilokalóriáról (kcal) van szó, az élelmiszereken ugyanis ez utóbbit tüntetik fel. Ez már az a hőmennyiség, ami ahhoz kell, hogy 1 kg víz hőmérsékletét növelje meg 1 Celsius-fokkal. Egy kilokalória 1000 kalóriának felel meg, de röviden ezt is csak kalóriaként szoktuk emlegetni, és ezzel utalunk arra, hogy egyes élelmiszerek mennyi energiát tartalmaznak.

Ha túl sok kalóriát fogyasztunk, elhízunk, az elraktározott kalória ugyanis testzsírrá alakul, amiből egy bizonyos mennyiségre szükségünk van, de a túl nagy mennyiség már az egészség rovására megy. Bárki kiszámolhatja, hogy mennyi kalóriára van szüksége ahhoz, hogy az anyagcseréje működjön, és bírja a szükséges fizikai aktivitást is. Átlagosan elmondható, hogy az ember napi szükséglete 1000–2000 kalória között van, de hogy ezen belül kinek mekkora, az számos dologtól függ. A férfiak kalóriaigénye például kicsivel több, mint a nőké, és azt is figyelembe kell venni, hogy ki mennyit mozog, milyen munkát végez.

Átlagosan 1000–2000 közötti kalóriabevitelre van szüksége az embernek egy nap
Forrás: Thinkstock

Hogy egy étel mennyi kalóriát tartalmaz, az az összetevőktől is függ, például 1 gramm fehérje vagy szénhidrát 4 kalória, ám 1 gramm zsír már 9 kalória. Sokan éppen ezért a zsírbevitelt igyekeznek csökkenteni, ha fogyni akarnak, de fontos tudni, hogy bizonyos zsírokra mindenképpen szüksége van a szervezetnek.

Aki fogyni akar, annak mindenképpen kevesebb kalóriát kell bevinnie, és többet elégetnie, ám egyes kalóriatípusok segíthetnek a fogyásban. A fehérjékből származó kalóriák például beépülnek az izomzatba, míg a rostban gazdag ételekből származó kalóriák hosszabb időre telítettségérzést adnak.

A szakemberek szerint az, aki napi 500 kalóriával csökkenti az energiabevitelét, az heti fél kilót fog fogyni. Heti fél-egy kiló fogyás számít egészségesnek, az ennél drasztikusabb fogyások már nem ajánlottak. Soha ne vágjunk bele drasztikus diétába, inkább lassan, fokozatosan álljunk át az egészségesebb étrendre, és ne feledjük, a túlzott kalóriamegvonás az egészségünk rovására megy.

forrás:life hírlevél

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |