< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Döbbenet: Az USA nem vétózta meg az ENSZ BT Izraelt elítélő határozatát))) Choc: Les États-Unis n’a pas son veto à la résolution du Conseil de sécurité de l’ONU condamnant Israël

| Mobile | RSS

Döbbenet: Az USA nem vétózta meg az ENSZ BT Izraelt elítélő határozatát))) Choc: Les États-Unis n’a pas son veto à la résolution du Conseil de sécurité de l’ONU condamnant Israël

2016. december 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Döbbenet: Az USA nem vétózta meg az ENSZ BT Izraelt elítélő határozatát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken elfogadott határozatában felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének.
Döbbenet: Az USA nem vétózta meg az ENSZ BT Izraelt elítélő határozatát

A jogilag kötelező érvényű határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy azonnal és teljes körűen vessen véget a telepeslakások építésének az ENSZ által megszálltnak nevezett területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben. A dokumentum szerint az izraeli telepes-tevékenységnek “nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.

A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael szoros szövetségese – ezúttal nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi tagállama támogatta a határozat elfogadását. A határozattervezetet négy állam terjesztette elő azután, hogy ugyanezt a dokumentumot korábban Egyiptom már előterjesztette, de – Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnök és Izrael nyomására – elnapolta a csütörtökre tervezett szavazást.

A hírügynökségek arra vezetik vissza az amerikai tartózkodást, hogy Barack Obama hivatalban lévő demokrata párti amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök között meglehetősen fagyossá vált a viszony.

A Fehér Ház lakója az izraeli telepbővítéseket tekintette a békeerőfeszítések legfőbb akadályának – írja az MTI.

Az izraeli kormányfő csütörtökön, a kiírt BT-szavazás előtt a Twitteren sürgette az Egyesült Államokat, hogy vétózza meg a határozatot. Nem sokkal később – ugyancsak a Twitteren – Donald Trump megválasztott amerikai elnök is csatlakozott Netanjahu felhívásához. A Canal 10 izraeli televízió és a Jerusalem Post című lap pénteken tudni vélte, hogy Obama ezen a napon még nem volt biztos abban, miként cselekedjen országa ENSZ-képviselője. Állítólag az elnökre is nyomást gyakoroltak Izraelből, ez ügyben számos telefonhívást kapott. Washington végül mégis maradt a tartózkodásnál. Az EFE spanyol hírügynökség pénteken izraeli diplomáciai források feltételezéseit idézve azt írta:

Obama és külügyminisztere, John Kerry ezzel a lépésével “be akarta betonozni” az általuk követett eddigi amerikai külpolitikát, még mielőtt a Netanjahu személyéhez és politikai irányultságához közelebb álló Trump-kormányzat hivatalba lép.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták szerint ugyanakkor Kairó azért napoltatta el a szavazást, mert nem akart ujjat húzni a megválasztott új amerikai elnökkel.

A Canal 10 emlékeztetett arra, hogy az ENSZ BT utoljára 1981-ben hozott Izraellel szembeni határozatot. A zsidó állam mindenesetre hosszú évtizedeken keresztül számíthatott arra, hogy az Egyesült Államok vétójogával élve pajzsként védi őt a világszervezet szankcióval szemben.

szerző:atv.hu

Choc: Les États-Unis n’a pas son veto à la résolution du Conseil de sécurité de l’ONU condamnant Israël

Le Conseil de sécurité des Nations unies (BT) a adopté la décision le vendredi a appelé Israël à mettre fin à la construction de telepeslakások.
Choc: Les États-Unis n’a pas son veto à la résolution du Conseil de sécurité de l’ONU condamnant Israël

Une décision juridiquement contraignante exige l’Etat juif à cesser immédiatement et complètement le megszálltnak de telepeslakások appelé par le bâtiment des Nations Unies dans les domaines, y compris Jérusalem-Est. Selon l’activité des colons israéliens de document, «il n’y a aucun fondement en droit, et constitue une violation grave du droit international.”

l’adoption de la décision a permis aux États-Unis – un membre permanent de la sécurité et un proche allié d’Israël – cette fois-ci pas utilisé son droit de veto, mais se sont abstenus lors du vote. Le reste de BT a appuyé l’adoption de la décision. Le projet de décision a été présenté par quatre états après que le même document avait été présenté en Egypte, mais – élu Donald Trump et le président américain républicain à faire pression sur Israël – a reporté un vote prévu pour jeudi.

Les agences de presse ont été retracée à rester aux États-Unis pour devenir tout à fait fagyossá entre le démocrate Barack Obama dans le parti de bureau présidentiel américain et le Premier ministre Benjamin Netanyahu d’Israël dans la relation.

Le résident de la Maison Blanche de l’expansion des colonies israéliennes ont été considérés comme le principal obstacle à békeerőfeszítések – écrit la MTI.

Le Premier ministre israélien jeudi, avant le vote BT a annoncé sur Twitter exhorté les Etats-Unis d’opposer son veto la décision. Pas beaucoup plus tard – également sur Twitter – Le président américain élu Donald Trump a rejoint Netanyahu pour demander. Canal 10 télévision et israélien Jerusalem Post vendredi croyaient savoir Obama ce jour était toujours pas sûr de savoir comment agir en représentant de pays des Nations Unies. Apparemment, le président est sous la pression d’Israël, a reçu un certain nombre d’appels téléphoniques à ce sujet. Washington a finalement quitté les séjours. L’agence de nouvelles espagnole EFE vendredi des sources diplomatiques israéliennes cité hypothèses écrit:

Obama et le ministre des Affaires étrangères John Kerry cette étape “voulaient être concret», ils ont commis une politique étrangère américaine existante, avant même la personne de la direction de la politique de Netanyahu et plus proche au gouvernement Trump prend ses fonctions.

A diplomates Reuters au Caire, cependant, est napoltatta votre vote parce que je ne veux pas salir avec le nouveau président élu des États-Unis.

Canal 10 a rappelé que la dernière décision du Conseil de sécurité des Nations unies prises en 1981 contre Israël. Dans tous les cas, l’Etat juif pourrait attendre pendant de nombreuses décennies à droite US de veto dont jouissent comme un bouclier pour le protéger contre la sanction du corps du monde.

Auteur: atv.hu

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |