< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kormányzati garancia az önkormányzatoknak a bérintézkedésekre

| Mobile | RSS

Kormányzati garancia az önkormányzatoknak a bérintézkedésekre

2016. december 28. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kormányzati garancia az önkormányzatoknak a bérintézkedésekre

Tállai: Haladéktalanul beavatkozunk, ha szükséges

Haladéktalanul beavatkozik a kormány, amennyiben felmerül, hogy a közszféra valamely szereplőjénél, így például az önkormányzatoknál, nem valósulnak meg a bejelentett bérintézkedések – ígéri Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára. Az ellenzék amiatt aggódik, hogy a minimálbér-emelés miatt leépítések lehetnek a települési hivataloknál.

Kiemelt figyelemmel kíséri a kormány, hogy a különböző, nemrég bejelentett bérintézkedések a közszféra valamennyi szereplőjénél, így az önkormányzatoknál is megvalósulhassanak. Amennyiben tehát a számítások, illetve a tervezett felmérések alapján valamely területen kormányzati beavatkozás válik szükségessé, az haladéktalanul meg fog történni – hangsúlyozta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ellenzéki írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában. A független képviselő Szelényi Zsuzsanna konkrétan arról érdeklődött, hogy kompenzálja-e a kormány a minimálbér-emelés után az önkormányzatokat, vagy „leépítésekre kényszeríti az ágazatot”. Tállai leszögezte, a novemberi hatéves bérmegállapodás olyan, nagy jelentőséggel bíró korszakhatár, amelynek nyomán minden eddiginél erőteljesebb bérfejlesztés indulhat el hazánkban. Ismeretes, januártól a minimálbér tizenöt, a garantált bérminimum huszonöt százalékkal nő, és ez csupán az első lépés. Az államtitkár szerint ezzel „lezárul az alacsony bérek időszaka”. A bérmegállapodás egyszerre támogatja majd a gazdasági növekedést és a versenyképesség javítását.

A kormány az állami intézményekben dolgozók fizetését a mindenkori költségvetésben garantálja – mutatott rá –, míg a települések számára az érintett jövedelmi helyzetének figyelembevételével biztosítja a szükséges többletforrásokat. A minimálbér emelkedése miatt esetlegesen szükséges bérrendezés számításait a későbbiekben lehet véglegesíteni, figyelemmel arra, hogy az idei év utolsó havi bérszámfejtésének adatai, ebből adódóan pedig a különféle kiadások és többletek egyenlege még nem ismert – tudatta Tállai, megerősítve, a kormány készen áll az esetlegesen szükséges beavatkozásokra. Kitért emellett arra is, hogy a különböző érdekegyeztető fórumokkal, így többek között az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanáccsal folyamatosan tárgyalnak, a résztvevők minden szükséges információt megismerhetnek.

forrás:magyart hírlap.hu

Leave a Reply 228 megnézve, 1 alkalommal mai nap |