< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tízezreknél kopogtathat hamarosan a NAV

| Mobile | RSS

Tízezreknél kopogtathat hamarosan a NAV

2016. december 28. | hozzászólás | Közélet

Tízezreknél kopogtathat hamarosan a NAV

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

Több mint hatszázezer vállalkozás fizette be eddig az idei ötezer forintos kamarai hozzájárulást, 55 ezer gazdasági szereplő viszont tartozik ezzel az összeggel – tudta meg a Magyar Idők a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától (MKIK).
A fizetési kötelezettség először 2012-ben jelent meg, vagyis a régebb óta működő vállalkozásoknak már többször is gondoskodniuk kellett az összeg átutalásáról. Előfordultak azonban olyan esetek, amikor az érintettek három helyett csak egy, esetleg két év hozzájárulását fizették be. Ilyenkor a korábbi esztendők elmaradásait egyenlítette ki az utóbb lerótt ötezer forint. Így megeshetett, hogy bár valamely gazdasági szereplő intézkedett 2016-ban az átutalásról, a korábbi mulasztása miatt a nyilvántartás erre az esztendőre mégis hiányt mutat – írja a Magyar Idők.

Bizonyos időszak elteltével a mulasztók ügye a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) köt ki, a kamara kérésére ugyanis a hatóság teszi meg a szükséges lépéseket a hiányzó ötezer forint behajtására. Nem mellékes az sem, hogy az adóhivatali fellépés költségét a vállalkozásnak kell viselnie. A területi kamarák eddig összesen 91 ezer esetben kérték meg a NAV-ot a hozzájárulás beszedésére, az eljárások közül 51 ezret fejezett már be a hivatal, a többi negyvenezer eljárás még folyamatban van.

Az évi ötezer forintos kamarai hozzájárulást tárgyév március 31-ig kell megfizetni. Ezzel az adott vállalkozás jogosulttá válik bizonyos térítésmentes kamarai alapszolgáltatások igénybevételére. Ilyen például a tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés; pályázatfigyelés.

Sok vállakozó azonban nem veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, nincs szüksége az MKIK-ra, a kötelező gazdasági kamarai nyilvántartási díjat csak egy sarcnak tartja.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |