< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egészségügy-gyógyszertárak Jogszabályváltozások – A patikáknak többségi gyógyszerészi tulajdonban kell lenniük

| Mobile | RSS

Egészségügy-gyógyszertárak Jogszabályváltozások – A patikáknak többségi gyógyszerészi tulajdonban kell lenniük

2016. december 30. | hozzászólás | Közélet

Egészségügy-gyógyszertárak
Jogszabályváltozások – A patikáknak többségi gyógyszerészi tulajdonban kell lenniük

A közforgalmú gyógyszertárakat működtető gazdasági társaságokban 2017. január 1-jéig biztosítani kell a valódi többségi gyógyszerészi tulajdont, vagyis a gyógyszerészi tulajdonrésznek minden közforgalmú patikában meg kell haladnia az 50 százalékot.

A patikusi tulajdoni hányad emelését fokozatosan írta elő a jogszabály, a vonatkozó törvény értelmében 2014. január 1-jétől a gyógyszerészi tulajdonrésznek meg kellett haladnia a 25 százalékot, míg 2017. január 1-jétől többnek kell lennie 50 százaléknál. Ha ez a feltétel nem teljesül az előírt határidőre, az a működési engedély visszavonásával jár.
December 12-én fogadta el az Országgyűlés a kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosítását, amelyet előzőleg Áder János államfő a gyógyszerforgalmazási törvény megváltoztatása miatt megfontolásra visszaküldött a Háznak.
Az Országgyűlés végül úgy módosított a jogszabálycsomagon, hogy a gyógyszertárak ilyen jellegű ellenőrzése csak ügyészi jóváhagyás esetén történhet meg. Emellett rögzítették az ügyfél és az ügyvéd közti kommunikáció sérthetetlenségét is.
A salátatörvény emellett – a köztársasági elnök kifogásai által nem érintett változásokkal – a tisztifőorvos járványügyi jogköreinek erősítéséről, a leletkiadás rendjéről és új pszichoaktív anyagok kábítószerré minősítéséről is szól.
Így a jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy az országos tisztifőorvos közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket rendeljen el. Ezt egy esetleges járványveszély kockázatainak minimálisra csökkentésével és a hazai járványügyi biztonság változatlan fenntartásával indokolták.
Szabályozták azt is, hogy az egészségügyért felelős miniszter jogosult az egy megyét érintő egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére. Ezzel lehetővé válik az egészségügyi válsághelyzet és vészhelyzeti ellátás részletes finanszírozási szabályainak megalkotása, rendeletalkotás az egészségügyi intézmények különböző terrorfokozatokhoz illeszkedő tevékenységére vonatkozóan, továbbá az egészségfejlesztési irodák finanszírozására vonatkozó részletszabályok megalkotása.
Egyértelművé tették továbbá az egészségügyi szolgáltatók számára a leletkiadás szabályait annak érdekében, hogy a beteg szabályozott módon – minden intézményben ugyanolyan eljárással – ismerhesse meg az egyes vizsgálatok, beavatkozások eredményeit.
A módosítás szerint az elektronikus cigaretták, utántöltő flakonok és az úgynevezett dohányzást imitáló elektronikus eszközök gyártói és importőrei a forgalomba hozatali bejelentés fenntartásáért évente szolgáltatási díjat fizetnek, amelynek mértékét rendeletben határozzák meg.
Emellett 13 új pszichoaktív anyag esik szigorúbb – a kábítószerekkel egyező – elbírálás alá.
A törvény szerint a jövőben megtérítik a korai fejlesztésben részt vevő családok utazási terheit, továbbá mentesítik a kötelező kamarai tagság alól a Magyarországon tanuló, de itt egészségügyi tevékenységet nem végző külföldieket.

fecsego.eu(MTI

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |