< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Erre kérte a szaúdi király Donald Trumpot

| Mobile | RSS

Erre kérte a szaúdi király Donald Trumpot

2017. január 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Erre kérte a szaúdi király Donald Trumpot

Donald Trump amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia uralkodója vasárnap megállapodott abban, hogy erősítik a terrorizmus elleni közös küzdelmet és szorosabbra fűzik a katonai együttműködést.

Erre kérte a szaúdi király Donald Trumpot

Forrás: Reuters

Az amerikai elnök és a szaúdi uralkodó telefonon egyeztetett egymással, a Fehér Ház tájékoztatása szerint a beszélgetés több mint egy óráig tartott. Megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel a “radikális iszlamista terrorizmus” terjedése ellen.

Egyetértettek abban, hogy Jemenben és Szíriában “biztonsági övezeteket” kell létrehozni a konfliktusok elől menekülők számára.

Ennek részleteiről, gyakorlati megvalósításáról azonban a Fehér Ház nem adott tájékoztatást. Felidézték ugyanakkor, hogy a terrorista vezér, Oszama bin Laden hogyan próbálta meg szétrombolni az amerikai-szaúdi viszonyt azzal, hogy 15 szaúdi állampolgárt szervezett be a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények végrehajtására.

Donald Trump és Szalmán bin Abdel-Azíz megbeszélésén szóba került Irán is. Mind az amerikai elnök, mind a szaúdi király úgy ítélte meg, hogy a perzsa állam “destabilizáló szerepet” játszik a  térségben, s ezt nem szabad válasz nélkül hagyni.

Mindketten az iráni atomprogramról kötött többhatalmi megállapodás “szigorú betartatása” mellett foglaltak állást.

Ismeretes, hogy korábban Rex Tillerson, leendő amerikai külügyminiszter az iráni “atomalku” felülvizsgálatát helyezte kilátásba. A Bloomberg információi szerint Szalmán király a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítését is szorgalmazta.
fotó: reutersFotó: Reuters
A Fehér Ház közleménye arról nem tesz említést, hogy a telefonbeszélgetésben szó esett-e a bevándorlást szigorító amerikai elnöki rendeletről. A Fehér Ház megfogalmazása szerint

a szaúdi uralkodó arra kérte Trump elnököt, hogy “irányítsa a Közel-Keleten a terrorizmus legyőzésére irányuló erőfeszítéseket, és segítsen a szaúdi királyság és az egész térség jövőbeni gazdasági és társadalmi megújulásában”.

Trump felhívta Dél-Korea ideiglenes elnökét is

Donald Trump amerikai elnök és Hvang Kjo Anh, Dél-Korea ideiglenes elnöke washingtoni idő szerint vasárnap este telefonbeszélgetést folytatott, s megállapodott abban, hogy mindkét ország erősíti védelmi erőfeszítéseit Észak-Koreával szemben.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint

“a két politikus megállapodott abban, hogy intézkedéseket foganatosít a közös védelmi képességek erősítésére az észak-koreai fenyegetéssel szemben”.

Az amerikai elnöki hivatal tudatta azt is, hogy Donald Trump megerősítette az Egyesült Államoknak a Koreai Köztársaság megvédése iránti abszolút elkötelezettségét, beleértve a megnövelt elrettentő erő biztosítását is.

Az elnökválasztási kampány idején Donald Trump többször kifejtette, hogy

kilátásba helyezi az amerikai csapatok visszavonását a Koreai-félszigetről és Japánból, amennyiben e két ország nem járul hozzá nagyobb mértékben az amerikai haderő állomásoztatásának költségeihez.

Az új védelmi miniszter, James Mattis első útja azonban a héten éppen Dél-Koreába és Japánba vezet majd, s ezt az amerikai elnök és a dél-koreai ügyvezető elnök vasárnap esti telefonbeszélgetésében is megerősítette. Hvang Kjo Anh pillanatnyilag Dél-Korea ügyvezető elnöke, mert Park Gun Hje elnököt a szöuli parlament decemberben korrupciós vádak miatt felfüggesztette hivatalából.

Az amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap folytatott megbeszélést telefonon az Egyesült Arab Emírségek koronahercegével, Mohamed bin Zájid Ál-Nahajannal is.

fecsego.eu((atv.hu/MTI

_________________________________

_____

Leave a Reply 1166 megnézve, 2 alkalommal mai nap |