< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kitört a hírszerzési háború – célkeresztben Trump

| Mobile | RSS

Kitört a hírszerzési háború – célkeresztben Trump

2017. február 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kitört a hírszerzési háború – célkeresztben Trump

Európai titkosszolgálatok hónapok óta gyűjtenek információkat a Donald Trump környezetéhez tartozó emberek orosz kapcsolatairól, illetve arról, hogy az elnök vállalatának külföldi üzleti partnerei milyen viszonyban vannak saját kormányukkal. A balti államok rettegnek.

Euurópai titkosszolgálatok több mint fél éve kiterjedt adatgyűjtést folytatnak az Egyesült Államok ellen – tudta meg a Newsweek az ügyhöz közel álló forrásokból. Az akció során felderítettek legalább egy érintkezést Donald Trump elnök lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn és egy az USA-ban dolgozó orosz diplomata között.

Ráég Trumpra az orosz kémügy

Ez lehetett az a telefonbeszélgetés, amely Flynn és Szergej Kisljak nagykövet között folyt és a tanácsadó lemondásához vezetett, vagy egy további kapcsolatfelével. A lap forrásai szerint az európai hírszerzők a telefonhívások megszerzésénél jóval messzebb mentek.

Kivel üzletel?

Trump tengerentúli üzleti partnereiről is gyűjtöttek információt – elektronikus úton és személyes beszélgetésekkel -, aminek alapján legalább egy ilyen cégről úgy vélik, hogy saját országa kormányának ügynöke. Az elnök üzleti partnereivel kapcsolatos információ egy részét hónapokkal ezelőtt megosztották az amerikai kormánnyal.

Például az elnöki beiktatás előtt a német elektronikus hírszerzés kiderítette, hogy Trump azerbajdzsáni üzleti partnere egyben egy olyan kormánytisztviselő, aki pénzmosást folytat az iráni hadsereg javára. Ezt az információt megosztották a CIA-vel.

Idegesítőnek találják a nyugati hírszerző ügynökségek, hogy az elnök Fülöp-szigeteki üzleti kapcsolata egyben az országot vezetője Rodrigo Duarte washingtoni képviselője. A megszerzett dokumentum szerint a Trump Organization óriási összegeket kapott a szigetországban folytatott ingatlanfejlesztéséért és további milliók kifizetése esedékes.

Régi barátok

A Newsweek úgy tudja, hogy az egyik balti állam külön vizsgálatot indított Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és régi barátja, Igor Szecsin, az állami tulajdonú orosz Rosznyefty kapcsolatának felderítésére. Az utóbbi volt az előbbi üzleti partnere, amikor Tillerson az Exxon Mobil vezérigazgatójaként tárgyalt oroszországi üzletekről.

Szecsin rendkívül befolyásos ember az orosz elitben, korábban a titkosszolgálatnál (FSB) is dolgozott és a Vlagyimir Putyin elnök kabinetminisztere volt. Ekként hozzá tartozott a titkosszolgálatok felügyelete. A Rosznyefty-verzér egy 2008-as amerikai külügyminisztériumi jelentés Putyin belső köréhez tartozik és talán ő az, aki a legerősebb befolyással bír a Kreml urára.

Beszélgetnek

A lap szerint a nyugat-európai titkosszolgálatoknál begyűlt információt megosztották egymással a NATO-szövetségesek, ám az nem világos, hogy mennyit juttattak el amerikai partnereiknek. Theresa May brit miniszterelnök stábját a kormányfő néhány héttel ezelőtti amerikai útja előtt tájékoztatták a titkos műveletek eredményeiről. Angela Merkel környezetével ugyanez a helyzet.

Idegesek

Az európai országokat aggasztja az a lehetőség, hogy az új washingtoni adminisztráció olyan békülékeny lépéseket tesz a Kreml felé, amely felbátorítja az oroszokat. Egyebek mellett utat nyithat az előtt, hogy Moszkva revolverezzen a gázellátással – Európa gázszükségletének 40 százaléka érkezik Oroszországból.

A balti államokat különösen az a lehetőség idegesíti, hogy Trump és Putyin külön alkut köt Ukrajnáról, ami meghozhatja az utóbbi étvágyát a három kis ország orosz befolyás alá vonására. Putyin kijelentette, hogy kész megvédeni az orosz kisebbségeket bárhol a világon, s míg Ukrajnában 17 százalék az orosz etnikum aránya Észtországban 24, Lettországban 27 százalék ez az arány.

 forrás:napi gazdaság.hu
Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |