< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az ügyészség és a rendőrség is nyomoz a neonáci provokáció miatt

| Mobile | RSS

Az ügyészség és a rendőrség is nyomoz a neonáci provokáció miatt

2017. február 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az ügyészség és a rendőrség is nyomoz a neonáci provokáció miatt

Uniós nyomásra módosította csak a kormány a gyűlöletbeszéd hazai szabályozását, amely a jövőben lehetővé teszi ugyan a februárban eddig megrendezett neonáci/nyilas rendezvények szankcionálását, a bíró gyakorlat két évtizedes kliséjét azonban vélhetően a Kúria várható jogegységi döntése tudja majd átírni. A nyomozások mindenesetre megindultak a legfrissebb ügyben.

Az ügyészség és a rendőrség is nyomoz a neonáci provokáció miatt

Mint megírtuk, két hete szombaton több mint hatszáz szélsőjobboldali vonult fel a Városmajorban az 1945-ös budavári kitörés évfordulóján, hogy megemlékezzen az úgynevezett becsület napjáról. A Népszava tudósítása szerint hamisítatlan náci-nyilas rendezvény kerekedett a megemlékezésből, amin megjelent a Jobbikkal szövetséges „vármegyés” mozgalom is. Az egyik szónok idén is a bevallottan nemzeti szocialista Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője volt.

A megemlékezésből nem csak a főváros vette ki a részét, a Pest megyei Tökön, egy horogkeresztes zászlót is felhúztak az egyik villanyoszlopra. A cikket követően

a Párbeszéd és a DK is feljelentést tett a hétvégi “neonáci magamutogatáson elkövetett bűncselekmények miatt.”

A Párbeszéd Magyarországért közleményben követelt magyarázatot Pintér Sándor belügyminisztertől, valamint „az önmagát néppártinak maszkírozó Jobbik nácibarát alelnökétől, Toroczkai Lászlótól, és a nácikkal cimboráló Vona Gábortól is”.

Három feljelentésre, egy hivatalból indult

A Legfőbb Ügyészség arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy hozzájuk két magánszemélytől érkezett – szó szerint azonos tartalmú – feljelentés, a 2017. február 11-én a Városmajorban rendezett megemlékezésen történtek miatt.

A feljelentők – sajtóhírekre hivatkozással – azt kifogásolják, hogy egy német neonáci Szálasi Ferenc köszöntésével zárta a felszólalását, míg egy másik beszéd a Waffen SS-t éltette.

A feljelentések a közösség elleni uszítás bűntette, illetve a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntette  megvalósulásának vizsgálatát célozzák. A feljelentéseket a Legfőbb Ügyészség – további intézkedés végett – a Fővárosi Főügyészségnek küldte meg.

Emellett egy magánszemély feljelentése nyomán, a BRFK I. kerületi Rendőrkapitánysága önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el. A feljelentő a 2017. február 11-én a Kitörésnapi rendezvényen korhű SS- egyenruhákat, illetve rajtuk SS-jelvényeket látott. A Budaörsi Rendőrkapitányság pedig hivatalból eljárva rendelt el 2017. február 13-án nyomozást önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt, a Tök községben, ismeretlen személy által egy villanyoszlopra felvont horogkeresztes zászló ügyében. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság saját hatáskörbe vonta, és azt a Budakörnyéki Járási Ügyészség felügyeli.

Nehezen álltunk kötélnek

Magyar György ügyvéd megkeresésünkre elmondta az atv.hu-nak, hogy tulajdonképpen a rendszerváltás óta váratott magára az a BTK módosítás, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben a „galíciai jöttmentek” kirekesztésére felszólító mondatok gyűlöletbeszédnek minősüljenek, megfogalmazóik pedig ennek megfelelő szankcionálásban. Az EU illetékes bizottsága 2008 óta foglalkozik a rasszizmus és az idegengyűlölet büntetőjogi eszközökkel történő kezelésével, és mivel hazánk 6 éven keresztül nem volt hajlandó az ezzel kapcsolatos jogharmonizációra, eljárást is indított ellenünk.

A jogi szakértő szerint ennek köszönhető, hogy a 2016. október 28-tól Magyarországon hatályba lépett Btk. módosítás folytán a jövőben hatékonyabban lehet fellépni a közösség elleni uszítással szemben.

A jogszabály ugyanis most már megkülönbözteti egymástól a gyűlöletre és az erőszakra uszítás elkövetési magatartásokat, és a bűncselekmény megállapításához most már nem szükséges az erőszak közvetlen veszélye, illetve az erőszakos jellegű konkrét sérelem reális lehetősége.

Orbán megígérte

Ezt üdvözli közleményében a Tett és Védelem Alapítvány is, amely az elmúlt 25 év hazai jogalkotói gyakorlata miatt mérföldkőnek tartja a módosítást, hiszen így „teljesen új jogi elbírálás alá eshet például a minden év februárjában megrendezett magyar náci, hungarista és egyéb rasszista-szélsőjobboldali csoportok kitörés napi megemlékezése”. Az alapítvány abban reménykedik, hogy az „ilyen és ehhez hasonló szélsőjobboldali rendezvényeken elhangzó gyűlöletcselekmények miatt büntetőjogi felelősségvonással végződő eljárások sokasága indulhat”.

Pláne, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem csak udvariassági gesztusnak szánta azon ígéretét, hogy a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást a hétvégi neonáci rendezvényhez hasonló események megakadályozására. Az ígéretet Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének tette a kormányfő múlt kedden, mikor a felek a 2017-ben elvégzendő közös munkáról egyeztettek az Országházban.

A Kúria nélkül nem megy?

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára elmondta lapunknak, hogy az új jogszabályi lehetőséget kihasználva munkacsoportjuk már több feljelentést is tett decemberben és januárban, és a Kitörés napi események kép- és hangfelvételeinek elemzése, az elhangzott beszédek, megnyilvánulások kiértékelése után szintén megtették a szükséges lépéseket a hatóságok felé.

A titkár szerint Magyarország végre kialakította azt a jogszabályi környezetet, amelyben a csendes többség jogszerűen felléphet a hangos és agresszív kisebbséggel szemben, hogy az ne zavarhassa meg büntetlenül a közrendet és a köznyugalmat gyűlöletkeltő magatartásával.

Magyar György ügyvéd úgy véli azonban, hogy a korábbi ellentmondó jogértelmezések elkerülése és megszüntetése érdekében elkerülhetetlen a Kúria jogegységi döntése, hogy mielőbb egységes bírói gyakorlat alakulhasson ki a kérdésben.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |