< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A rombolás virágai

| Mobile | RSS

A rombolás virágai

2017. február 28. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A rombolás virágai

Deák Kristóf megnyerte az Oscar-díjat. A hírekből sokan azt a következtetést vonták le, hogy Andy Vajna kormánybiztos éleslátása ezentúl már nem vitatható. A hazai filmszakmát nem ismerők egyenesen odáig mennek, hogy a beérett reformokat, illetve a Magyar Nemzeti Filmalap érzékenységét méltatják. Legyünk tényszerűek: a Mindenki sikeréhez közvetlenül semmi köze sincs Vajnának, sőt a Filmalapnak sem.

Persze, indirekt módon azért mégis hálásak lehetünk. A hat évvel ezelőtt politikai erővel átvert Vajna-programnak épp a „felesleges” műfajok kiselejtezése és száműzése volt az egyik alapvető, lényegi pontja. A kisfilmek, dokumentumfilmek, animációs művek finanszírozása így az NMHH Médiatanácsához került. Itt nem fejlesztenek forgatókönyvet, így az alkotóknak nem kell a készülő művük különböző stációit a Filmalap felkentjeivel elfogadtatniuk. Ha a Médiatanács pénzt ad egy projektre, akkor egy kész művet vár cserébe az alkotótól. Legyen az akár egy olyan “liberális” film, mint Deák Kristófé, melyben egy csapat jó lelkű kóristalány megbuktat egy zsarnoki eszközökkel operáló tanárnőt. Bukik a diktátor – ez azért egyetemes üzenet, így még csak a hazaárulás vádja sem vetődhet fel a film kapcsán.

Miután elkészült, Deák Kristóf kisfilmje lement a köztévén a garantáltan mérsékelt érdektelenség idősávjában, majd szépen el is tűnt volna a nagy magyar ugaron. Az Oscar-díj pedig még csak szóba sem került volna soha. A Londonban élő Deák Kristóf azonban nem a magyar filmesek rendszerén szocializálódott (ahogy a tavaly Oscart nyerő Nemes Jeles László sem). A kapitalista filmiparban vágóként dolgozó fiatalember tudta, hogy az ő feladata és a film élete nem ért véget a legyártással. A tévés premier idején is személyesen kereste meg az újságírókat, kritikusokat. Nem kért tőlük mást, csak hogy nézzék meg a filmjét. Majd benevezte a Mindenkit azokra a fesztiválokra, melyeknek a megnyerésétől egyenes út vezet az Oscar-jelölésig. A Mindenkit végül a tokiói mustra első helye juttatta kiüthetetlen pozícióba.

Az Oscar-gálával csaknem egyidőben elstartoló Magyar Filmhét programjában is látható a Mindenki. Elképzelhető, hogy valamilyen díjat is kap majd az Andy Vajna anyagi támogatásával, titokban megalapított Magyar Filmakadémia tagjaitól. A Filmhét – az Enyedi Ildikó Arany Medvéje és Deák Kristóf Oscar-díja által generált figyelmet kihasználva – életet lehelhetne azokba a művekbe is, amelyeknek nincs más megjelenési fórumuk. Ehelyett csaknem száz alkotást kizártak a programból. Teljesen mindegy, milyen alapon, hiszen éppen az együttlét ideája úszott most el. A megszűnt Filmszemlének és az azóta megtartott két Filmhétnek is alapelve volt, hogy minden és mindenki megmutatkozhasson rajta. Most nincs ünnep: a széthúzást gyakoroljuk.

szerző:Csákvári Géza újságíró

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 415 megnézve, 1 alkalommal mai nap |