< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki

| Mobile | RSS

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki

2017. május 14. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki

000 O4867

Észak-Korea egy eddig a típusát tekintve be nem azonosított ballisztikus rakétát indított helyi idő szerint vasárnap fél hat körül egy a nyugati partvidékén lévő helyszínről – közölte egy dél-koreai katonai forrás, írja az MTI.

A dél-koreai vezérkar későbbi közleménye szerint a rakéta az Észak-Korea fővárosától, Phenjantól északnyugatra lévő Kuszong térségéből szállt fel, és mintegy 700 kilométert tett meg. A tokiói kormány ezt azzal az értesüléssel egészítette ki, hogy az eszköz 30 percig repült, majd belezuhant a Japán-tengerbe. A dél-koreai hírügynökség szerint ez sikernek tekinthető.

Az indítás helyszíne egy olyan támaszpont, ahonnan korábban közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával kísérletezett az észak-koreai hadsereg.

Dél-Koreában összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, és konzultációt kezdtek az Egyesült Államokkal az adatok pontos kiértékelése érdekében – közölték Szöulban. A japán miniszterelnök a hír hallatára azonnal tiltakozó jegyzéket adott ki.

Washington: A rakéta nem interkontinentális

Az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoksága szerint Észak-Korea nem interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki vasárnap. A rakéta típusát még meg kell állapítani, de a repülési jellemzők nem egyeznek meg egy interkontinentális ballisztikus rakétáéval – közölte egy szóvivő.

Japánban pontosították a repülési adatokat. A kabinet főtitkára azt mondta, hogy a rakéta 800 kilométert repült, de nem Japán irányában, és nem az ország kizárólagos gazdasági övezetében zuhant a tengerbe. Nem jelentett veszélyt a légi és tengeri közlekedésre – mondta Szuga Josihide. Abe Sindzó kormányfő ugyanakkor “teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette az ENSZ által is tiltott indítást.

Inada Tomomi japán védelmi miniszter szerint a rakéta több mint 2000 kilométer magasba emelkedett, és egy új típus lehet. Szöulban “veszélyes provokációnak” nevezték a kísérletet, amelyet alig pár nappal Mun Dzse In elnök beiktatása után hajtottak végre.

Kína ellenzi az ilyesmit

Kína mindenkit önmérsékletre intett vasárnap az újabb észak-koreai rakétatesztet követően, és azt kérte, hogy senki se rontson a Koreai-félszigeten jelenleg uralkodó feszült helyzeten.

“A Biztonsági Tanács vonatkozó határozatai egyértelműen szabályozzák a ballisztikus rakétatechnológia használatát és az ezzel való kísérleteket Észak-Korea számára” – mutatott rá közleményében a pekingi külügyminisztérium. “Kína ellenzi Észak-Korea idevágó tesztjeit, amelyek szembemennek a Biztonsági Tanács határozataival.”

Hszi Csin-ping kínai elnök eközben azt nyilatkozta, hogy megpróbál politikai megoldást találni az észak-koreai atomkérdésre Oroszországgal.

“A két ország, amely elkötelezett a szíriai konfliktus és a Koreai-félszigetet érintő atomkérdés politikai megoldása iránt, a ragasztóanyag szerepét tölti be a regionális és a globális béke és biztonság védelmezésének terén” – mondta Hszi, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést Pekingben. A két vezető az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon találkozott egymással.

Ez a mostani az első ilyen kísérlet két hete. Az előző perceken belül kudarccal végződött. Észak-Korea az elmúlt két hónap alatt négy kísérletet végzett ballisztikus rakétákkal. Nyugati és dél-koreai kormányzati illetékesek véleménye szerint el is ért némi haladást a fejlesztésben. A vasárnapi indítás volt az első, provokatívnak tekintett rakétaindítás azóta, hogy Dél-Korea új elnökét május 10-én beiktatták hivatalába.

forrás:index.hu

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |