< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Lenyúlta a gyerekek pénzét a “fideszes tanár úr” az iskolai alapítványból

| Mobile | RSS

Lenyúlta a gyerekek pénzét a “fideszes tanár úr” az iskolai alapítványból

2017. május 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár
Lenyúlta a gyerekek pénzét a "fideszes tanár úr" az iskolai alapítványból

ITTHON Gergely Zsófia 2017. május. 15. 06:30

Lenyúlta a gyerekek pénzét a “fideszes tanár úr” az iskolai alapítványból

Eltűnt egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványának pénze, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra – tudta meg a hvg.hu. Az alapítvány vagyonát kezelő tanár egyben a Fidesz-KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál. Amikor kiderült, hogy lemerítette a számlát, gyorsan szabadságra ment, a kollégáival pedig aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitudódjon a pénz eltűnése – végül mégsem sikerült eltussolni az ügyet.

Gyanús körülmények között nyoma veszett az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium diákjait támogató alapítvány pénzének, ami nagyrészt a szülők támogatásából jött össze. A várható botrány miatt névtelenséget kérő, iskolához közeli forrásaink szerint a milliós összeg eltűntetéséért az intézmény egyik tanárának, K. Andrásnak van köze, akit az intézményben csak “fideszes” tanárként emlegettek, mivel a kormánypárt egyik V. kerületi embere. A napközis oktató hirtelen szabadságra ment, miután kiderült, hogy lába kélt a valószínűleg több milliós összegnek. Azonban a diákokat, illetve a szülőket nem tájékoztatták arról, hogy nincs meg a gyerekeikre szánt pénzt, sőt a tanárokkal még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak, nehogy kipattanjon az ügy – ráadásul éppen az adó 1 százalékról való rendelkezés időszakában.

„Tisztelt Szemerés Szülők! A Szemerések a Szemeréért Alapítvány köszönetét fejezi ki Önöknek az eddigi anyagi támogatásukért. Az Önök felajánlásainak köszönhetően támogatni tudtuk az iskolai sportnapot, a versenyeken kimagasló eredményt elért tanulók jutalmazását, a szepezdi tábor útiköltségeit, állatkerti belépők vásárlását és az iskolai Mikulást. Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez képest ebben az évben is támogassák alapítványunkat!” – a mai napig elérhető az interneten az alapítvány egy korábbi támogatásra buzdító közleménye. A felhívásban az is olvasható, hogy a támogatást közvetlenül „K. András tanár úrnál (3/b.) is lehet fizetni!”.

A befizetések kezelésére hivatott “tanár úr” áprilisban eltűnt a Szemeréből, a tanári kart pedig összehívták egy értekezletre. Úgy tudjuk, hogy az igazgató, Arapovics Miklós itt jelentette be, hogy „visszaélés” történt az alapítvány vagyonával, azonban az érintett tanár nevét nem mondta ki. Forrásaink szerint azonban „mindenki tudta”, kiről beszél, hiszen ismert volt, ki kezelte az alapítvány ügyeit, illetve ki nem jött dolgozni. Itt hangzott el az is, hogy a kolléga már nem is lesz a júniusi tanévzárásig, “megkérték, hogy vegye ki a szabadságát”.

Fotó: Reviczky Zsolt

Nem tájékoztatták a szülőket

Informátoraink ezt felháborítónak nevezték, hiszen ez azt jelenti, hogy a gyanúba keveredett tanár státusza továbbra is fennáll, miközben fizetett szabadságát tölti. „Oyan, mintha el akarnák tussolni az ügyet, főleg, mert még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak az összehívott tanárokkal ezen az értekezleten kifejezetten arról, hogy senkinek nem beszélhetnek az elhangzottakról. Biztos féltek, nehogy botrány törjön ki a pénz eltűnése miatt” – fogalmazott egyikük. Az állásukat féltő tanárok azonban nem tiltakoztak, a tantestület összes jelenlevő tagja, nagyjából 30 jelenlévő aláírta a nyilatkozatot.

Ezt egymástól függetlenül többen is azzal magyarázták, hogy senki nem akar bajba kerülni, hiszen K. András köztudottan „nagy fideszes”. Az V. kerületi Belváros-Lipótváros Önkormányzat honlapján valóban megtaláltuk a tanárt, még a vagyonnyilatkozata is elérhető, ugyanis a Fidesz-KDNP által delegált bizottsági tag, ráadásul pont a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságban.

Az iskola honlapja szerint a Szemerében mindössze egy napközis csoportot vitt, az iskolát jól ismerő forrásaink szerint viszont informálisan mégis jóval nagyobb hatalma volt. Erre egyebek közt azt hozták példaként, hogy amikor a “vele jó kapcsolatot” ápoló igazgató, illetve az igazgatóhelyettes nem volt az intézményben, a felmerülő ügyekben őt kellett helyettük keresni, a tantestület tagjainak, vagyis kvázi ő helyettesítette a vezetőket. Pár héttel ezelőtti eltűnése viszont különösebb feltűnést nem keltett, mindössze pár gyanútlan szülő érdeklődött, „mi lett András bácsival”, miért vonták össze a napközis csoportját egy másikkal.

„Mi lesz, ha a politikai kapcsolatai miatt simán kimossák, akár még át is kerülhet egy másik iskolába?” – tette fel a kérdést több forrásunk is, mert valamennyien azt mondták, szerintük ezek után többé nem bízhatnak rá gyerekeket, illetven nem dolgozhatna hasonló intézményben.

Fotó: Reviczky Zsolt

Kihasználta, hogy cserélődött a többi kuratóriumi tag?

Azt pontosan senki nem tudja, mennyi pénz tűnt el a diákok alapítványától, de állítólag több millió forintról is szó lehet (a 2016-os mérleg szerint valamivel több mint 3 millió forint pénzeszköze volt az alapítványnak). Egy az ügyet közelről követő forrásunk szerint K. András valószínűleg azért tudott visszaélni a gyerekek pénzével, mert a Szemerések a Szemeréért Alapítvány vezetése az elmúlt években többször cserélődött.

Eredetileg az alapítvány gazdálkodását és képviseletét pontosan szabályozták, kuratóriumának a szemerés tanárok mellett mindig volt a szülők közül kikerülő tagja is. „Csakhogy 2015 februárjában az előző elnök lemondott, és helyetteseként a gyakorlatban K. András csinált ettől kezdve mindent. Érdekes módon máig nem is sikerült pótolni az elnököt, közben szinte minden hozzá futott be, így például a számlakivonatok is. Majd egy másik kuratóriumi tag, egy tanárnő tavaly meghalt, ettől kezdve még kevésbé volt kontroll, ráadásul így hozzá került az alapítvány számlájához tartozó bankkártya” – mondta forrásunk. Ő is tudott a tanárokkal aláíratott titoktartási nyilatkozatról, szerinte az iskola vezetése csak menteni próbálta a helyzetet, nehogy az intézményen csattanjon a botrány. K. András nemrég lemondott kuratóriumi tagságáról, új tagot is választottak, a változások bejegyzése folyamatban van. Állította, hogy rendbe akarták tenni a helyzetet, ezért a civil szervezet feljelentést tett a BRFK V. kerületi kapitányságán.

A BRFK szerdán megerősítette, hogy valóban folyik nyomozás az alapítvány feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen.

Az ügy miatt személyesen felkerestük az iskola igazgatóját, Arapovics Miklóst, aki először az információinkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, a fenntartó Klikhez irányított bennünket. Tolnai Marianna tankerületi igazgató viszont kérdésünkre azzal passzolta a kérdést, hogy az alapítvány egy külön szervezet, amelynek „tevékenységéről, terveiről nem tudnak nyilatkozni. „Amennyiben az illetékes hatóság az ügyben a fenntartóval kapcsolatban álló személyt vagy személyeket elmarasztal, erről jogerős bírósági ítélet születik, akkor megteszi a szükséges lépéseket” – tette hozzá.

Miután felhívtuk a figyelmüket, hogy a tanár gyerekekkel kapcsolatos munkája nem alapítványi kérdés, közvetlen munkáltatójaként az igazgató végül megerősítette, hogy K. András valóban fizetett szabadságon van. Az igazgató állítása szerint ezt saját maga kérte, ezért nem dolgozik.

Fotó: Reviczky Zsolt

Végül sikerült elérnünk K. Andrást is, aki időt kért azzal, hogy pénteken tud nyilatkozni a történtekről. Pénteken reggel azonban Arapovics Miklós igazgató jelentkezett, és arról tájékoztatott bennünket, hogy a tanár “visszahozta a pénzt”. Részleteket ezen túlmenően nem mondott, K. Andrást viszont ezt követően már hiába kerestük a megbeszélt időpontban, majd más csatornán is, ígérete ellenére nem válaszolt kérdéseinkre.

Az V. kerületi önkormányzatot is kerestük, hiszen a tanár ott (nem képviselő) bizottsági tag, viszont még csak visszajelzést sem kaptunk a sajtóreferenstől. Cikkünk megjelenésekor újabb kérdéssort juttattunk el Belváros fideszes polgármesteréhez, Szentgyörgyvölgyi Péterhez. Választ várunk egyebek közt arra is, tagja maradhat-e a jogi bizottságnak K. András a történtek után.

A visszafizetés csak enyhítő körülmény lehet

Az általunk megkérdezett ügyvéd szerint a rendelkezésre álló információk alapján ilyen esetben a sikkasztás gyanúja merülhet fel, illetve a hűtlen kezelés, amennyiben az átvett összeggel mint vagyonnal rendelkezhetett. „Feljelentési kötelezettség ebben az esetben nincs, ugyanakkor kérdés, hogy esetleg felmerülhet-e a bűnpártolás, ha tényleg próbálták kifejezetten szőnyeg alá söpörni az ügyet” – mondta Litresits András. Szerinte ugyanakkor ilyen esetekben csak enyhítő körülményként vehető figyelembe az összeg visszaszolgáltatása, hiszen ez önmagában nem annullálja a cselekményt, ha valaki törvénytelenül gazdálkodott az iskolai alapítvány pénzével.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |