< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Agyonverhettek egy rabot, simán hazamehettek előzetesből a börtönőrök

| Mobile | RSS

Agyonverhettek egy rabot, simán hazamehettek előzetesből a börtönőrök

2017. május 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Megszüntették az előzetes letartóztatását és szabadlábra helyezték azt a három börtönőrt, akiket egy rab agyonverésével gyanúsítanak – tudta meg a hvg.hu. A Kozma utcai börtönben életét vesztő fogoly testén bakancsnyomokat találtak, az orvos jelentése szerint mégis szívelégtelenségben hunyt el. A három börtönőr hazamehet, csak lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el velük szemben.

„Kis Károly alezredes, a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának bírája elutasította a börtönőrök előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, és a három gyanúsítottat – lakhelyelhagyási tilalom mellett – szabadlábra helyezte – erősítette meg a hvg.hu-nak Deteky Gábor ügyvéd, aki a meghalt rab fiát képviseli az eljárásban.

„A szabadlábra helyezés a jelenlegi gyakorlattal, amikor hasonló ügyekben akár 5-6 évig is fenntartják az előzetes letartóztatást, összeegyeztethetetlen és példátlan” – tette hozzá. Szerinte ez a „bírósági segédlettel kialakult helyzet” lehetővé teszi a gyanúsítottak, illetve mások vallomásainak egyeztetését, ezzel a büntető-eljárás akadályozását.

Deteky Gábor arról is beszélt: a Kozma utcai börtön őrei 2016 őszén Csiki Sándort olyan brutálisan bántalmazták, hogy a nyomozás adatai szerint pár percen belül életét vesztette. Az arcán bakancstalpnak a nyomait találták, testén pedig állítólag több tucat ütés és rúgás miatt keletkezett sérülés volt, az erről szóló boncolási jegyzőkönyvet az áldozat fia hozta nyilvánosságra korábban.

Emiatt a most szabadlábra helyezett börtönőrök ellen halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik az eljárás. „Az ’utca embere’ ellen hasonló esetben többszörösen minősített emberülés bűntette lenne a vád, és – akár hat év előzetes után – kizárólag a büntetése letöltése után szabadulna, ha nem ítélik tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre” – jelentette ki az ügyvéd. Ehhez képest a börtönorvos a halotti bizonyítványban szívelégtelenséget jelölt meg a halál okaként – tette hozzá.

Az ügyvéd szerint több körülmény is arra utal, hogy az agyonvert rab családjának jogai nem érvényesülnek. Így a büntetőeljárási szabályok kimondják, hogy ha kérik, 8 napon belül meg kell kapniuk az elkészült szakvéleményeket, hogy a sértett helyébe lépő családtag értesülhessen arról, mire jutottak az igazságügyi szakértők. Ehhez képest 4 hónapja (120 napja) hiába kéri a szakértői vélemények kiadását, ezt az ügyészség megtagadja, mert arra hivatkoznak, hogy még kiegészítik őket. Deteky állítja: olyan, mintha a meghalt Csiki Sándor fiát a bíró akadályozná a jogainak gyakorlásában, és megpróbálná az ügyből „eltávolítani”.

Az ügyről itt olvashat tovább részletesen!

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |