< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Itt a javaslat: 8-15 százalék lehet a kötelező borravaló

| Mobile | RSS

Itt a javaslat: 8-15 százalék lehet a kötelező borravaló

2017. május 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek
Itt a javaslat: 8-15 százalék lehet a kötelező borravaló


Itt a javaslat: 8-15 százalék lehet a kötelező borravaló

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kezdeményezi a magyarországi vendéglátó üzletekben a kötelező szervízdíj bevezetését, a mértékére 8-15 százalékot javasolnak.

A kötelező szervízdijról szóló javaslat egy átfogó csomag része, amelynek végső célja az ágazatra jellemző alacsony keresetek növelése, és ezzel a munkaerő megtartása, az ágazat fehérítése – közölte az MSZÉSZ.

A szövetség szerint az intézkedés mellett szól az is, hogy az éttermek jelentős hányada, nagyobb részt Budapesten jelenleg is alkalmazza a szervízdíjat.

A javaslat szerint a szervízdíj felosztását a tulajdonos, üzemeltető, az ott dolgozók bevonásával, közösen határozza meg. Az üzlet belső megállapodásától függően ebből a felszolgálók mellett a konyhai, a segédszemélyzet is részesülhet, mindenki, aki a munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a vendég minőségi kiszolgálást kapjon.

Az MSZÉSZ szerint a szervízdíj nagyban hozzájárulhat a keresetek növeléséhez, adózási szempontból könnyen ellenőrizhető. Ezt a tulajdonos nem tudja más célra felhasználni, profitként kivenni, a javaslat ezért a munkavállalók érdekeit szolgálja – hangsúlyozták, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vendéglátó egységek tulajdonosai, üzemeltetői maguk dönthetnének a szervízdíj mértékéről az értékesítésüket befolyásoló különböző szempontok, adottságok, maga a termék, az üzlet profilja, sajátosságai alapján.

A javaslat bevezetése esetén fontos, hogy a vendégek figyelmét felhívják a fizetendő szervízdíjra, annak mértékére az étlapon, a számlán, ahogy az jelenleg is a szabályozás kötelező eleme. A kötelező szervízdíj bevezetésének elsődleges célja a jövedelmek növelésével a minőségi személyzet megtartása, és ezzel a minőségi vendéglátás biztosítása a fogyasztók részére Magyarországon – húzta alá az MSZÉSZ.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |