< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nem a Soros-egyetemnek vannak itt kiváltságai, hanem az Orbán-egyetemnek

| Mobile | RSS

Nem a Soros-egyetemnek vannak itt kiváltságai, hanem az Orbán-egyetemnek

2017. május 18. | hozzászólás | Közélet
Nem a Soros-egyetemnek vannak itt kiváltságai, hanem az Orbán-egyetemnek

Nem a Soros-egyetemnek vannak itt kiváltságai, hanem az Orbán-egyetemnek

Ha van olyan egyetem, amely különleges elbánásban részesül ma Magyarországon, akkor az az Orbánék által gründolt Nemzeti Közszolgálati Egyetem – írja a HVG hetilap.

Már az ELTE jogtudományi karának volt dékánja, Király Miklós is felemlegette az Orbán Viktornak címzett nyílt levelében, hogy a felsőoktatásban felhalmozott sérelmek közé tartozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bizonyos képzések esetében kizárólagos monopolhelyzetbe hozása és kiemelt finanszírozása.

Vagyis ha ma Magyarországon valamelyik intézmény kivételezett helyzetben van, az nem a CEU, hanem az NKE. Még külön törvényt is szabtak rá, ilyet még az ELTE-vel, vagy a Corvinussal sem tettek, és nincs is oktatási indok arra, hogy egy közepes méretű egyetemre külön jogszabályt alkossanak. Hacsak az nem, hogy Orbán Viktor szívének kedves intézményről van szó.

Az NKE nemcsak magához ragadta az államtudományi képzést, de egyben monopolizálta is: oklevelet államtudományi képzésből csak az Orbán-egyetem adhat. Azt is elérték, hogy a közszolgálati képzésbe tereljék a jogi karokra jelentkezők egy részét: azok számára drasztikusan megemelték a minimális pontszámot, akik állami támogatású jogi képzésre szerettek volna menni.

Arról, hogy mivel tették vonzóbbá az Orbán-egyetemet, a friss HVG-ben olvashatnak.

forrás.hvg.hu

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |