< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: A NAV mégis vizsgálja a vagyonosodást, tavaly csaknem 600 eljárás indult

| Mobile | RSS

A NAV mégis vizsgálja a vagyonosodást, tavaly csaknem 600 eljárás indult

2017. május 21. | hozzászólás | Nav
A NAV mégis vizsgálja a vagyonosodást, tavaly csaknem 600 eljárás indult

GAZDASÁG hvg.hu 2017. május. 21. 08:04

A NAV mégis vizsgálja a vagyonosodást, tavaly csaknem 600 eljárás indult

Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen leállt a korábban szép bevételeket eredményező vagyonosodási vizsgálatokkal, de a hivatal évkönyvéből kiderült, hogy 587 ilyen eljárást folytattak le a NAV munkatársai 2016-ban – írta a Magyar Nemzet.

A lap szerint ez azért meglepő, mert egy tavaly márciusi közérdekűadat-igénylésére a NAV még azt a választ küldte, hogy nincsenek adataik az addig indított vagyonosodási vizsgálatokról.

Az adóhivatalt államtitkári minőségben vezető Tállai András egy hónappal később pedig egyetlen eljárásról számolt be a Magyar Nemzetnek, amely az ellentmondásra a megkeresés ellenére nem kapott választ a NAV-tól.

Tíz éve még tömegével indított ilyen vizsgálatokat az adóhivatal, azonban a 2010-es kormányváltás új szemléletet eredményezett. Akkor a megközelítés az volt, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat valóban megfelelő eszköz lehet az adóeltitkolás feltárására, azonban azt csak akkor kell megindítani, ha a magánszemély bevallott minimális adófizetési kötelezettsége nem állt arányban fényűző életvitelével. 2015 végén aztán a parlament úgy döntött, ilyen vizsgálatoknak csak büntetőeljárás esetén van helye.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a revizorok tavaly nagy találati pontossággal dolgozhattak, mert az eljárások mintegy 70 százaléka, több mint 400 vagyonosodási vizsgálat tárt fel eltitkolt jövedelmet a magánszemélyeknél.  A megállapított nettó adókülönbözet pedig jócskán meghaladta a 20 milliárd forintot. A lap forrásai szerint ennél nagyobb megállapításokat csak az óriáscégek és a gyakran csalárd célzattal létrehozott úgynevezett áfaminimalizáló cégek ellenőrzésekor tettek az adóellenőrök.

A források cáfolták, hogy 2016-ban kizárólag büntetőeljárások részeként indult volna vagyonosodási vizsgálat, ugyanis az adóbírság mértéke messze elmaradt a büntetőügyekben kötelező 200 százaléktól. A NAV a kimutatott forráshiány alapján állapítja meg az adóhiányt, és szabja ki a 200 százalékos büntetést.

Michnai Attila adószakértő, aki a vagyonosodási ügyekre specializálódott, többször is beszélt már a Magyar Nemzetnek a témáról. Szerinte egyszerűbb ezzel a módszerrel elkapni az adócsalókat, mintha az eltitkolt jövedelmek sok esetben külföldi forrásait próbálná az ellenőrzés a hagyományos módszerekkel felderíteni. Mint mondta, idén és tavaly is volt ilyen ügye, de azok másodfokú eljárások voltak, az eredeti vizsgálati eredményt támadták meg a magánszemélyek.

Korábban a Magyar Nemzet által megkeresett ellenzéki pártok többsége azt közölte, tavaly nem kezdeményeztek vagyonosodási vizsgálatot, mert a Fidesz megszüntette az intézményt. A megkérdezettek közül csak az Együtt válaszolta, hogy 2016-ban három vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek, a kormányfő lánya, Orbán Ráhel, a veje, Tiborcz István és Polt Péter legfőbb ügyész ellen. A párt egyik ügyben sem kapott semmilyen információt.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |