< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Éveken belül újabb 370 ezer ember hagyhatja el Magyarországot

| Mobile | RSS

Éveken belül újabb 370 ezer ember hagyhatja el Magyarországot

2017. május 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Éveken belül újabb 370 ezer ember hagyhatja el Magyarországot

Néhány éven belül további 370 ezer ember hagyhatja el Magyarországot – írja a Magyar Nemzet a KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) tudományos főmunkatársa által publikált elemzés alapján.

Az 1500 fős reprezentatív felmérés adatai között azt vizsgálták, kik és miért akarnak ideiglenesen vagy végleg elvándorolni Magyarországról. Nem a külföldön élők motivációit vizsgálta, hanem azokét, akik még itthon vannak, de elégedetlenek, ezért menni szeretnének – írja a Magyar Nemzet.

© unsplash.com

Az NKI négy évvel ezelőtt – óvatos becslés alapján – 335 ezerre tette a külföldre költözött magyarok számát. Matolcsy György – még nemzetgazdasági miniszterként – pedig félmillió külföldre költözött magyarról beszélt. Az Eurostat 2016 januárjában közzétett tükörstatisztikája szerint 410 ezer magyar él külföldön, de ebben nincs benne néhány nagyobb uniós tagállam, például Franciaország és Spanyolország.

A külföldre költözést komolyan vevő 370 ezres csoport 48 százaléka mindenképpen menni akar, 52 százalékuk pedig már jelentkezett is valamilyen állásra. 86 százalékuk tájékozódott a külföldön tartózkodás, 87 százalékuk a külföldi munkavállalás feltételeiről. 54 százalékuk pedig egy éven belül már költözni is akar.

Ezzel szemben az NKI kutatási eredményei szerint a 18–40 közötti generáció mindössze egyötöde mondta azt, hogy eszébe sem jutna külföldre menni.

Leave a Reply 87 megnézve, 1 alkalommal mai nap |