< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Felemás egyezség született a G7-csúcson

| Mobile | RSS

Felemás egyezség született a G7-csúcson

2017. május 27. | hozzászólás | Közélet

Felemás egyezség született a G7-csúcson

A szicíliai Taorminában rendezték a világ hét iparilag legfejlettebb országainak (G7) idei találkozóját. A csúcson terrorellenes lépésekben közös nevezőre jutottak a felek, de a klímaváltozás kérdésében Donald Trump amerikai elnök a többi résztvevőétől eltérő nézetei miatt nem jutottak egyezségre.

A terrorizmus és extremizmus elleni harccal kapcsolatban arról döntöttek, hogy az internetes cégeknek – mint a Facebook, a Google és a Twitter – még többet kell tenniük a jövőben azért, hogy kiszűrjék és töröljék a szélsőséges tartalmakat. Ezeket a lépéseket egyébként Theresa May brit miniszterelnök kérte a G7 vezetőitől azt követően, hogy hétfő este újabb terrortámadás történt brit földön, egész pontosan Manchesterben.

A politikusok kora délutántól kora estig tárgyaltak, mely után Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a klímaváltozás ügyében azért nem tudtak közös álláspontot kialakítani, mert Donald Trump kormánya még mindig nem jutott dűlőre a kérdésben. Az Egyesült Államok elnöke korábban a 2015-ös párizsi klímaegyezményből való kivonulással fenyegetőzött, Gentiloni szerint továbbra is függőben van ez a kérdés.

A hírek szerint a politikusokat kísérő delegációk pénteken lázasan dolgoztak a szombatra készülő záródokumentumon, amelyben a fentieken felül a határok védelme, valamint a migráció témája is szerepel. Az ANSA olasz hírügynökség úgy tudja, a zárónyilatkozat tervezete kimondja, hogy a „migráció kezelése és ellenőrzése hosszú távú válságmegoldást követel, menekültek és gazdasági bevándorlók közötti különbségtétellel”. Egyúttal a migrációt kiváltó okok megoldását szorgalmazza a kiinduló országok segítésével.

A G7-küldötteknek este a taorminai színházban a milánói Scala operaház zenekara adott koncertet, majd Sergio Mattarella olasz államfő várta őket díszvacsorára. Szombaton Paolo Gentiloni és kollégái sajtókonferenciájával zárul a találkozó.

Az 1975-ben alakult G7 csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja. A találkozókon szokás szerint részt vettek az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), az Európai Unió képviselői és a jelentősebb nemzetközi nem kormányzati szervezetek is. A természetvédelmi világalap (WWF) „erős jelzést” sürgetett a G7-től az éghajlatváltozást érintő döntésekben. Természetvédők és más tüntetők százai indultak el a szicíliai csúcs helyszínére egyebek között komphajókkal a szombatra meghirdetett tüntetésre Giardini-Naxosba, amely Taormina mellett, a tengerparton található.

Az esemény előtt egyébként szó esett Trump csütörtöki, brüsszeli kijelentéséről is. Médiaértesülések szerint az amerikai elnök élesen bírálta Németországot Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélésén. A Der Spiegel szerint ezt mondta: „A németek rosszak, nagyon rosszak. Nézzék ezt a sok millió autót, amelyet az Egyesült Államokban eladnak. Ennek véget vetünk.” Juncker megerősítette, hogy Trump bírálta a németeket, de szerinte nem gonosznak, hanem „csak” nagyon nagyon rossznak titulálta őket. Tusk nem nyilatkozott a kérdésről, mint mondta, nem akar részese lenni annak a politikai kultúrának, amelynek szereplői azt lesik, hol tehetnek keresztbe a másiknak.

A fenti eseménnyel lezárult Donald Trump első nagyszabású külföldi körútja, amelynek során a Szaúd-Arábiában, Izraelben, Olaszországban és a Vatikánban, illetve Belgiumban is járt. Odahaza a múlt hét őt övező botrányai miatt parázs hangulat várja.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |