< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Elfogadhatatlan a strasbourgi bíróság ítélete

| Mobile | RSS

Elfogadhatatlan a strasbourgi bíróság ítélete

2017. május 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Nem marad el a fellebbezés

Elfogadhatatlan a strasbourgi bíróság ítélete

szerző:Baranya Róbert

Változatlan a kormány, illetve az Igazságügyi Minisztérium álláspontja az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a két bangladesi menedékkérővel kapcsolatos, hazánkat elmarasztaló ítélete kapcsán, így biztosan megfellebbezi a döntést – tudta meg lapunk.

EJEBA Magyar Nemzet pár hete írt arról, hogy a bár az EJEB több hónappal ezelőtt meghozta ítéletét, a magyar kormány viszont idáig nem támadta meg a döntést. Azt azonban elismerik, hogy a határidő még nem járt le. Ezt erősítették meg forrásaink is, jelezve, hogy júniusban benyújtják a fellebbezést, azaz a bíróság Nagykamarájához fordulnak.

A strasbourgi bíróság a két – azóta is ismeretlen helyen tartózkodó – bevándorlónak fejenként hárommillió forintos kártérítést ítélt meg, miután a Helsinki Bizottság felkarolva ügyüket, pert indított a magyar állammal szemben. A szervezetnek az EJEB szintén hárommillió forint ügyvédi költséget ítélt meg. A bíróság szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik az, ahogy Magyarország a menedékkeresőkkel a határ mellett felállított tranzitzónákban bánnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bíróság márciusi döntése után leszögezte: elfogadhatatlan és végrehajthatatlan egy migránsok kiutasításával kapcsolatos strasbourgi ítélet Magyarország számára, a kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen. Magyarország a szuverenitás megerősítésének elve alapján ragaszkodik ahhoz, hogy eldönthesse: ki az, akit befogadunk, illetve kiutasítunk – tette hozzá Lázár János.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |