< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Eldőlt, nem lehet megállítani Brüsszelt: 6-8 ezer városban épít ki ingyenwifit az EU

| Mobile | RSS

Eldőlt, nem lehet megállítani Brüsszelt: 6-8 ezer városban épít ki ingyenwifit az EU

2017. május 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Eldőlt, nem lehet megállítani Brüsszelt: 6-8 ezer városban épít ki ingyenwifit az EU

Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes wifi hotspotok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen.

Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el a programra, amelynek keretében 6-8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifi-hálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken.

“A kezdeményezés javítani fogja az összeköttetést, különösen azokon a helyen, ahol korlátozott a hozzáférés az internethez” – hangsúlyozta Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos, aki szerint a WiFi4EU üdvözlendő első lépés, de sokkal többet kell tenni a szélessávú kapcsolat EU-szintű megteremtésének érdekében.

A programra olyan települések pályázhatnak, amelyekben még nem működik ingyenes wifi-hálózat. Az unió a rendszer telepítését finanszírozza majd a tervek szerint, a működtetési költségeket nem.

A Jean-Claude Juncker által megígért projekt kritikusai szerint a projektet nem lehet működőképesen megvalósítani. Szerintünk bár az ingyenes wifihálózat kiépítése nem egyszerű feladat, de közel sem lehetetlen. Csak éppen nem biztos, hogy van értelme – van egy sokkal jobb ötletünk.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 376 megnézve, 1 alkalommal mai nap |