< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Botrányba fúló romapolitika((( würgte Skandal Roma-Politik

| Mobile | RSS

Botrányba fúló romapolitika((( würgte Skandal Roma-Politik

2017. május 31. | hozzászólás | Közélet

Botrányba fúló romapolitika

fecsego.eu logo

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

A Fidesz és a Lungo Drom választási megállapodása újra felkorbácsolta az indulatokat a roma közéletben, az Országos Roma Önkormányzat mai ülése is viharosnak ígérkezik.

„Ez nem mehet tovább, minden porcikámmal tiltakozom ellene!” – írta képviselőtársainak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik tagja. Nagyon reméli, a hazai cigányság nem fogja megengedni, hogy Farkas Flórián tovább mutyizzon a romák pénzeivel.

A választási együttműködési megállapodás, amit a Fidesz nevében Kövér László írta alá a múlt héten Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom bukottnak hitt elnökével, felrázta a cigány közéletet. Az indulatok az ORÖ közgyűlésén csapódhatnak le, amit ma, szerda kora délután tartanak a szervezet Dohány utcai székházában.

Bár Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, miniszterelnöki biztos az összeférhetetlenségi szabályok miatt már nem elnöke az ORÖ-nek, mindent elkövet, hogy a háttérből irányítsa a testület működését. Farkas egyik ellenfele, az egri Lakatos Oszkár nagy bejelentésekre készül a közgyűlésen. Lapunknak elmondta, hogy adatai szerint a botrányos Híd a munka világába program szabálytalanságaiból eredő 1,6 milliárdos ORÖ-tartozás a valóságban már 2,4 milliárd forinthoz közelít. A kormány azt a bizonyos 1,6 milliárdot ugyan nem akarja behajtani, de még így is marad csaknem 800 millió forint.

Lakatos Oszkár szerint ez a tetemes tartozás is abban az időszakban halmozódott fel, amikor még Farkas Flórián volt az ORÖ és a Híd a munka világába elnöke. A helyzet ugyanaz, ami az elmúlt években volt: teljesen egyértelmű, hogy kormányzati segítség nélkül az ORÖ képtelen egyenesbe jönni.

A látványos tételek mellett más szabálytalanságok is vannak – mondta a roma képviselő. Nem találta nyomát például annak, hogy lenne leltári nyilvántartás az ORÖ tulajdonában lévő festményekről és egyéb műtárgyakról. Lakatos Oszkár újabb feljelentésre készül. Megerősítette, amit a minap nyilatkozott lapunknak: nem engedni futni a bűnösöket, ha kell, egy jogi szakértői csapat közreműködésével nemzetközi bírósághoz fordul.
Rejtélyes zsarolás
Két fegyveres 4 millió forintot követelt Farkas Flóriántól. Az ismeretlen tettesek rendőrnek adták ki magukat, így csalták egy szolnoki szállodába a fővárosban tartózkodó roma vezetőt.
Az eset még 1995-ben történt. A megyei rendőr-főkapitányság sajtófőnöke a Népszabadságnak akkor elmondta, hogy az álrendőrök megbilincselték Farkas Flóriánt, pisztolyt szegeztek rá, fényképeket készítettek róla. A zsarolók símaszkot viseltek. Jól tájékozottnak bizonyultak, előzőleg a mobiltelefonján is keresték áldozatukat. Magukkal vitték a nála lévő 35 ezer forintot, és egy hét haladékot adtak rá, hogy a roma politikus előteremtse a 4 milliót. Farkas azonban, amint tehette, értesítette a rendőrséget.
Ennél több információ az elmúlt több mint húsz év során nem került nyilvánosságra az ügyről, így azt sem tudni, mit derített fel a rendőrségi nyomozás.

Gyanús ügyek tárháza

Az adóhatóság, a rendőrség és az ügyészség is eljárásokat folytat gazdasági szabálytalanságok, anyagi visszaélések, működési anomáliák miatt. Összesen több tucat feljelentés érkezett, az ügyeket sok esetben egyesítették – mondta lapunknak Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, az ORÖ képviselője.

Makai tagja volt az országos önkormányzat gazdálkodásának átvilágítására létrehozott úgynevezett alternatív vizsgálóbizottságnak. Tanúként többször meghallgatták már. Bármennyire képben van, számára is követhetetlen, hogy melyik feljelentés éppen hol tart. Az egyik hatóság időnként átteszi az ügyeket a másikhoz, ahonnan aztán visszaküldik a feladónak – érzékeltette Makai István, milyen könnyű elveszni a jogi útvesztőben.

A lavinát 2015 elején az LMP-s Hadházy Ákos indította el. A párt antikorrupciós szóvivője hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést: az ORÖ-höz kötődő Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet szerinte százmilliókat költött el úgy, hogy egyetlen rászoruló romát sem juttatott munkahelyhez. A tét azóta milliárdosra nőtt.

Hadházy bejelentése a roma képviselők egy részét is hideg zuhanyként érte. Állították, hogy semmit nem tudtak a gyanús pénzköltésekről Ekkor alakították meg saját vizsgálóbizottságukat, amely azért vette fel az „alternatív” jelzőt, mert az ORÖ hivatalosan nem csatlakozott a kezdeményezéshez. (Ami nagyon is érthető: Farkas Flóriánnak nem volt érdeke, hogy mások szabadon kutakodjanak a szennyesében.)

Az ismeretlen tettes ellen indult eljárások ahhoz az időszakhoz kötődnek, amikor Farkas Flórián volt az ORÖ és a Híd a munka világába program elnöke. A vádakból gazdag csokrot lehet gyűjteni. A teljesség igénye nélkül:

INGATLANVÁSÁRLÁSOK A legnagyobb feltűnést a Gellérthegy utcai iroda megvétele keltette. A Híd a munka világába szövetkezet központjának elképzelt 400 négyzetméteres ingatlan sosem töltötte be funkcióját, viszont több mint 200 millió forintba került – nem számítva a több tízmilliós berendezést. Az ORÖ belső ellenzéke szerint erről sem született közgyűlési határozat.

KOCSIBÉRLÉSEK A még nem is működő szövetkezet fél évre 30 millió forintért bérelt autókat.

TANULMÁNYOK Sok látszatja azoknak a több mint 30 millió forintba kerülő tanulmányoknak sem volt, amelyek elméletileg arról szóltak volna, hogyan kell munkaerőt toborozni a foglalkoztatási szövetkezetbe.

ELSZÁMOLÁSOK A foglalkoztatási szövetkezet elszámolásai sem stimmeltek. Arcát és nevét vállalva egy közfoglalkoztatott azt állította, hogy fizetségként és költségtérítésként százezreket könyveltek el a nevére, de abból a pénzből – másokhoz hasonlóan – egyetlen fillért sem látott.

ÁRVÍZVÉDELEM Közel hétmillió forintot vett fel az ORÖ egyik elnökhelyettese árvízvédelem címén, miközben Farkas Flórián azt nyilatkozta, hogy a védekezésben a romák önkéntesként vettek részt.

JUTALOM Az alternatív vizsgálóbizottság szerint az ORÖ hivatalának vezetői 2011-ben és 2012-ben közgyűlési határozat nélkül vettek fel 140 millió forintot.

ISKOLA Bár az ORÖ már lemondott szolnoki iskolája fenntartói jogáról, előtte azonban – jórészt vitatható módon felvett és elköltött támogatások miatt – legalább 80 millió forintot (más források szerint ennél is többet) kellett visszafizetnie.

BANKETTSZÉKEK Két cég két év leforgása során összesen 33 milliót kapott rendezvényszervezésre, szállításra, vendéglátásra. Az összeg tartalmazza a bankettszékek vásárlására elköltött egymillió forint is.

UTAZÁS A taxiköltség 2011 és 2013 között több mint ötmillió forintot tett ki. Az ORÖ magára vállalta a különféle közlekedési szabálytalanságokért kirótt büntetések (összesen mintegy 400 ezer forint) kifizetését is. Farkas Flórián és egyik társa 2011 tavaszán 642 ezer forintért repült Brüsszelbe.

ADÓTARTOZÁS Adótartozási bírságként és késedelmi kamatként az ORÖ 26, illetve 18 és fél millió forintot fizetett ki, „NAV elvonás rendezés” címén pedig 78 millió forintot.
Farkas Flórián vesztes ölelése
A KORMÁNY PÁRTJÁN Nincsenek konfliktusok. Nem lehetnek botrányok. Nem lehetnek törvénytelenségek. Csak szakszerűség van és professzionalizmus, minden támogatásnak le kell jutnia a magyarországi cigánysághoz – Farkas Flórián ezekkel a szavakkal adta át az ORÖ elnöki székét szövetségesének, a komlói Hegedüs Istvánnak a testület alakuló közgyűlésén, 2014 őszén.
Az új összeférhetetlenségi szabályok miatt ugyanis Farkasnak választania kellett az ORÖ elnöki tisztsége és a parlamenti mandátum között. A fideszes képviselőség mellett döntött. Úgy gondolta, nem vállal nagy kockázatot: a régi harcostárs Hegedüs István azt fogja tenni, amit mond neki.
Csakhogy Hegedüs nem akarta vásárra vinni a bőrét. Minél inkább belelátott a pénzügyekbe, annál inkább tartott attól, hogy a végén még ő kerül börtönbe. Az országos önkormányzat elnökét nem védi a mentelmi jog, ahogyan például egy parlamenti képviselőt. Hegedüs szembefordult Farkassal, de csatát veszített, lemondott.
A felé záporozó korrupciós vádakat Farkas Flórián alaptalannak tartja, de ebben nincs semmi rendkívüli. Ugyanezt mondta már 1996-ban is, amikor hűtlen kezeléssel, sikkasztással és számviteli fegyelem megsértésével gyanúsították. Ekkoriban a szocialista Horn Gyula volt a miniszterelnök, az MSZP és az SZDSZ koalíciója kormányzott. Farkas Flórián végül nem került bíróság elé: Göncz Árpád köztársasági elnök eljárási kegyelemben részesítette.
Nyílt titok volt, hogy a szocialisták jártak közben az érdekében. Farkas Flórián ugyanis a mindenkori kormány – a rendszerváltás utáni első ciklusban az MDF, aztán az MSZP – pártján állt. Könnyedén lendült át egyik oldalról a másikra, de a hintapolitikának a 2002-es parlamenti választások előtt vége szakadt: végérvényesen lecövekelt a Fidesz mellett.
Az a párt, amelyik mögé a Lungo Drom felsorakozott, sokáig biztos lehetett a vereségben. 2010-ben ez a sorozat is megszakadt, a Fidesz kétharmados győzelmét még Farkas Flórián szövetsége sem tudta elrontani.

szerző:Czene Gábor

forrás:népszava online.hu

würgte Skandal Roma-Politik

[Caption id = “attachment_104520” align = “alignleft” width = “150”] Leave a Reply 375 megnézve, 1 alkalommal mai nap |