< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyurcsány: Ha az MSZP és a DK nem tud megállapodni, abból dráma lesz

| Mobile | RSS

Gyurcsány: Ha az MSZP és a DK nem tud megállapodni, abból dráma lesz

2017. május 31. | hozzászólás | Közélet

Gyurcsány: Ha az MSZP és a DK nem tud megállapodni, abból dráma lesz

“Ha sehogy sem tudunk megállapodni, előfordulhat, hogy egyéniben is indulok” – mondta a DK elnöke. Hozzátette: “Olyan helyre fogok menni, ahol nagyon fog fájni az MSZP-nek”.

“Ha DK és az MSZP nem tud megállapodni, abból dráma lesz. Nekünk az a dolgunk, hogy képviseljük a programot és a választóinkat. Realitás, hogy létezik a DK. Úgy tenni, hogy nem létezünk, azt velünk nem lehet megtenni. Nem mondhatok le arról, hogy képviseljem a választóimat” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Botka László teljesíthetetlen feltételeket szabott a kettejük közötti megbeszélések folytatásához – állította DK elnöke.

“Kikötné, hogy lényegében egyedül állít listát, lényegében egyedül szabja meg, hogy kik legyenek az egyéni a jelöltek a körzetekben, hogy ki legyen a listavezető, és hogy mi legyen a közös program”

– mondta Rónai Egonnak Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint éppen ezekről a feltételekről kellene szólni a tárgyalásoknak.

A DK elnöke azt is elmondta, hogy Botka szerdán Brüsszelben találkozik a fideszes Navracsics Tiborral, Orbán Viktorral már kétszer találkozott, míg “vele egyszer sem, ez így nincs rendben”.

Akkor jelentkezzen, ha elfogadják a 4 pontot

Gyurcsány hibásnak tartja azt a stratégiát, amely visszafele mutogat, és átveszi a Fidesz retorikáját az, aki a szocialisták közül nem engedi indulni azokat, akik felelősek lehetnek a Fidesz által megszerzett kétharmadért. Gyurcsány egyetlen vitára nem emlékszik, közte és Botka között, amikor Botka is tagja volt a parlamentnek és később a szocialista pártnak.

“Nekünk el kéne fogadnunk, hogy Botka állítja a listát, úgy, hogy nem tudjuk, mit akar kezdeni a hatalommal” – vetette fel a beszélgetésben a DK elnöke. Azt kezdeményezte Gyurcsány, hogy előbb beszélgessenek, szívesen meghallgatná, mit tervez Botka.

Azt is felidézte, mit javasolt: „Bízzál magadban, hátha meg tudunk valamiben állapodni”.

De mindig azt a választ kapta, akkor jelentkezzen, ha a DK elfogadja a 4 pontot.

Rónai Egon megkockáztatta: a cél nem írja felül ezt a viaskodást? Nem fontosabb a két pártnak a kormányváltás ennél a huzakodásnál? – tette fel a kérdést a műsorvezető. Gyurcsány azonnal rávágta, hogy persze fontosabb, de ahhoz tárgyalni kellene. Botka nyilatkozatára, hogy az eredményjelző számít, úgy reagált a DK elnöke, hogy az ő pártja nőtt a,leggyorsabban és mindenütt nyertek, ahol elindultak, több helyütt jobb eredményt értek el, mint a szocialisták.

Felvette, mekkora felháborodás lenne abból, ha ő akarná megmondani, hogy kik legyenek az MSZP listáján.

Gyurcsány érzékeltette: “Én értem Botkát, ledob magáról mindent, ami 2010 előtt volt. De, ha ez a stratégia, akkor Gyurcsányozni kell. Ezt ő konzekvensen viszi, csakhogy, aki szeretné eldobni a múltját, az megsérti a választóit. És már megint kihegyeződik a kérdés egy lehetetlen dologra. A Gyurcsányozásra. Az csak a Fidesznek jó” – mondta a politikus.

A választási rendszer a nagy pártoknak jó

A választási rendszert is elemezte a DK elnöke: ez a választási rendszer a nagy pártoknak kedvez. Két lehetséges stratégia van. Vagy összeállnak a pártok, vagy a másik változat, hogy meghódítom az egyik oldalt, ledarálom a kicsiket és egyedül mondom azt meg, mi legyen – utalt Botkára Gyurcsány, azzal kiegészítve, hogy ebben a DK nem lesz partner.

Üzent Botkának: nyerje meg magának a választókat, de nehéz helyzetben van a DK-val, mert ennél nagyobb egységben lévő párt nincsen, innen elvinni bázist, pokoli nehéz lesz.

“Ez az iszapbirkózás odáig el tud menni, hogy mindenki felállítja az egyéni jelöltjeivel a listát, akkor nekünk van 106 jelöltünk. Akinek a listája a legtöbbet kap, az majd megnevezi a miniszterelnököt” – ez a DK javaslata.

“Ha sehogy sem tudunk megállapodni, előfordulhat, hogy egyéniben is indulok. Ha ilyen lesz a helyzet, akkor elindulok”

– mondta Gyurcsány.

“Olyan helyre fogok menni, ahol nagyon fog fájni az MSZP-nek, ha elindulok”

– tette hozzá.

Azzal a példával jött elő a DK politikusa, hogy mit szólna ahhoz a műsorvezető, ha azt mondanák neki, hogy hagyja ott a szakmáját. “Engem a politizálástól akarnak eltiltani, de ez a szakmám” – tette hozzá. “És vannak támogatóim, ahogy önnek nézői. Nincs olyan mérés Magyarországon, hogy Gyurcsány többet visz, mint hoz” – állította.

“Nem kell listában megállapodnunk, az egyéni körzetben kell megállapodni. Láthatóan nem tudunk megállapodni az MSZP-vel. Miért kell nekem elfogadni, amit Botka mond?” – tette fel a kérdést. Majd azzal fejezte be, hogy mit mondott Botkának:

“Laci értsed meg, tárgyalni kell. ha nem szóban, akkor írásban. Erre Botka azt mondta, jól van, akkor írjál levelet. Én pedig levélírásban jó vagyok”

– zárta a beszélgetést Gyurcsány.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 371 megnézve, 1 alkalommal mai nap |