< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Védhetetlen Brüsszel kritikája)))) Bruxelles critique indéfendable

| Mobile | RSS

Védhetetlen Brüsszel kritikája)))) Bruxelles critique indéfendable

2017. május 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Védhetetlen Brüsszel kritikája

fecsego.eu logo


www.fecsego.eu nemzetközi hírportál

A magyar kormány nem állítja meg Brüsszel gazdaságpolitikai ajánlásait, sőt meglepetésre a kritikák nagy részével is egyetért, bár a bizottság korrupcióról szóló megállapításaival vitatkozik.

A magyar kormány nem utasítja el az Európai Bizottság jövő évre vonatkozó gazdasági előrejelzését és ajánlásait, csupán részleges kritikát fogalmaz meg egyes megállapításaival szemben — tudta meg a Népszava. Értesüléseink szerint Budapest elsősorban a korrupció mértékére és a közbeszerzések átláthatatlanságára vonatkozó brüsszeli megjegyzéseket kifogásolja.

Mint lapunk is beszámolt róla, az uniós testület a múlt héten hagyta jóvá a tagállamok nemzeti reformterveit értékelő “országspecifikus ajánlásait”. A 28 országnak hétfőig kellett reagálnia a bizottsági felvetésekre.

Magyarországról szóló értékelésében az Európai Bizottság többek között fiskális kiigazítást javasolt, és egy sor szociálpolitikai intézkedést a szegénység csökkentésére, a romák oktatási felzárkózásának elősegítésére. Hiányolta a kiszámítható és áttekinthető szabályozást a szolgáltató szektorban, különösen a kiskereskedelemben. Hangsúlyosan bírálta a korrupciót, a közbeszerzéseket pedig egyenesen áttekinthetetlennek nevezte.

Úgy tudjuk, hogy a magyar kormány válaszában viszonylag terjedelmes kritikát fogalmaz meg e két utóbbi megállapítással szemben, kétségbe vonva a jelentésnek azt a kitételét, ami szerint Magyarországon “magas a korrupció kockázata”. Budapest szerint nincs bizonyíték arra, hogy a helyzet romlott e téren, sőt, a kormányzati intézkedések éppen hogy csökkentették a pénzügyi visszaélések lehetőségeit – írják a válaszban.

Nem ért egyet a kormány azzal a bizottsági megjegyzéssel sem, ami hiányolja a romák kirekesztésének megszüntetését célzó szisztematikus intézkedéseket. Visszautasítja továbbá azt a brüsszeli kritikát, hogy beavatkozott a szabadpiaci folyamatokba és szigorúbb követelményeket határozott meg a független személyszállítási szolgáltatókkal szemben. A nyilvánvalóan az Uberre vonatkozó megállapítást azzal veri vissza a kormány, hogy döntésével pusztán az engedély nélkül működő szolgáltatókat igyekezett megregulázni.

Figyelemre méltó, hogy a bizottsági ajánlásokra adott válaszában Magyarország nem utasítja el azt a bizottsági értékelést, ami szerint “a 2017-ben elfogadott felsőoktatási törvény tovább rontja (az oktatás) helyzetét”. A kitétel egyértelműen a Lex CEU-ra vonatkozik.

Az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásairól és a hozzájuk fűzött kormányzati megjegyzésekről a tagállamok illetékes diplomatái ezen a héten tárgyalnak, majd a várhatóan konszenzusos szöveg a miniszterek tanácsa elé kerül.
Kritikák és ajánlások
A kormánynak csökkentenie kellene az alacsony jövedelműek számára az adóéket és egyszerűsíteni az adórendszert, elsősorban a szektorspecifikus különadók csökkentésével, erősítenie kéne az állami beszerzések átláthatóságát, valamint jobb korrupcióellenes keretrendszert kellene kidolgoznia.
A kormánynak módosítani kell a közmunka rendszerén, növelni kell a munkanélküli segély folyósításának időtartamát, javítani kell a diákok tanulmányi eredményén, és a romák részvételén az általános oktatásban.
A stabilitási és növekedési paktum preventív ágában érvényes fiskális szabályoknak megfelelő költségvetési politikát kell folytatnia a kormánynak, különben a hiány és az államadósság mértékének csökkentése az előírt szintre nehézségeket okoz már 2018-ban.

szerző:Halmai Katalin (Brüsszel
forrás:népszava online.hu

Bruxelles critique indéfendable

[Légende id = “attachment_104520” align = “AlignLeft” width = “150”] Leave a Reply 374 megnézve, 1 alkalommal mai nap |