< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Visszaesett a Fidesz, jönnek fel az ellenzéki pártok

| Mobile | RSS

Visszaesett a Fidesz, jönnek fel az ellenzéki pártok

2017. május 31. | hozzászólás | Közélet

Visszaesett a Fidesz, jönnek fel az ellenzéki pártok

Negyed év alatt 6 százalékpontot bukott a kormánypárt, 8-at javított az ellenzék. A Fidesz előnye nagy, de az ország egyes részeiben többen akarnak baloldali kormányt – írja a 24.hu a Republikon Intézet adatai alapján.
Visszaesett a Fidesz, jönnek fel az ellenzéki pártok

A Fidesz támogatottsága 2 százalékponttal csökkent áprilishoz képest, ha azonban három hónapos időszakot vizsgálunk, az látszik, hogy február óta a kormánypárt 6 pontot gyengült a pártválasztók között, most 45 százalékon áll – erre jutott a Republikon Intézet májusi közvélemény-kutatása.

Jön fel az ellenzék

Az ellenék 8 százalékpontot erősödött. Az MSZP 4, a Jobbik 3 százalékpontot javított negyed év alatt: a szocialisták így a pártválasztók között 19 százalékot mondhatnak magukénak, míg a Jobbik 17 százalékot. Négy százalékon áll a februári mérésben még nem szereplő Momentum. Az ellenzék teljesítményén az ront valamelyest, hogy az LMP, az Együtt és a PM is veszített 1-1 százalékpontot három hónap alatt.

A teljes népességben a Fidesz 27 százalékon, az MSZP 12, a Jobbik 10, a DK 4, az LMP 3, a Momentum 2, az Együtt és a Liberálisok 1-1 százalékon áll. Harminckilenc százalékuknak pedig nincs pártja.

A pártválasztók között a Fidesz tábora 45 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 17, a DK 6, az LMP 5, a Momentum 4, az Együtt 2, Fodor Gábor pártja 1 százalékon áll.

Harmaduk nem válaszolt

A Karácsony Gergellyel kampányoló Párbeszéd támogatottsága egyik kategóriában sem éri el az 1 százalékot.

A Republikon regionális bontást is készített arról, hogy a választók milyen kormányt szeretnének 2018 után. Ezekkel az adatokkal a nagy hibahatár miatt óvatosnak kell lenni, de látszik, hogy a hétből két régióban, így Közép-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon a baloldal megelőzi, a Dél-Alföldön pedig megközelíti a Fideszt.

A teljes népesség harmada egyébként nem tud, vagy nem akar válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen kormányt szeretne 2018 után, és gyakorlatilag ugyanennyien (32 százaléknyian) vannak azok, akik a Fidesz-kormány maradásában bíznak. Baloldali-liberális kabinetet 23, jobbikos vezetésűt 12 százalék szeretne.

A reprezentatív felmérés ezer ember megkérdézésével, május 6-a és 17-e között történt.

fecsego.eu)atv.hu

Leave a Reply 404 megnézve, 1 alkalommal mai nap |