< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egyre jobban durvul a sofőrhiány vidéken, Szegeden például már olyan kevés a buszvezető, hogy olykor a szerelőket ültetik a volán mögé.

| Mobile | RSS

Egyre jobban durvul a sofőrhiány vidéken, Szegeden például már olyan kevés a buszvezető, hogy olykor a szerelőket ültetik a volán mögé.

2017. július 31. | hozzászólás | Közélet
Olyan nagy a hiány, hogy megesik, hogy a szerelőket is beállítják vezetni / Illusztráció: Northfoto

Egyre jobban durvul a sofőrhiány vidéken, Szegeden például már olyan kevés a buszvezető, hogy olykor a szerelőket ültetik a volán mögé.

Egyre kevesebb a buszsofőr a vidéki városokban, ugyanis mindenki inkább a főváros vagy külföld felé veszi az irányt – tudta meg a Délmagyar. A lap kiderítette, hogy a bruttó órabér Szegeden például ezer forint, a túlóráért, ha ezt a pihenő- vagy szabadidőben kell teljesíteni, akkor százötven százalék jár, míg a budapesti cégnél az órabér 1300 forint, ezen kívül a munkavállalónak még ingyen szállást is biztosítanak, sőt a sétajáratra pedig már 1450 forintos órabérért keresnek buszsofőröket. Németországban ennek a háromszorosát kereshetik a sofőrök, de az egyik német cégnél dolgozó sofőr a közösségi oldalon még azt is megjegyezte, hogy évente 500 euró nyaralási támogatást is kapnak. A családosok és az idősek maradnak, akik viszont túlterheltek. Aki teheti, az menekül:

– A nemrég kirúgott villamosvezető feljött Pestre, itt akár hetvenezer forinttal is többet kereshet majd – mondta Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

– Egyelőre nem beszélhetünk akut munkaerőhiányról és drasztikus elvándorlásról sem – mondta Majó-Petri Zoltán. Az SZKT ügyvezetője szerint még képesek a távozó munkavállalók pótlására, hetente négyszáz túlóra mellett, így az a szolgáltatás színvonalát nem veszélyezteti.

– Társaságunk törekszik arra, hogy minél több járművezetőnek legyen trolibuszra és villamosra is jogosítványa, így a létszámhiány rugalmasabban kezelhető – tette hozzá, majd elárulta: vannak más területen dolgozók, jellemzően szerelők, akik jogosítvánnyal rendelkeznek, ilyenkor ők is beállnak vezetni.

forrás:Blikk.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |