< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kiszűrik a kétes szereplőket Tállaiék

| Mobile | RSS

Kiszűrik a kétes szereplőket Tállaiék

2017. július 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kiszűrik a kétes szereplőket Tállaiék

fecsego.eu logo

Isten áldja Magyarországot és óvja a www.fecsego.eu nemzetközi hírportált

Illusztráció: Shutterstock

A pénzügyőrök különös figyelmet fordítanak az adózási szabályokat megszegő vállalkozók kiszűrésére és az az ekáer szabályok betartására, ugyanis ez a leghatékonyabb eszköz a fiktív és adózatlan áruk kereskedelmével szemben – nyilatkozta Tállai András.
hirdetés

A nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az előre bejelentett ellenőrzési akció a megelőzést, az adómorál javítását szolgálja, valamint azt, hogy egyetlen vállalkozó se szegje meg az adózási szabályokat, amelyek nemcsak a költségvetési bevételeket biztosítják, hanem a tisztességes piaci versenyt is. Az államtitkár közölte: az elektronikus rendszerrel a hivatal nyomon követheti az ország útjain haladó teherautókat, egyebek mellett az útdíjbefizetést ellenőrző kamerák és a tengely-súlymérő állomások adatainak segítségével. Az áruforgalom kétes szereplői így gyorsan kiszűrhetők, velük szemben szinte azonnali hatósági fellépésre nyílik lehetőség. Az államtitkár szerint a legtöbb esetben már akkor lefülelhető a forgalmi adócsalás, amikor az elkövetők még csak az előkészületeknél tartanak.

Tállai András

FOTÓ: Népszava

Tállai András kiemelte: az első fél évben a NAV munkatársai a közúti ellenőrzéseknél több mint 10 ezer törvénysértést jegyzőkönyveztek. A leggyakoribb mulasztás, amikor az ellenőrzött teherautót nem jelentik be az ekáer-be. De a NAV munkatársai olyan esettel is találkoztak már, amelynél az adózók akkor regisztrálják szállítmányukat azonnal, amikor az ellenőrök megállítják a teherautót. Ez többnyire olyan élelmiszer-szállítmányoknál fordul elő, amelyeket a nagykereskedelmi elosztó-központok hoznának forgalomba, az adóhivatal tapasztalatai szerint többnyire számla nélkül. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az utólagos bejelentés ténye egyértelműen azonosítható, így a mulasztás szankcionálható.

Egyébként az ekáer az egészségre káros élelmiszerek kiszűrésére is alkalmas, ezt támasztja alá, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idén június végéig 33 esetben semmisítette meg a közúti ellenőrzéseknél kiszúrt, jellemzően igazolatlan eredetű és még állati takarmánynak is alkalmatlan szállítmányokat.

fecsego.eu)népszava online.hu

Leave a Reply 147 megnézve, 1 alkalommal mai nap |