< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nagy változások jönnek a patikákban – erre kell figyelni

| Mobile | RSS

Nagy változások jönnek a patikákban – erre kell figyelni

2017. augusztus 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nagy változások jönnek a patikákban – erre kell figyelni

Nagy változások jönnek a patikákba, a tesztüzem már el is indult / Illusztráció: MTI - Balaton József

Nagy változások jönnek a patikákba, a tesztüzem már el is indult / Illusztráció: MTI – Balaton József
Blikk-összeállítás

Változnak a receptfelírási szabályok nevembertől. Az új rendszer tesztelését már 22 patikában elindították, most mi is megmutatjuk a legfontosabb változásokat.

Hirdetés

Az új rendszerben többek közt elbúcsúzhatunk a papírreceptektől, mivel minden egy számítógépes rendszerben fog történni – tájékoztat az ATV.

A felírt receptek kiváltása két féle módon történhet majd: vagy igazoljuk magunkat a személyinkkel, vagy be tudunk mutatni egy orvos által kiállított felírási igazolást. Ezt az igazolást kell kérni akkor is, ha majd más helyett szeretnénk kiváltani a szükséges gyógyszereket. A változtatások november elsejével lépnek érvénybe, a tesztidőszak azonban már most, augusztusban elindult, eddig 22 patikában próbálják ki a papír nélküli gyógyszerkiváltást. Ez az időszak egészen szeptemberig tart, ekkor a többi patikának is lehetősége lesz becsatlakozni az új rendszerbe. Ónodi-Szűcs Zoltán Egészségügyért felelős államtitkár leszögezte, hogy az újítások rendkívül bizonságosak, mindenki csak annyi adathoz fog hozzáférni, amennyihez az adott beteg érdekében szükséges, a rendszer fejlesztését az Európai Unió is támogatta, összköltsége közel 7,6 milliárd forint volt. Az államtitkár hozzátette, hogy egészségügyi szempontból is biztonságosabb lesz az, ha megszűnik a papír alapú kiváltás, ugyanis amennyiben két orvos, két egymásnak ellentmondó receptet írna fel egy betegnek, akkor a patikusnak lehetősége lesz ezt jelezni a betegnek és az orvosoknak is.

forrás:Blikk.hu

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |