< Böngészés > Főoldal / Vásárlói panaszok / Blog article: Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek

| Mobile | RSS

Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek

2017. augusztus 24. | hozzászólás | Vásárlói panaszok

Pénzügy

Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja a forint bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréjét, mostantól a megújított 1000 forintos címletű bankjegyeket bocsátja ki.


Itt az új 1000 forintos bankjegy a húszezer/kétezer forintos sikerkonstrukció mintájára

Holnaptól, azaz augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetési eszközzé válnak, majd jövő év március elsejétől forgalomba is kerülnek. Természetesen a régiek tovább, 2018. október 31-ig lesznek használhatóak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdai sajtótájékoztatóján.

A “dizájnosabb”-nak jellemzett új ezres hamisításbiztos is, a bankjegy előoldalának közepén ugyanis vagy egy holló, amelynek színe a bankjegy mozgatására bíbor színről zöldre vált és vissza. De a rejtett kép és a mikroírás végképp ellehetetleníti a másolását. Az ezres UV-fényben is könnyen azonosítható lesz. A bankjegy hátoldala változatlanul a visegrádi Herkules-kutat ábrázolja.

Az MNB 2014 óta cseréli folyamatosan a régi bankjegyeket. A régi papírpénzek közül lehet még használni a húszezreseket, de ezeket is csak az év végéig. A régi 10 000 forintosok továbbra is korlátozások nélkül használhatók a készpénzforgalomban, bevonásukról az MNB később hoz döntést. Bár kevésbé látványosan, de a bankjegycserével párhuzamosan zajlik az érmék cseréje is: a 2012-es alkotmánymódosítással miatt ugyanis az új érméken a korábbi Magyar Köztársaság helyett a Magyarország felirat szerepel.

Forrás: MNB
forr.s:ma.hu
Leave a Reply 330 megnézve, 1 alkalommal mai nap |