< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Őry Mariann:Merkel-fordulatok

| Mobile | RSS

Őry Mariann:Merkel-fordulatok

2017. augusztus 31. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Őry Mariann:Merkel-fordulatok

Álláspont. Közeleg a német választás, Angela Merkel szokásos nyárzáró sajtótájékoztatója is izgalmasabb lett ettől

szerző:Őry Mariann
A német kancellár „nagyot ment”, mindenki megkapta a magáét. Kiosztotta a lengyeleket, a törököket és úgy általában az uniós tagállamokat, így persze minket is. Merkel óvatosan és okosan kampányol, nem esik pánikba, ha a legújabb közvélemény-kutatások rá nézve hátrányosak, bölcsen kivárt akkor is, amikor éppen a szociáldemokrata Martin Schulz népszerűsége szökött az egekbe, történelmi léptékkel nézve úgy öt percre. De még ezzel együtt sem lehet elmenni amellett, hogyan kezeli a kancellár a migráció kérdését 2015 óta.

Merkel népszerűségének nem tett jót a két évvel ezelőtti határnyitás, s politikai megfontolásból, szövetségeseinek nyomása, valamint az egyre kellemetlenebb valóság hatására időről időre kormánya bizonyos szigorításokat lebegtetett meg. Többször is fordulatot – na jó, óvatos fordulatot – kiáltott a sajtó, amikor Merkelből előjött a reálpolitikus, és a kitoloncolásokról meg hasonlókról kezdett beszélni. Odáig persze sose ment el, hogy belemenjen a bajorok által sürgetett felső határ meghúzásába, noha kellene, hogy az elemi józan ész mondassa vele: nincs olyan ország, amely korlátlan számú emberen tudna segíteni. Most azonban Merkel jól áll, egyértelműen lehagyta Schulzot, s ha nem történik valami egészen váratlan fordulat, megtarthatja a székét.

Ennek megfelelően ráerősített kedvenc szólamára, miszerint jó döntés volt 2015 szeptemberében megnyitni a határt. Persze, legyünk igazságosak, valóban presztízskérdés lehet nem beismerni egy ekkora ordas hibát. Merkel újra megpróbálja kihasználni 2015-ös emberbaráti dicsőségét. Emlékezzünk, az azóta részben pont emiatt megbukott osztrák kancellár, Werner Faymann is felmászott mellé az Igazán Jó Emberek piedesztáljára, sőt, az azóta szintén megbukott Zoran Milanovic horvát kormányfő is erre pályázott, hiszen amikor Faymannal karöltve épp nem Magyarországba törölte bele a lábát, akkor Ferenc pápával helyezte magát egy ligába. Merkel is úgy érezte, kell egy picit rúgni a magyarokba, és ismét elmondta, humanitárius szükséghelyzetet kellett kezelnie, hiszen a magyarok megtévesztették a menekülteket.

Magyarországot 2015 nyarán a változatosság kedvéért bokszzsáknak nézték, a határkerítés még nem épült fel, a migránsok pedig végtelen tömegekben érkeztek a balkáni útvonalon, és Németországba tartottak. Eszük ágában sem volt a magyar menekülttáborokba vagy egyéb létesítményekbe menni, értelemszerűen, hiszen Nyugatra akartak menni, vonattal. Magyarország megtehette volna, hogy magasról tesz az egészre, de egyrészt józan ország nem kockáztatná a biztonságát azzal, hogy átjáróházzá válik, másrészt pedig éppen Bécs és Berlin nyomatékosította, hogy egyrészt kötelességünk regisztrálni a menekülteket – dublini egyezmény –, másrészt nem engedni őket tovább, mert attól, hogy tőlünk kapnak egy papírt, nem mozoghatnak szabadon a schengeni övezetben. Az internet és főleg a Soros-aktivisták segítésével remekül tájékozott migránsok nem akartak sem regisztrálni, sem itt maradni.

Az mára világossá vált, hogy Merkel valószínűleg nem a fél világot akarta Németországba engedni, hanem azt az aktuális tömeget, amely éppen ott volt. A határt viszont később nem merte lezárni, mert az rosszul mutatott volna a híradóban. Páratlan politikusi nagyságra vall. Most abban bízhatunk, hogy Merkel bölcsebb lesz, amikor újraválasztják. Mert újraválasztják, és még örülhetünk is neki, mert legalább nem Schulz nyer.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 270 megnézve, 1 alkalommal mai nap |