< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Bán Károly:Egy nem korrupciós ügy

| Mobile | RSS

Bán Károly:Egy nem korrupciós ügy

2017. október 1. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Bán Károly:Egy nem korrupciós ügy

Álláspont. Kiderült, a közvéleményt egykoron lázban tartó, a Nokia-dobozokban szállított kenőpénzekről is szóló úgynevezett BKV-ügy „nem korrupciós ügy volt”

szerző:Bán Károly

Kiderült, a közvéleményt egykoron lázban tartó, a Nokia-dobozokban szállított kenőpénzekről is szóló úgynevezett BKV-ügy, amelynek fővádlottja Hagyó Miklós, a szocialisták ikonikus alakja, egykori főpolgármester-helyettese volt, s amely pénteken jogerősen is lezárult, „nem korrupciós ügy volt”. Nem én állítom ezt, a Szegedi Ítélőtábla másodfokon jogerős ítéletet hirdető bírája a határozat indoklása során mondta, amikor elmagyarázta, miért enyhített tovább Hagyó Miklós eredendően is nagyon enyhének tűnő, első fokon a Kecskeméti Törvényszéken meghozott büntetésén.

Ez ugye két év börtönbüntetés volt, négy évre felfüggesztve. A közvélemény nagyobb része már ezt is megdöbbenéssel fogadta. Ebből lett most másfél év, három évre felfüggesztve. A vád szerint a bűnszervezet fejére, a szocialista keresztapára nézve. Az eredeti vád lényege szerint két politikus, a szocialista Hagyó és a szabad demokrata Demszky Gábor főpolgármester politikai főtanácsadója, Mesterházy Ernő a közlekedési vállalat egyes részlegeit egymás közt lényegében felosztva felbujtotta és szükségtelen szerződések megkötésére kényszerítette a BKV magas beosztású vezetőit. Uram bocsá’ a fél ország azokon a szerződéseken röhögött, amelyeket aztán ezek a tisztelt végrehajtó urak megkötöttek, beleértve a fénymásolók összeszámlálását, Eleonóra asszony majd százmilliós végkielégítését, a Hócipő szponzorálását, és a jó ég tudja már, ki mindenki volt még kegyeltje a közlekedési vállalat közpénzei szórásának a balliberális szélrózsa minden irányába.

Erről mondta ki tegnap jogerősen a bíróság: a BKV-ügy „nem korrupciós ügy volt”. Csupán egymástól elkülönülő vagyonihátrány-okozás történt. Ezt is a bíró emelte ki indoklása során. Úgy fogalmazott, a vagyonihátrány-okozás csupán a „folytatólagosság bűnegységébe tartozott”. Az eredeti vádirat szerint másfél milliárd forint értékben fejték meg a közlekedési vállalatot. Még maga a BKV volt vezérigazgató-helyettese – akinek a vádlottak közül egyedül kell most három évre börtönbe vonulnia, a többiek esetében a büntetési cél szabadságvesztés nélkül is elérhető, így szólt az indoklás, amelyet a hivatalos verdikt szerint egy jogállamban tiszteletben kell tartani –, nos, még Regőczy Miklós is azt állította 2010-ben egy lapinterjúban, hogy a cég, vagyis „a BKV a fővárosi koalíció kifizetőhelyeként működött”.

Regőczy csak tudta, mit beszél. Rosszul tudta, hét év után kiderült, a bíróságok szerint semmi nem igazolódott be ebből a büntetőeljárásban. Demszky főpolgármester főtanácsadója esetében eredménytelen maradt a felbujtásra tett kísérlet, őt már első fokon is felmentették, s ezt most helyben is hagyták. Hagyó Miklós pedig nem vesztegetett és nem is zsarolt parizerfalatozás közben, pusztán csak hűtlen kezelésre bujtogatott és a hivatalával élt vissza.

Egyébként a közhivatalával, de a jog ilyen különbséget nem tesz.

Most pedig már arról is jogerős ítélet szól, hogy a Nokia-dobozos ügy, amelyről megtudtuk, hogy éppen tizenötmillió forint fér el benne, „még az sem volt korrupciós ügy”. Ahogyan a bíró fogalmazott, a vád ura az ügyész, arról már nem a bíróság tehet, ha a vád nem szolgál elegendő bizonyítékkal a vád alátámasztására. Jelesül arra célzott, hogy ebben az ügyben a nyomozóhatóság ki sem hallgatta azt az üzletembert, aki a vezérigazgató előbb beismert, majd a bíróságon visszavont vallomása szerint átadta azt a pénzösszeget, amivel a Nokia-dobozt fel lehetett tölteni.

Hagyó Miklós egyébként kisimultan távozott a bíróságról, és majd kér némi kártérítést az előzetesben töltött fél évért.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |