< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Botka László lemondott

| Mobile | RSS

Botka László lemondott

2017. október 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Botka László lemondott

Döntését Szegeden jelentette be, rögtönzött sajtótájékoztatón. Alább közöljük a tájékoztató szövegét.

Fontos bejelentéssel fordulok azokhoz, akik hozzám hasonlóan Magyarország sorskérdésének tartják azt, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a demokratikus erők leváltsák Orbán Viktor bűnös rendszerét.

Azért állok most Önök elé, hogy bejelentsem, a mai nappal lemondok a miniszterelnök-jelöltségről. Erről nemrég értesítettem pártom vezetőit, és azokat a szövetségeseimet is, akik már eddig felsorakoztak mellém a kormányváltó szövetségbe.

Sajnos, ez a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal. Pedig ezek közös választási fellépése a Magyar Szocialista Párttal előfeltétele lenne a sikernek.

Pont egy hete, hétfőn fontos bejelentést tettem az MSZP vezetőivel együtt. Olyan ajánlattal fordultunk hat demokratikus párthoz, melyben az MSZP lemondana listás helyei feléről, azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás.

Ez jelenthetné a Fidesz rendszerének a végét.

A Fidesz néhány ügynökének azonnali média-megjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal.

Ez az én elmúlt néhány hónapnyi munkám, politizálásom kudarca. Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta. Szavazóik majd eldöntik, honorálják-e ezt a lépésüket.

De én arra vállalkoztam 2016 decemberében, hogy eddigi politikai tapasztalataimat, szegedi politizálásom eredményeit felhasználva, és szinte lehetetlen helyzetben győzelemre vezessem Magyarország demokratikus oldalát.

Új politikát hirdettem és olyan stratégiát, amely meggyőződésem szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése. Csak így lehet legyőzni a Fideszt.

Sajnos hibáztam, mert nem gondoltam, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán- rezsim parlamenti padsoraiban.

Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is.

Hibáztam, mert alulértékeltem a Fidesz aljasságát, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást.

Tervem az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott.

Elbukott, mert világossá vált, hogy a magyar demokratikus ellenzék nem akar nyerni, nem akarja leváltani Orbán nemzetáruló rendszerét.

Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését.

A felelősséget vállalom, ezért a mai nappal lemondok az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről, lemondok a miniszterelnök-jelöltségről.

Hiszek a tágabb közösségemben, és hiszek a magyar emberekben. Büszke vagyok arra, hogy pártom 95%-a mellettem állt, amikor új politikai tartalmat, valódi baloldali politikát hirdettem. Mellettem állt akkor is, amikor kimondtam: egy út vezet a győzelemhez, a közös lista-közös jelöltek-közös miniszterelnök-jelölt politikája a demokratikus oldalon. Sajnálom, hogy ez a recept nem kellett néhány politikusnak.

Hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé. Addig is őrzöm városomat, Szegedet, a szabadság és az igazságosság szigeteként.

 
Mi történik és miért?
“Nehéz pontosan értelmezni, hogy ki mozgatja a szálakat, de az elég valószínű, hogy az eseményeknek iránya van. Megjelenik Ron Werber, az MSZP volt tanácsadója az LMP mellett, állítólag ingyen vállalva a munkát. Csatlakozik az LMP-hez Demeter Márta, az MSZP volt képviselője. A Medián látványosan kimutatja, hogy zuhan az MSZP és erősödik az LMP. A Lattmann-Tarjányi páros olyan szédületes és formabontó interjúkat ad, amelyek kiválóan alkalmasak az MSZP nevetségessé tételére, majd Lattmann elmondja, hogy az LMP jelöltjét tökéletesen alkalmasnak tartja. Hogy mi történik? Az MSZP kinyírása és az LMP megemelése zajlik éppen. Nem esélytelenül” – Török Gábor elemző értékelte így az elmúlt napok eseményeit a Facebookon.

 

Gyurcsányék hátat fordítottak

Hiába vált engedékenyebbé az MSZP, a DK egy huszárvágással hátat fordított a demokratikus ellenzék egységes választási fellépésének, a közös listának, és a közös jelölteknek – írtuk korábban.

A szocialisták álláspontja nem változott, továbbra is ellenzéki összefogást, közös listát és közös egyéni jelölteket javasolnak. Az MSZP szerint a Demokratikus Koalíció (DK) éveken át másról sem beszélt, mint az összefogás szükségességéről, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc most hátat fordított az ellenzéki tárgyalásoknak. Így reagáltak szombat délután a DK közleményére, amely szerint ők már nem tudják követni az MSZP álláspontjának változásait a demokratikus ellenzék választási együttműködésével kapcsolatban, ezért a párt elnökségi döntése alapján koordinált egyéni jelöltállítást javasolnak és önálló listát állítanak a 2018-as választásra. Azt is írták: az MSZP stratégiája és az elmúlt kilenc hónapban követett politikája lehetetlenné teszi a közös listás indulást.

A DK bejelentésének időzítése különös, hiszen Botka László tavaly december óta mindvégig a közös lista és a közös jelöltek szükségességéről beszélt, s noha az MSZP miniszterelnök-jelöltje hajthatatlan maradt abban, hogy nem szeretne egy listán szerepelni Gyurcsánnyal, a szocialisták álláspontja épp puhulni látszott e kérdésben. A DK döntése ráadásul némileg ellentmond Gyurcsány napokban tett kijelentésének, miszerint a demokratikus ellenzéki pártok akár az összes választókerületet elveszíthetik, ha külön-külön indulnak a Fidesz ellen. Az MSZP azt már januárban egyértelművé tette: a koordinált indulás a jelenlegi választási rendszerben nem lehet működőképes, vélhetően ezért tett az elmúlt napokban lépéseket a DK felé Molnár Gyula. A pártelnök lényegében azt jelentette be: az MSZP nyitott minden tárgyalásra, akár olyanra is, amely Gyurcsány választási listán való szerepléséről szól.

Mindeközben a Publicus Intézet friss – a Vasárnapi Hírek megrendelésére készült – felmérése szerint a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 25 százalékon állt szeptemberben, a Jobbik is hozott egy százalékpontot, ezzel 11 százalékon áll, az MSZP pedig 12 százalékos támogatottságra számíthat. A Publicus szerint az LMP tábora változatlanul 3 százalék, a DK 4 százalékon áll, az Együtt nem értei el az 1 százalékot, és ez most sem sikerült a Párbeszédnek, valamint az MLP-nek sem. A Kétfarkú Kutya Párt változatlanul 1 százalékon áll, a Momentum Mozgalom támogatottsága pedig április óta 2 százalék. A bizonytalanok aránya 40 százalék.

Molnár Gyula: folytatjuk
Ezt a menetet elvesztettük – mondta sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, az MSZP elnöke. Ezután bejelentette, hogy már holnap átalakítják az MSZP választási bizottságát, amelyet Botka László lemondása után valószínűleg ő vezet majd. A szocialisták elnöke azt állította: Botka László azért áll félre, hogy személye ne legyen akadálya az összefogásnak. Egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új jelöltet találjanak.
Fidesz: Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A  kormánypárti frakció szerint “a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek”, a baloldalon semmi sem változik.
Vona Gábor sajnálja, hogy nem vitázhat Botkával
“Ma vitára készültem” – írja Vona – “Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma… Így nincs kivel. Sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam ezt a beszélgetést.
Karácsony Gergely sajnálja
“Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak békére és együttműködésre van szüksége” – fogalmazott Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.
Tarjányi Péter nem érez felelősséget
Tarjányi szerint ők “nyomást helyeztek Botkára”. Dacára, hogy néhány napja még Tarjányi a hvg.hu-nak úgy fogalmazot: “az a cél, hogy Botka László hátrébb lépjen, és egy, a pártok felett álló miniszterelnök-jelöltet építsenek fel, aki mögé be tudnak állni a demokratikus ellenzék pártjai”. “Tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is” – fogalmazott most Tarjányi Botka

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |