< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Skócia fizetne az uniós munkavállalók maradásáért

| Mobile | RSS

Skócia fizetne az uniós munkavállalók maradásáért

2017. október 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Skócia fizetne az uniós munkavállalók maradásáért

A skót miniszterelnök szerint ha a brit kormány térítéshez kötné a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai tartózkodási jogának garantálását a brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után, a skót kormány ezt a költséget kifizetné a skót közszolgáltatási szektorban, például az állami egészségügyben dolgozó uniós munkavállalóknak.

Nicola Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: Skócia ezzel a gesztussal is azt szeretné üzenni az Európai Unió más országaiból náluk letelepedetteknek, hogy szívesen látja őket, és azt szeretné, ha maradnának.

Sturgeon a Sunday Herald című vasárnapi skót lapnak írt cikkében is kifejtette ezt a tervet. A skót kormányfő „erkölcsileg védhetetlennek, gazdaságilag rövidlátónak” nevezte, hogy a brit kormány nem hajlandó mindenre kiterjedő és egyértelmű garanciát vállalni a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesítésére a brexit utáni időszakban.

Sturgeon szerint Skóciának „egyelőre” nincs ellenőrzési hatásköre a bevándorlási politikában, de a skót kormány „ahol tud, ott cselekedni fog”. Ennek egyik konkrét példája, hogy ha a brit kormány térítési kötelezettséghez köti az EU-állampolgárok számára a letelepedett státus megadását, a skót kormány a skóciai közszolgáltatási szektorban dolgozó külföldi EU-s munkavállalóknak ezt a költséget megtéríti – írta vasárnap megjelent cikkében Nicola Sturgeon.

A brit kormány által a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, „letelepedett” jogi státust kaphatnak. Ennek alapján a brexit után is ugyanolyan jogok illetnék meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

London eddig nem tett konkrét utalást arra, hogy ezért kell-e majd fizetni és ha igen, mennyit. A Sunday Herald név nélkül idézett brit kormányzati forrásai szerint azonban e státus megadása annyiba kerülne, mint a brit útlevél kiállítási költsége, amely jelenleg 72,50 font (26 ezer forint).

A brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

A vasárnapi BBC-interjúban azonban a skót kormányfő kijelentette, hogy amíg a brit kilépés feltételrendszere bizonytalan, addig korai lenne az új függetlenségi referendum idejét meghatározni.

A skót függetlenségről három éve már tartottak népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel

FORRÁS:mno.hu

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |