< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 1,3 milliárdot kapott a Makovecz-központra Orbán Viktor kebelbarátja

| Mobile | RSS

1,3 milliárdot kapott a Makovecz-központra Orbán Viktor kebelbarátja

2017. október 11. | hozzászólás | Közélet

1,3 milliárdot kapott a Makovecz-központra Orbán Viktor kebelbarátja

Hozzávetőleg 1,3 egymilliárd forintot ítélt meg a kormány a Makovecz Imre munkásságát bemutató és gondozó, piliscsabai központ megépítésére. Mint a keddi Magyar Közlönyból kiderül, a beruházással pedig meglepő módon egy közel-keleti kutatásokat finanszírozó céget, az Avicenna Non-Profit Kft.-t bízták meg – írja a Magyar Nemzet.

A cég működteti a főként arabisztikai és iranisztikai kutatásokat végző Avicenna Közel-Keleti Kutatások Intézetét. Profiljának a jelek szerint nincs köze a Makovecz-életműhöz, de kapcsolatnak valószínűleg bőven elég az is, hogy az intézet és a nonprofit kft. vezetője Maróth Miklós Széchenyi-díjas professzor, akit sajtóértesülések szerint Orbán Viktor barátjának tart, és akit tavaly májusban még Áder János lehetséges utódai között emlegettek.

Az orientalista kutató egyébként a kormánnyal azonos nézeteket vall a menekültválság ügyében: szerinte lehetetlen Európában integrálni a muszlimokat, a Mandinernek azt mondta, hogy „ők (a muszlimok) most magukkal hozzák azt a káoszt és azt a rendetlenséget, amely elől egyébként menekülnek”.

Maróth Miklós

Maróth Miklós egyébként részt vett azon a jordániai díszvacsorán, ahol Orbán Viktor a terrorizmus támogatásával gyanúsított, budai ingatlanokat is vásároló Gaith Pharaon mellett ült – a kutató lapunknak később azt állította, hogy nem ismerte Pharaont, a sajtóból tudta meg, kivel is vacsorázott együtt.

A tavalyi évet mintegy 5,6 milliós nettó bevétellel záró Avicenna Kft. idén mintegy félmilliárd forintot, jövőre közel 800 milliót kap a piliscsabai Makovecz-központ létrehozására, az állami tulajdonú épületet pedig használatba is veheti.

A komplexum az egyházi fenntartású Iosephinum kollégium területén épül majd meg – itt működik egyébként az Avicenna intézet is – kormány kiemelt beruházásnak tekinti az építkezést.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |