< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ezek a szakmák tűnnek el pár éven belül?

| Mobile | RSS

Ezek a szakmák tűnnek el pár éven belül?

2017. október 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Ezek a szakmák tűnnek el pár éven belül?

Valóban feleslegessé válhat a jelenlegi állások 70-80 százaléka? Eltűnhetnek a pilóták, a pénztárosok, vagy a sofőrök? Mi lesz azokkal, akiknek kihal a szakmájuk a jövőben? A Heti Napló riportja.

Több portál is idézte azokat a Daimler Benznek tulajdonított szavakat a közelmúltban, melyben egy új világot vizionált a Mercedes Benz Kft. vezérigazgatója. A cég azonban a Heti Napló stábjával közölte, az idézett cikkekben nem a vezérigazgató szavai olvashatóak. Némi kutatás után a Heti Napló riportere megtalálta a 2016-ban Udo Gollubb által publikált jóslatokat, melyek most úgy kerültek nyilvánosságra, mintha a Mercedes vezérigazgatója mondta volna azokat. Gollubb, egy müncheni nyelviskola vezetője azt állítja, egy amerikai egyetemen hangzottak el a felvetések, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, pontosan kitől. Az idézett prognózis szerint a jelenlegi állások 70-80 százaléka feleslegessé fog válni a következő 20 évben, ellenben számos új munkakör létesül majd.

Akiknek nem kell aggódni

„Kimegyünk egy pályaudvarra, gyakorlatilag már a jegypénztáros munkakör is megszűnt, hiszen ott vannak az automaták” – magyarázta a Heti Naplóban Málnási Gábor pályaválasztási tanácsadó. A pályaudvarok mellett egyes hipermarketekben a pénztáros fizetési módon felül már kihelyezett automaták segítségével is tud fizetni a vásárló, egy lajosmizsei gyógyszertárban pedig átálltak a robotizált gyógyszerkiadásra. A pályaválasztási tanácsadó megemlítette a pilóta szakmát is, ami szintén eltűnhet, hiszen a pilótákat hamarosan felválthatják mind szárazföldön, mind a levegőben a robotpilóták.

fotó: reutersFotó: Reuters

Málnási úgy látja, a pincér, cukrász, szakács vagy az idegenvezetői munkakörben dolgozóknak viszont nem kell aggódniuk, az ő munkájuk biztosított. A vendéglátás mellett érdemes informatikusnak is állni, mert a mesterséges intelligencia újfajta tudást igényel.

Eltűnhetnek az ügyvédek?

Egyes feltételezések szerint 2030-ra a számítógépek okosabbak lesznek, mint az emberek. A bitport.hu szeptember végén arról számolt be, hogy az Intel bemutatta Loihi névre keresztelt öntanuló, neuromorf chipjét. Tervei szerint a Hawaii szigetétől délre található, aktív, tengeralatti vulkánról elnevezett lapka révén a gépek sokkal emberszerűbben gondolkodhatnak majd a jövőben.  Az IBM Watson számítógépe pedig már most másodpercek alatt precízebb jogi tanácsokat ad, mint az emberek. Így a jövőben akár 90 százalékkal csökkenhet az ügyvédek száma.
Az egészségügyben is forradalmi változások várhatóak: a szűréseket akár saját magunk is végezhetjük egy mobiltelefonnal, de a mezőgazdaságban is várható hatalmas változás: a prognózis szerint egy mezőgazdasági robotnak köszönhetően nem kell majd a földeken dolgozniuk az embereknek.

fotó: reutersFotó: Reuters

Önvezető autók, eltűnő sofőrök

Jövőre kerülhetnek forgalomba az első önvezető elektromos autók. A Tesla elektromos autója speciális szenzorokkal tájékozódik, ha kell magától gyorsul, magától fékez, és szinte magától vált sávot. A jövőben sofőrökre se lesz szükség, az önvezető autókkal biztonságosabb lehet a közlekedés. Becslések szerint az elektromos autók térnyerésének köszönhetően évente egymillióval kevesebb baleset lesz, saját autót sem kell venni, elég odahívni egyet, ahol éppen vagyunk.

„A külső parkolókból robot elektromos autók fognak beszivárogni, Uber módjára tudjuk őket megrendelni. Majd éjszakára ezek kivonulnak a városból, csendes és tiszta városaink lesznek” – mondta a műsorban Gáspár Zsolt, a Teslaelmeny.hu marketing PR managere.
De mi lesz azokkal, akiknek kihal a szakmájuk a jövőben? Mérő László professzor úgy véli, egyrészről átképzésekre lesz szükség, másrészt több idő marad a szórakozásra. „Újfajta színházak, újfajta játékok, újfajta szórakozási lehetőségek lesznek, nagyrészükről még fogalmunk sincs” – magyarázta az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora.

fotó: reutersFotó: Reuters

„A 21. század legnagyobb kérdése, hogy mire kell az ember, vagyis mire kell ennyi ember” – vélekedik Yuval Noah Harari izraeli történész, aki azt állítja, hogy a Földön jelenleg élő 7,5 milliárd ember meghatározó részének munkájára nemsokára nem lesz szükség, hiszen a gépek elvégzik helyettük a feladatot. A történész szerint az objektívvel szemben a fiktív valóság korát éljük, egy olyan világban, ahol a nemzetek, a pénz és a vállalatok döntenek életről és halálról.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 89 megnézve, 1 alkalommal mai nap |