< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Meglepetés vár a patikában november 1-től! Sokan nem fogják tudni kiváltani a vényköteles gyógyszereiket, amit a háziorvos írt fel! Jobban teszi, ha minél előbb beszerzi ezt a papírt, mert kelleni fog! 

| Mobile | RSS

Meglepetés vár a patikában november 1-től! Sokan nem fogják tudni kiváltani a vényköteles gyógyszereiket, amit a háziorvos írt fel! Jobban teszi, ha minél előbb beszerzi ezt a papírt, mert kelleni fog! 

2017. október 12. | hozzászólás | Közélet
Meglepetés vár a patikában november 1-től! Sokan nem fogják tudni kiváltani a vényköteles gyógyszereiket, amit a háziorvos írt fel! Jobban teszi, ha minél előbb beszerzi ezt a papírt, mert kelleni fog! (1. oldal)

Meglepetés vár a patikában november 1-től! Sokan nem fogják tudni kiváltani a vényköteles gyógyszereiket, amit a háziorvos írt fel! Jobban teszi, ha minél előbb beszerzi ezt a papírt, mert kelleni fog!

Gyorsabb, átláthatóbb, biztonságabb, olcsóbb lesz az e-recepteknek köszönhetően az egészségügy, és az sem elhanyagolható, hogy csökkennek az adminisztrációs terhek is – derült ki a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

November 1-től megkönnyíti az e-személyivel rendelkező betegek életét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetése, amelynek egyik modulja az elavult, papír alapú recepteket leváltó e-recept. Ha a páciens nem rendelkezik e-személyivel, akkor sincs ok az aggodalomra: a hagyományos személyi igazolvány és a TAJ kártya együtt elég az elektronikus receptek kiváltásához.

Az új rendszer egyik előnye, hogy a recepteket nem lehet elrontani. Eddig, ha valami hibádzott a recepttel, például nem volt megfelelő a jogcím, vagy lemaradt a bélyegző, akkor a betegnek vissza kellett menni az orvoshoz, hogy kijavítsa, de ezentúl erre nem lesz szükség.

Vége a trükközésnek

Az e-recept azonban nemcsak a páciensek, hanem az orvosok életét is megkönnyíti, uggynais egy évre visszamenőleg vissza lehet nézni, hogy ki mit váltott ki, illetve az orvos is tudja ellenőrizni, hogy a beteg kiváltotta-e a gyógyszereket. Egy receptet bármelyik patikában ki lehet majd váltani, azonban ha orvos két doboz gyógyszert írt fel, azt nem lehet egymás után többször kiváltani, tehát a páciens pontosan azt a mennyiségű gyógyszert kapja meg, amit a kezelőorvosa felírt neki.

Ha másnak szeretnénk gyógyszert kiváltani, az sem bonyolítja meg az új helyzetet, mindössze egy úgynevezett kiváltási igazolásra lesz szükség, illetve egyéni esetekben a háziorvos dönthet amellett is, hogy papír alapú vényt ad.

Vartus Gergely, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér miniszteri biztosa elmondta, hogy november 1-jétől nemcsak a recepteket lehet majd elektronikusan kezelni, hanem a leletek, a kórelőzmények, tehát tulajdonképpen egy elektronikus profil készül minden páciensnek, ami azért is pozitív, mert így látható például, hogy a betegnek milyen gyógyszerérzékenysége, allergiája van, de az orvos számára hozzáférhető lesz a páciens teljes kórtörténete és a gyógyszerezési folyamata is.

Hirdetés
2017OKT11

A miniszteri biztos hangsúlyozta, a csatlakozáshoz nincs szükség új eszközök beszerzésére. A fejlesztés során törekedtek arra, hogy ne kelljen új rendszert megtanulni, hanem az évek óta használt, jól ismert rendszeren keresztül fog megtörténni az ellátás.

A titok titok marad

Hirdetés

A személyiségi jogok természetesen nem csorbulnak az új rendszerrel. A háziorvost bármikor meg lehet kérni, hogy a gyógyszertárban a gyógyszerész ne láthassa az ő összes betegségét, diagnózisát, ha úgy gondolja, hogy ez csak a háziorvosra tartozik.

Dr. Horvát Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara hivatalvezetője szerint az adatokkal nem lehet majd visszaélni, hiszen szigorúan szabályozzák, hogy a gyógyszertárban dolgozók milyen adatokhoz férnek hozzá a rendszeren belül.

Novembertől minden könnyebb lesz

Vartus Gergely, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér miniszteri biztosa beszélt arról is, hogy a tesztüzem idén március közepén indult, és mivel eddig a vényköteles gyógyszerekre koncentráltak, novembertől lesz teljeskörű a rendszer. A miniszteri biztos említést tett arról is, hogy a külföldi vények ebbe a rendszerbe nem kerülnek be, és továbbra is ki lehet váltani őket, de ehhez a rendszerhez semmi köze.

Az éles rendszer idén november 1-től kezdőduik, Vartus Gergely szerint a tapasztalatok nagyon pozitívak, és hangsúlyozta, semmi nem fog változni a korábbi gyakorlathoz képest, példéul nem lesz plusz adminisztráció.

“A rendszer plusz lehetőségeket ad a felhasználók számára. Gyorsabb, átláthatóbb, biztonságabb, olcsóbb lesz általa az egészségügy, és csökkennek általa az adminisztrációs terhek” – zárta szavait Vartus Gergely.

Forrás : hirado.hu

 

forrás:mindenegyben blog

Leave a Reply 107 megnézve, 1 alkalommal mai nap |