< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A határkerítésben egyetért a Fidesz és az MSZP

| Mobile | RSS

A határkerítésben egyetért a Fidesz és az MSZP

2017. október 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A határkerítésben egyetért a Fidesz és az MSZP

Némi meglepetésre a Fidesz elfogadta az MSZP kihívását és részt vesz nyilvános vitákon. A múlt heti, érvek nélküli kiabálásba fulladt Németh Szilárd–Molnár Zsolt-csörte után Gulyás Gergely, a Fidesz és Tóth Bertalan, az MSZP frakcivezetője volt az RTL RTL Klub Magyarul Balóval című vitaműsorának vendége. Tőlük – már csak habitusuk miatt is – higgadt vitát lehetett várni. Ez így is lett, külön meglepetés, hogy nem csak a Soros-tervről volt szólt.

Kerítésre szükség van, amíg tart a migránsválság – ebben mindketten egyetértettek. Baló György kérdésére Gulyás Gergely úgy vélekedett: évtizedekig szükség lehet kerítésre, hiszen az EU-nak évtizedekig erős migrációval kell számolnia. Tóth Bertalan szerint pártja sem bontaná le a kerítést, hiába állít bármit a kormánypárt.

Persze a Soros-terv azért nem maradhatott ki. Tóth Bertalan szerint az egész nemzeti konzultáció értelmetlen, például Navracsics Tibor is megmondta, hogy nincs semmilyen Soros-terv napirenden, kampányfogás az egész. Miért kell 10 milliárdokat baráti médiavállakozásoknak eljuttatni a nemzeti konzultáció során? – tette fel a kérdést.

Gulyás Gergely szerint legitim álláspont a bevándorlás támogatása, a Fidesz és a kormány azonban nem támogatja, politikája a bevándorlás ellen van. Baló György felvetettésére, miszerint 2016-ban Soros már máshogy áll a bevándorláshoz, mint 2015-ben, márpedig számtalan politikus véleménye változik, Gulyás azt válaszolta: az alapvető kérdés nem az, hogy Soros György éppen aktuális álláspontja szerint 1 millió vagy 300 ezer embert kell befogadni, hanem a migrációhoz való viszony. Márpdig Európában ez az egyik legfontosabb téma.

A nyugdíjakról szólva Gulyás Gergely azt emelte ki, hogy Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése óta jobban emelkedtek mint a reálbérek, így nőhetett a vásárlóértékük is.

Tóth Bertalan viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezren csak havi 50-60 ezer forintos nyugellátást kapnak. A szocialisták kormányra kerülésük esetén visszahoznák a 13. havi nyugdíjat és jobban emelnék a legalacsonyabb nyugdíjakat. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a 13. havi nyugdíjat a szocialista kormány vette el 2009-ben.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország teljesítménye, a gazdasági növekedés a Fidesz kormányzása alatt akkora béremelést tett lehetővé, amely egyetlen évben még soha nem valósult meg a rendszerváltás óta. (De, Medgyesy Péter kormányzása alatt – vetette közbe Tóth Bertalan.) Például az orvosok bére 150 százalékkal, a tanároké pedig 50 százalékkal nőtt. A költségvetés egyensúlyban van, ami szintén nem volt elmondható a szocialista kormányok időszakára, a foglalkoztatottak száma pedig 720 ezerrel nőtt 2010 óta – sorolta a kormánypárti politikus.

Tóth Bertalan ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti össztermékhez viszonyítva az egészségügyre vagy oktatásra fordított pénzek csak idén érték el a 2010-es szintet, miközben ezekre a területekre a környező országokba sokkal többet költenek. A kivándorlással kapcsolatban felvetette: vajon miért hagyják el több százezren az országot, miért tervezi a fiatalok 40 százaléka, hogy inkább külföldön próbál boldogulni és miért maradnak orvosi ellátás nélkül egyes területeken az emberek. Az ellenzéki politikus szerint ennek oka a versenyképességet korlátozó állami korrupció és bürokrácia, továbbá, hogy a Fidesz-kormány mindig azoknak ad többet, akiknek már amúgy is van.

Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a kivándorlás jelentősen mérséklődik, állította, van olyan adat, amely szerint összességében már többen költöznek be az országba, mint ahányan elhagyják.

A paksi bővítés kapcsán Tóth Bertalan leszögezte, hogy kormányra kerülés esetén felmondanák a szerződést, kerül, amibe kerül, és megkérdeznék az embereket, hogy van-e rá szükség.

Gulyás Gergely ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy 2009-ben még a szocialisták miniszterelnöke, Bajnai Gordon nevezte pártpolitika felett álló nemzeti ügynek Paks II.-t. A kormánypárt frakcióvezetője szerint, amennyire ezt ma meg lehet ítélni, hosszú távon is az atomenergia lesz a legolcsóbb, legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát energia forrás. Amúgy meg szerinte a 2014-es választási kampány fontos része volt Paks II. a Fidesz nyert, tehát megkapta a felhatalmazást a bővítésre.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |