< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Pattanásig feszült a helyzet, a kurdok szerint bármikor elindulhat az iraki támadás

| Mobile | RSS

Pattanásig feszült a helyzet, a kurdok szerint bármikor elindulhat az iraki támadás

2017. október 14. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Pattanásig feszült a helyzet, a kurdok szerint bármikor elindulhat az iraki támadás

Robbanáshoz közeli a feszültség az iraki kormánycsapatok és az autonóm iraki kurd kormányzat között – írja az Index.

Pattanásig feszült a helyzet, a kurdok szerint bármikor elindulhat az iraki támadás
Fotó: Marwan Ibrahim / AFP

Kirkuk térségébe csütörtökön óta folyamatosan érkeznek az iraki kormánycsapatok és a mellettük harcoló síita milíciák. Egy iraki tábornok az AFP-nek azt találta mondani, hogy az iraki hadsereg a 2014 júniusában elveszített állásait próbálja visszaszerezni.

Az iraki vezérkar a hírt cáfolta, és állításuk szerint csak az Iszlám Államtól a múlt héten elfoglalt Hávidzsai körzetben folytatott tisztogató akciókról van szó.

A Twitteren osztogatott képek is vészjóslóak, Kirkuk felé vonuló katonai járműveket, illetve iraki katonák és milicisták fenyegető üzeneteivel van tele a közösségi oldal.

Itt például egy kurd zászlót égetnek:

Az indulatokat fokozhatta a szeptember 25-ei kurd függetlenségi népszavazás is, ahol 3 305 925 szavazó, azaz a résztvevők 92,73 százaléka szavazott igennel a Kurdisztán régió és a körülötte lévő kurdok lakta térségek független állammá alakulásáról.

A kurdok többsége jelenleg Irak, Irán, Szíria és Törökország területén élnek:Pattanásig feszült a helyzet, a kurdok szerint bármikor elindulhat az iraki támadás
Grafika: MTI

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |