< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hillary Clinton jól megmondta, mi a véleménye az észak-koreai válságról

| Mobile | RSS

Hillary Clinton jól megmondta, mi a véleménye az észak-koreai válságról

2017. október 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hillary Clinton jól megmondta, mi a véleménye az észak-koreai válságról

Az Észak-Koreával való háború kirobbantásával “fennhéjázóan” fenyegetni “veszélyes és rövidlátó” – jelentette ki szerdán Hillary Clinton volt amerikai elnökjelölt szöuli látogatásán, ahol burkoltan bírálta Donald Trump amerikai elnök korábbi megnyilvánulásait.

Hillary Clinton jól megmondta, mi a véleménye az észak-koreai válságról

Fotó: Reuters

Clinton, aki Donald Trumppal szemben maradt alul a 2016-os amerikai elnökválasztáson, sürgette az Egyesült Államok kormányát, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az Észak-Koreát övező feszült helyzettel összefüggésben.

“Semmi szükség arra, hogy (Észak-Koreával szemben) harciasak és agresszívak legyünk”

– mondta Clinton egy szöuli fórumon. Hangsúlyozta: nagyobb nyomásgyakorlásra és diplomáciára van szükség ahhoz, hogy Phenjant tárgyalásra bírják.

Phenjan és Washington között az átlagosnál is jobban megromlottak a kapcsolatok, miután Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egymást sértegette és fenyegette a kommunista rezsim atomfegyvertesztjei és rakétakísérletei nyomán.

Clinton – anélkül hogy nevén nevezte volna – bírálta az amerikai elnököt azért, mert Twitteren sértegette Phenjant. Mint mondta, ezek a megnyilvánulások Észak-Korea javát szolgálták, nem az Egyesült Államokét. Trump az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában ráadásul “kicsi rakétás embernek” nevezte Kim Dzsong Unt, Phenjan válaszul pedig “elmebajosnak” titulálta az amerikai államfőt.

A Twitter-üzenetekkel kapcsolatban Clinton hozzátette:

megnehezítik az esetleges tárgyalásokat Phenjannal, pedig Washingtonnak azon kéne “szakadatlanul és kitartóan” dolgoznia, hogy a Koreai-félszigetet övező válság összes érintett felét a párbeszéd útjára terelje.

Clinton Kínáról is szót ejtett, úgy fogalmazott: Pekingnek sokkal egyenesebb hozzáállást kéne tanúsítania a Phenjannal szembeni szankciók végrehajtásának érdekében. Emellett bírálta Kína megtorló intézkedéseit az ázsiai óriással üzletelő dél-koreai cégek ellen, amiket azután hoztak, hogy az Egyesült Államok – az észak-koreai rakétafenyegetés miatt – THAAD rakétaelhárító rendszereket telepített Dél-Koreába. Mint mondta,

a rakétarendszer telepítése elkerülhető lett volna, ha Peking jobb munkát végez Észak-Korea féken tartásában.

Dél-Korea és az Egyesült Államok tavaly júliusban állapodott meg először egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking saját biztonságát érintő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. Kína többször tiltakozott diplomáciai úton a THAAD-rendszer dél-koreai telepítése ellen, és Oroszország is sérelmezte, hogy a THAAD-rendszerek telepítése miatt felborul a térségbeli katonai egyensúly.

fecsego.eu)atv.hu/MTI

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |