< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Sokan nem is tudják, hogy jár nekik a nyugdíjkiegészítés

| Mobile | RSS

Sokan nem is tudják, hogy jár nekik a nyugdíjkiegészítés

2017. október 18. | hozzászólás | Közélet

Sokan nem is tudják, hogy jár nekik a nyugdíjkiegészítés

A nyugellátás mellett munkát végzők egy 2007-ben életbe lépett jogszabály értelmében jogosultak nyugdíjuk kiegészítésére.

A Magyar Nemzet szerint az a nyugdíjas, aki munkát végez, köteles keresete után nyugdíjjárulékot fizetni, ám a szolgálati időt a nyugellátás mellett aktív munkával töltött pluszidő nem növeli. Varga Gyuláné adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek kompenzálására a munkavégzésnél elért kereset fél százalékával megnövelték a nyugdíjat, ha az érintett kérvényezte az összeg kifizetését.

Egy 2017. január elsején életbe lépett változásnak köszönhetően ma már nem kell kérvényezni a járandóság számfejtését, mert az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Központja (ONYIK) automatikusan intézkedik a tavalyi évben nyugdíj mellett végzett munka után járó összeg kifizetéséről, legkésőbb október végéig. A korábbi időszakra vonatkozó keresetek után ugyanezt már idén június végéig megtette az ONYIK.

Michnai Attila adószakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha egy nyugdíjas esetleg még azelőtt elhalálozik, hogy sor kerülne az automatikus számfejtésre, akkor az özvegyi nyugdíjra jogosult is megkaphatja ezt az összeget, ha külön kérvényezi. (mti)

forrás:híe24.hu

Leave a Reply 153 megnézve, 3 alkalommal mai nap |