< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Durva drágulás jön – hatszázezer háztartás érintett

| Mobile | RSS

Durva drágulás jön – hatszázezer háztartás érintett

2017. október 20. | hozzászólás | Közélet

Durva drágulás jön – hatszázezer háztartás érintett

A háztartások mintegy hatodáról “feledkezett” meg a kormány, így több mint 600 ezer otthonban szenvedtek el komoly áremelkedést az elmúlt években, a java pedig most jön – adta hírül a Népszava.

szerző:Szász Péter

Mintegy 10 százalékkal drágult 2013 óta a tűzifa a KSH adatai nyomán. Most 3350 forintba került egy mázsa tűzifa. Tavaly 4, a korábbi években pedig mintegy 2-2 százalékos áremelkedést kellett elszenvedniük a fával fűtőknek – írja a lap.
Gázzal fűt? – Jó hír érkezett!

Szakértők a drágulást a kereslet élénkülésével indokolják és mivel a a szilárd tüzelőanyagok (például a fa, brikett, lignit) szabadárasak, a kereskedők nyugodtan emelhetnek.

A fatüzelés egyáltalán nem elhanyagolható itthon, a gáz után a második “legnépszerűbb” mód, több mint 600 ezer háztartást érint.

A kormány három éve a fára is tízszázalékos “rezsicsökkentést” hirdetett, ám ez hamar elillant az erdészetek áraiból a lap szerint. Azóta a kérdést a kormány a szociális faosztásra hivatkozva “üti el”.

Fával jellemzően nem a jómódú családok fűtenek, bár egyre több a “kedvtelésből” fára váltó háztartás. Ennek az a hátránya, hogy a kibocsátott korom káros az egészségre – mondta a lapnak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |